Nejbližší koncerty
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 16. 05. 2024Druhá zastávka blackmetalistů SEKEROMLAT, tentokrát již v...
  • 16. 05. 2024Do pražské Eternie přijedou dvě řecké kapely. O domácí su...
  • 17. 05. 2024MÍSTNÍ FESŤÁK 2024 ☆ Nepravidelně pořádaný a pokaždé t...
  • 17. 05. 2024Libido Challenge po třech dobách ledových konečně chřtí d...
  • 18. 05. 2024Nehledali se, až se nenašli. Kiss Me Kojak a Fetch! patří...
  • 18. 05. 2024BELL WITCH (USA) + THE KEENING (USA)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

OVERTORTURE – At the End the Dead Await CD 2013, Apostasy Records

Určitě jste to někdy všichni zažili. Přijedete to nějakého malého městečka a od začátku vám tam přijde všechno divné. Lidi jsou nevrlí, pořád máte pocit, že někdo kouká za poodhrnutou záclonou, nikdo se nesměje. Vzpomenete si na pár béčkových hororů, co jste viděli a děláte všechno pro to, abyste co nejdřív vypadli pryč. Večer ležíte v „prý“ nejlepším hotelu, kde lezou po zdech štěnice a divně to smrdí. Přemýšlíte, co je pravdy na tom, že zombie existují. Máte divoké sny, a když se jdete konečně jednou projít, narazíte jen na jednu špinavou hospodu. Již z dálky slyšíte vzdálené dunění baskytary a tak s nadějí ve světlé okamžiky vstoupíte do toho pajzlu. Na pódiu stojí kapela, která si říká OVERTORTURE a mydlí do toho hlava nehlava. Posluchači okolo jen stojí, kývají se a vy konečně pochopíte, že zombie opravdu existují. Dneska to bude dlouhý večírek. Vzhledem k tomu, že jste jediný, kdo má na sobě čerstvé maso, budete asi hlavní hvězdou.

OVERTORTURE vypadají jako jedna z tuctu zombie death metalových kapel. Nenechte se ale zmýlit. Kapela je složena z muzikantů, kteří mají za sebou už nejedno účinkování ve slavnějších kapelách (namátkou Grave, Coldworker, Demonical a mnoho dalších). Dali se dohromady v roce 2011 a letošní rok vyvrhli na světlo boží svoji prvotinu. Hned od začátku jsem si užíval skvělý zvuk, kochal se pohledem na obal s nezbytnou zombie tématikou (opravdu krásný „kýč“). Fyzické cd vyšlo jako propracovaný digipack a tak může být každý fanoušek spokojen. Ty zkušenosti, které získali jednotliví členové v ostatních kapelách, na At the End the Dead Await zúročili se ctí a ještě navrch dodali smršť skvělých nápadů. I když je kapela ze Švédska, nejedná se jen o klasický „chřestící“ death metal. Samozřejmě, prvky severské školy zazní, ale jsou oživeny jasnými vlivy amerických death metalových kapel. Celek je pak nadmíru zajímavý a musím říci, že jsem velmi spokojen.

Opět zažívám podobné pocity, jako u nedávné desky švédských kolegů Zombified. Také se jedná o zkušené borce, kteří ale na desce zbytečně neexhibují. Vše je podřízeno morbidním melodiím, do toho duní bubny a všemu vévodí démonický hlas Joela Fornbranta, který mi přijde o hodně lepší než v jeho domovských Coldworker. Jednak využívá naplno svůj hlasový rejstřík, ale hlavně je jasně slyšet, že ho tato smrtící práce baví (což bohužel není případ Coldworker). Celá deska je postavena na parádních riffech. Album je tak velice pestré. Dočkáte se pomalých vyhrávek, u kterých vás bude mrazit, nabušených pasáží, kdy z právě pařících zombie budou odpadávat kousky masa, i středních temp, určených k zamyšlenému kývání hlavou. A tohle všechno dohromady má takovou tu divnou atmosféru, kterou je možno zažít právě jen v dávno prokletých městech nebo při poslechu muziky švédských spolků.

At the End the Dead Await  je albem, které mě již o začátku zcela uhranulo. Vynikající, šlapající death metal od švédských profíků. Muzika jako stvořená pro dlouhé zimní večery. Kulisa ke starým hororovým filmům. Overtorture roztáčí svoji ruletu smrti s nadšením hladových šelem. Město je zahaleno do oparu nenávisti. Ve zčernalé řece plave osamocený kříž. Bůh vás již dávno všechny opustil. Nebude lehké přežít. Nikdo již nikomu dávno nevěří a smích na tváři začíná být podezřelý. Cítíte to? Pomalu, polehoučku se k vám plíží. Je tak snadné a krásné se nechat unášet na vlnách death metalu ve stylu Overtorture. Možná jsem to první kousnutí trošku podcenil. Mívám při poslechu zjitřené všechny smysly. Monstrum se právě probudilo. Vítejte ve zkaženém městě, kde se hraje prvotřídní death metal! Nebojte se, pojďte blíž, nic se vám nestane…vždyť je to tak lákavé!

Seznam skladeb:

  1. Black Shrouds of Dementia
  2. Murder for the Masses
  3. Slaves to the Atom
  4. The Outer Limits
  5. Targets
  6. The Strain
  7. The Coming Doom
  8. Towards the Within
  9. Suffer as One
  10. At the End the Dead Await


Čas: 40:44

Sestava:

  • Joel Fornbrant – zpěv
  • Magnus Martinsson – kytara
  • Andreas Hemmander – kytara
  • Jonas Torndal – basa
  • Fredrik Widigs – bicí


http://www.overtorture.se/
https://www.facebook.com/Overtorture
http://www.apostasyrecords.com/

 


Zveřejněno: 14. 03. 2013
Přečteno:
3336 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář