Nejbližší koncerty
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
  • 10. 05. 2024INFERNAL ANGELS Black metal(Italy) BLOOD AND DISASTER ...
  • 12. 05. 2024WOLFHEART (FIN) + HOST
  • 13. 05. 2024DOMKRAFT (SWE) + SUNNATA (PL)
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 16. 05. 2024Druhá zastávka blackmetalistů SEKEROMLAT, tentokrát již v...
  • 16. 05. 2024Do pražské Eternie přijedou dvě řecké kapely. O domácí su...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CENTURIAN – Contra Rationem CD 2013, Listenable Records

KADM. Klub anonymních death metalistů. Nedalo se nic dělat a museli jsme na společnou terapii. Samý zajímavý typy. Kolem stolu sedí vlasatí i plešatí. Mají na sobě trička Morbid Angel, Hate Eternal a další spolků. Někteří tvrdí, že jim je nová deska CENTURIAN hodně připomíná. Terapeut se zlobí, že jsme zase poslouchali tajně mp3ky na záchodě. Jedna slečna s tričkem Cannibal Corpse propašovala na terapii mobil se sluchátky. Je to tak, jsme závislí na dobré muzice. Musíme se léčit. U mnoha z nás to stejně jako u CENTURIAN začalo někdy okolo roku 1997, kdy byla kapela založena. A pak už to nikdy neskončilo.

CENTURIAN nikdy neoplývali nadprodukcí alb. Za celou dobu své kariéry mají na kontě jen tři dlouhohrající desky a jedno demo. Poslední roky přejí návratům. Není asi tolik lehké se té závislosti na death metalo zbavit. Jen nevydrželi všichni. Museli svoji sestavu posílit o Nielse Adamse, který řvával v Prostitute Disfigurement. Ten se zhostil svého úkolu více než dobře. Zapadl do kapely, jako by tam hrával odjakživa. Samozřejmě je mi jasné, že spousta z vás stejně postižených kolegů vznese námitku, že z CENTURIAN je cítit Morbid Angel na sto honů. Ano, je. A také již zmínění Hate Eternal, občas i Deicide (nebo nevím proč, ale občas vzpomenu i na poslední Krisiun). Jenže já si stejně nemůžu pomoct (inu závislák) a album proháním skrz svoji hlavu velice často. Toho nátlaku, napětí, tolik chtěného u death metalu tam je vrchovatě, až přetéká hrnec. Zvuk si užívám, ten je krásně plný, všechny nástroje řežou, trápí váš mozek a nutí vás k neustále dalšímu a dalšímu poslechu.

Jsem toho názoru, že by fanoušci měli muziku dostat krásně zabalenou. Na Contra Rationem byla odvedena dobrá práce. Schválně, jestli uvidíte z poskládaných kostí na coveru také magickou číslici 666 jako já. Zajímavá je ještě jedna věc. Muziku jsem do sebe vstřebával po malých doušcích, hezky polehoučku. Není to totiž nahrávka na jeden poslech. Nejdřív to do mě lezlo pomalu, jak pivo nevalné chuti. Chvílemi jsem chtěl cd dokonce zavrhnout a sepsat sáhodlouhý a velice ostrý elaborát s kritikou. Jenže nerad poslouchám muziku jen povrchně a dělám unáhlené soudy. Přesvědčil mě až poslech s originálním cd, doma v křesle s uchem přilepených na hi-fi věži. Myslím, že se to dvanáctileté čekání nakonec vyplatilo. CENTURIAN jako by byli za ty roky plni nashromážděné energie a chuti do nahrávání. Jsem moc rád, že se vrátili v plné síle a s chutí zničit vás svojí muzikou.

Marně slibuji svému terapeutovi, že už s tím přestanu. Už mi stejně dávno nevěří. Moc dobře ví, že už mi není pomoci. Opět se to vrátilo. To dávné prokletí v podobě death metalu. Zase budu chodit ráno do práce s opuchlými víčky na nevyspalých očích a ve svých uších budu čím dál tím častěji slyšet vzdálený tichý šelest. Jednou jsem byl schopen v práci poslouchat Contra Rationem skoro celý den. Holanďané moc dobře vědí, jak na mě. A tak jedinou kritikou, která mě napadla, je pocit, že jsem některé riffy už někde slyšel. Nebyly to úplně stejné kytarové postupy, ale CENTURIAN v sobě starou americkou školu prostě nezapřou. Osobně si myslím, že je to dobře. Rozvíjejí myšlenky svých vzorů do nových dimenzí a tak musí být každý vyznavač a závislák na death metalu spokojený. Nadupané, svižně odsýpající album plné smrtícího kovu nejvyšší kvality, na kterém si vypěstujete závislost. Návrat death metalové legendy ve velkém stylu!

Seznam skladeb:

  1. Thou Shallt Bleed for the Lord Thy God
  2. Crown of Bones
  3. Feast of the Cross
  4. Judas Among Twelve
  5. Antinomian
  6. The Will of the Torch
  7. Sin Upon Man
  8. Damnatio Memories
  9. Adversus

Čas: 29:55

Sestava:

  • Rob Oorthuis – kytara
  • Seth Van de Loo – bicí
  • Patrick Boleij – basa
  • Niels Adams – zpěv


https://www.facebook.com/Centurian333
http://www.last.fm/music/Centurian
http://www.listenable.net/


Zveřejněno: 10. 02. 2013
Přečteno:
3432 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

23. 06. 2014 14:43 napsal/a Asphyx
CENTURIAN v ČR!
CENTURIAN v ČR! 30.6.2014 - Farářova sluj - Mladá Boleslav, 1.7.2014 - Modrá Vopice - Praha , předkapely WARCURSED (BRA), NERVOCHAOS (BRA). Death metalová sekce podporuje a moje maličkost by se měla objevit v MB! https://www.facebook.com/farar.hellvicar?fref=ts http://www.last.fm/event/3822136+Centurian+at+Modr%C3%A1+Vopice+on+1+July+2014