Nejbližší koncerty
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
  • 10. 05. 2024INFERNAL ANGELS Black metal(Italy) BLOOD AND DISASTER ...
  • 12. 05. 2024WOLFHEART (FIN) + HOST
  • 13. 05. 2024DOMKRAFT (SWE) + SUNNATA (PL)
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 16. 05. 2024Druhá zastávka blackmetalistů SEKEROMLAT, tentokrát již v...
  • 16. 05. 2024Do pražské Eternie přijedou dvě řecké kapely. O domácí su...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

SUFFOCATION – Pinnacle of Bedlam CD 2013, Nuclear Blast Records

Brutální newyorkští řezníci rozumí svému řemeslu velice dobře. To je bez debat. Každé jejich album je vždy očekáváno s velkým napětím a vždy po jeho vydání dochází v death metalových kruzích k vášnivým debatám, které neberou konce většinou až do vydání další desky. Tentokrát si dali na vybroušení nového materiálu skoro čtyřletou pauzu a jako vždy vyladili svoje nástroje k ostré dokonalosti. Dnes málokterá řeznická parta dovede zbourat celé prase naráz.

SUFFOCATION vždy rozuměli svému řemeslu a není tomu jinak ani na novince s názvem Pinancle of Bedlam. Pojďme se tedy nyní ponořit do jejich dalšího alba. Tentokrát nečekejte nějaký šok, zlom nebo změnu stylu. Pořád to jsou SUFFOCATION se svým brutálním death metalem, do kterého umně vkládají technické prvky.

Od začátku se mi líbí zvuk. Je zachována ta správná „špinavost“ a není tak zbytečně odlidštěn jako u spousty dnešních nahrávek. Tady si dal Joe Cincotta v Force Studiu opravdu záležet. Nemám vůbec žádné námitky. Album zní jako ostatní od SUFFOCATION, nad některými riffy budete opět přemýšlet, jak je vůbec možné je zahrát a zároveň zůstala zachována velice dobrá „přístupnost“ celé desky. Ano, některé songy by se mohly stát do budoucna snad i hity (pokud se tedy u death metalu dá o nějaké hitovosti vůbec hovořit). Třeba takovou Sullen Days si dovedu představit jako skladbu hranou mezi jednotlivými vystoupeními kapel na nějakém deathovém festivalu (a zároveň je skladbou, která se trošku vymyká ostatním songům). Samozřejmě potenciálních skladeb, které si zapamatujete již při prvním poslechu, je určitě víc. Další si určitě oblíbíte postupem času. Vše je doplněno krásným coverem od talentovaného Raymonda Swanlanda (obaly Deeds of Flesh, Psycroptic). Jen ty fotky kapely mohly být trošinku víc „death metalové.“ Neočekávám nějaké to zbytečné pozérství, ale trošku zla by v bookletu neškodilo (smích).

A co můžete na nové desce očekávat? Opět smršt ze začátku zdánlivě spletitých riffů, kterým když dáte chvilku čas, budete pak za trpělivost odměněni parádním zážitkem. Brutalita, smrtící melodie, nátlak, všudepřítomná smrt v podobě textů volně inspirovaných Tibetskou knihou mrtvých. Žádný oddych, jen ždímání mozku skoro do bezvědomí. K tomu máte samozřejmě jako bonus hlas Franka Mullena a nad některými bicími pasážemi Davea Culrosse také budete nevěřícně kroutit hlavou. Celé album hněte natolik, že po skončení budete mít hlavu čistou jako hladinu horského jezera. Na kompromisy nezbývá čas a SUFFOCATION opět dokazují, že jsou králové ve svém oboru. O tom, že i za všemi ostatními nástroji stojí mistři, již nikdo dávno nepochybuje. To je jasné, stejně jako to, že se všichni jednou setkáme v death metalovém pekle.

Není to deska na první poslech. Ale to od SUFFOCATION nebyla žádná. Takže opět ocení spíše posluchači, kteří rádi postupně odhalují jednotlivé nuance, nápady a rádi odhalují zákeřné riffy. Bude se pravděpodobně líbit všem věrným fanouškům SUFFOCATION, protože kapela nadále pokračuje na své misi v objevování nových zákoutí brutality. Pokud vám nejsou cizí složité a někdy až krkolomné melodie, u kterých budete muset přemýšlet, určitě novinku oceníte. Krvavá lázeň smrtící energie. Album by mohlo zaujmout i posluchače, kteří nejsou zrovna milovníky brutálního death metalu. Na to si mohou SUFFOCATION pořídit patent. Dovedou vytvořit brutální dílo se zdánlivě totálně nepřehlednými melodiemi, které prostě musíte milovat. Svět se mění a SUFFOCATION zůstávají. Řezníci z New Yorku se předvedli opět v plné síle!

Seznam skladeb:

  1. Cycles of Suffering
  2. Purgatorial Punishment
  3. Eminent Wrath
  4. As Grace Descends
  5. Sullen Days
  6. Pinnacle of Bedlam
  7. My Demise
  8. Inversion
  9. Rapture of Revocation
  10. Beginning of Sorrow

Čas: 38:17

Sestava:

  • Guy Marchais – kytara
  • Frank Mullen – zpěv
  • Terrance Hobbs – kytara
  • Derek Boyer – basa
  • Dave Culross – bicí


https://www.facebook.com/suffocation
http://www.last.fm/music/Suffocation
http://www.reverbnation.com/suffocation


Zveřejněno: 25. 02. 2013
Přečteno:
3372 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář