Nejbližší koncerty
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
  • 10. 05. 2024INFERNAL ANGELS Black metal(Italy) BLOOD AND DISASTER ...
  • 12. 05. 2024WOLFHEART (FIN) + HOST
  • 13. 05. 2024DOMKRAFT (SWE) + SUNNATA (PL)
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 16. 05. 2024Druhá zastávka blackmetalistů SEKEROMLAT, tentokrát již v...
  • 16. 05. 2024Do pražské Eternie přijedou dvě řecké kapely. O domácí su...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

GORTAL – Deamonolith CD 2012, Pagan Records

Death metal natlakovaný jako pára pod hrncem. Není divu, kapela za dobu své existence (od roku 1996) nahrála teprve druhé album. Nápady musely přetékat muzikantům ušima. Z celé desky je cítit obrovská dynamika, nadšení a radost z hraní. GORTAL pocházejí z Polska a na rozdíl od ostatních svých kolegů nejsou tolik postiženi syndromem Behemoth. Jejich styl se zhlédl spíše v americké produkci a tak chvílemi uslyšíte lehký odér starých Morbid Angel a Deicide. Vliv těchto kapel je v některých momentech více než zřetelný, ale zase na druhou stranu, zkuste dneska vymyslet jen tak z fleku úplně nový styl. Proto jim inspiraci těmito spolky vůbec nezazlívám. Naopak si cením toho, že se snaží na polské scéně přijít s něčím trošku „novým“.

Když jsem poprvé vložil cd do přehrávače, nejdřív mě zaujala opravdu skvěle odvedená produkce a vůbec celkový mix alba (podepsán Pawel „Janos“ Grabowski). Všechny nástroje sedí jak mají a moje již věkem otupělé uši si vyloženě libují. Album nejenže je zvukově velice moderní, ale zároveň si zachovalo ten správný death metalový drive. Co se týče obalu alba, jsem také spokojen (tuhle krásu má na svědomí Michal „XAAY“ Loranc). Cdčko určitě v té záplavě ostatního metalu nepřehlédnete. Měl jsem možnost si poslechnout i předchozí album z roku 2009 s názvem Blastphemous Sindecade a můžu s klidným svědomím prohlásit, že je to také pořádný nářez. Jen mi nepřijde tolik propracované. Deamonolith je více dotažené ve všech detailech. Ty změny tempa a pestrost si musí každý milovník death metalu jednoduše oblíbit. Jednou vás rozsekají smrtícím riffem, jednou navnadí až epickou atmosférou a nakonec smetou sypačkou jak vystřiženou z nějaké old schoolové desky.

Deamonolith drží pevně pohromadě jako víra fanatických věřících. Na cd dostanete kompaktní celek devíti drtivých songů. Žádné prostoje nebo chvilky, při kterých bude vaše mysl bloudit mimo. Nic takového. Bude na vás proveden pořádný a poctivý brutální death metalový atak. GORTAL nejenže skvěle ovládají (technicky) svoje nástroje, ale mají dost rozumu a zkušeností na to, že nenechali muzikantskou exhibici a nepochybné hráčské umění přerůst nad jasně postavenými songy. Ty mají každý svoji stavbu, gradaci a jejich další devizou je to, že nestihnou ani na chvíli nudit. Tohle skvěle sehrané polské komando mi připomíná rozjetý parní stroj. Máte pocit, že každou chvíli musí něco bouchnout. A zároveň je zachována pestrost nahrávky.

Dovedu si představit GORTAL na nějakém pořádném českém festivalu. Určitě bych byl schopen urazit spoustu kilometrů, abych viděl tyto šílence naživo. Hodně by mě zajímala jejich živá prezentace, protože muzika na cd není zrovna z jednoduchých a ten zpěv musí vyloženě zabíjet. Doporučuji album pro práci v kamenolomu. Nebude potřeba dynamitu, ani sbíječek. Stačí GORTAL a kameny samy puknou! Naši sousedé můžou být na tuto kapelu právem hrdi. Kdybych už neměl dávno odeslaný žebříček deseti nejlepších a nejposlouchanějších alb za rok 2012, velice vážně bych o zařazení Deamonolith uvažoval. Něco až posvátného mě pořád nutí se k albu pořád vracet a rvát si ho do hlavy stále častěji. Death metal eternal!

Seznam skladeb:

  1. D.F.C.
  2. Crimens Sollicitationis
  3. Doombringer
  4. Deliver Into Suffering
  5. Deamonolith
  6. Dreaming of Being Dead
  7. Supernal Refuse
  8. Cult of the Cloth
  9. I Come in Peace


Čas: 39:00

Sestava:

  • Major „Herr Blastphemer“ – kytara, zpěv (live)
  • Chryste – kytara, zpěv
  • Krysztof „Desecrate“ Szalkowsk i– bicí


http://gortal.com.pl/
http://www.facebook.com/GORTAL666
http://www.reverbnation.com/gortal
http://www.paganrecords.com.pl/


Zveřejněno: 28. 02. 2013
Přečteno:
3737 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář