Nejbližší koncerty
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 16. 05. 2024Druhá zastávka blackmetalistů SEKEROMLAT, tentokrát již v...
  • 16. 05. 2024Do pražské Eternie přijedou dvě řecké kapely. O domácí su...
  • 17. 05. 2024MÍSTNÍ FESŤÁK 2024 ☆ Nepravidelně pořádaný a pokaždé t...
  • 17. 05. 2024Libido Challenge po třech dobách ledových konečně chřtí d...
  • 18. 05. 2024Nehledali se, až se nenašli. Kiss Me Kojak a Fetch! patří...
  • 18. 05. 2024BELL WITCH (USA) + THE KEENING (USA)
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

LAVATORY – Transgression, EP 2012, Slaughterhouse Records

Dnešní doba je úžasná v tom, že díky internetu máte celý svět jako na dlani. Nebudu se teď zmiňovat o té špatné stránce věci, ale musím pochválit některé společnosti (tady konkrétně Pulverised Records), které mi vždy do balíčku objednaného cd vloží jako návnadu různá proma, EP apod. Tímto způsobem ke mně doputovalo i EP malajské skupiny LAVATORY. Většinou takováto „reklamní“ cd odkládám někam hluboko do hromady desek čekajících na recenzi. Tady ale již obal dávat tušit pořádnou špínu. A tak zvědavost zvítězila a vložil jsem cd Transgression do přehrávače. Ihned se na mě vyhrnul první song plný totálního zmaru, nářku raněných a temnoty. Nevím a neznám moc kapel z Malajsie, ale pokud hrají alespoň trošku podobně jako LAVATORY, máme se v budoucnosti na co těšit.

Zvuk určitě není z nejlepších. Jenže mi sedí k muzice LAVATORY jako noční můra do špatných snů. Některé songy se táhnou pomalu a s neutuchající zlobou. Některé se zase crustově rozjedou. Nářez jako vystřižený z osmdesátých let minulého století. To nasazení kapely je nakažlivé a zničující. Nevím, jestli je to způsobeno temperamentem muzikantů nebo „jen“ vírou ve špinavý death metal, ale takhle uvěřitelně hraje málokdo. Do skladeb se vždy vmísí nenásilně, ale o to víc zběsile sólová kytara. A tak není nahrávka jen zajímavým zpestřením v podobě exotiky. Co by za to některé evropské kapely daly, aby jejich nahrávky zněly s alespoň trošku podobným feelingem. Je zajímavé, kam až se dostala muzika švédské školy. A tak i v této daleké zemi můžou zajít fanoušci na koncert, kde uslyší kapelu ovlivněnou Entombed, Dismember, Nihilist, Grave apod. Lavatory si tak můžete zařadit do nové vlny death metalismů vyznávající sílu staré školy (Morbus Chron, Necrovation, Vorum apod.).

Samozřejmě, že je země původu kapely v jejich muzice znát. Znenadání na vás vyskočí zajímavý a originální kytarový postup ovlivněný snad malajskou hudbou, který dělá jejich muziku o to zajímavější. Labužníci a vyznavači staré špíny v metalu by měli zpozornět. Tohle není EP nějakých obyčejných břídilů. Tohle je nahrávka dospělé a vyzrálé kapely, která je schopna složit a nahrát kvalitní album. Co jsem pochopil, tak cd vyšlo v nákladu pouze 100 kopií a věřte mi, že jednou bude určitě žádaným sběratelským kouskem. Zlo v podobě necelých devatenácti minut je zákeřné a zasáhne vás ze zálohy. Slabší povahy budou možná v počátku trošku v šoku. Dopřejte LAVATORY více poslechů, budete pak odměněni o to více „příjemným“ špinavým zážitkem.

Nevím, kdo mi vložil do balíčku z Malajsie jako dárek EP Transgression. Ale udělal mi obrovskou radost. Tolik nadšení, drivu, síly, energie, trápení, smutku a vůbec emocí jsem již dlouho neslyšel. Doufám, že moje skromná recenze přispěje k tomu, aby se kapela dostala alespoň trošku do širšího povědomí. Určitě si to zaslouží. Budu muset svůj zrak častěji zaměřit na dalekou jihovýchodní Asii. Jestli mají být LAVATORY jen jedni z mála, očekávejme v nejbližší době velkou smršť nových death metalových smeček. Kapely tam nejsou zhýčkané, jsou schopné udělat pro muziku cokoliv a death metal mají v krvi jako životní styl. Líbí se mi ta nespoutanost, kterou z desky cítím. Velice silná nahrávka. Žádné novátorské přístupy. Jen smrtící kov. A mě nezbývá než souhlasit s nápisem na coveru EP Transgression. Death metal shall forever prevail!

Seznam skladeb:

  1. Transgression
  2. Side of Sins
  3. Breathing for Possesin
  4. Raise the Dead!
  5. Blinded by Darkness


Čas: 18:56

Sestava:

  • Muntah Ke Darah  – zpěv
  • Jahanam – kytara
  • Ale Pelesit – bicí


http://www.reverbnation.com/lavatorymalaysia
https://www.facebook.com/lavatorydeath
http://www.slaughterhouse.bigcartel.com/


Zveřejněno: 06. 04. 2013
Přečteno:
3367 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář