Nejbližší koncerty
  • 17. 05. 2024MÍSTNÍ FESŤÁK 2024 ☆ Nepravidelně pořádaný a pokaždé t...
  • 17. 05. 2024Libido Challenge po třech dobách ledových konečně chřtí d...
  • 18. 05. 2024Nehledali se, až se nenašli. Kiss Me Kojak a Fetch! patří...
  • 18. 05. 2024BELL WITCH (USA) + THE KEENING (USA)
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
HEIDEN – Andzjel

VORUM – Poisoned Void CD 2013, Dark Descent Records

Cítíte tu hnilobu? Pach rozkládajícího se listí, v křečích kroutící se červi. Odumřelé zbytky křídel nočních motýlů. Jsme opět na hřbitově. Koneckonců jak jinak, že? Kde jinde byste také chtěli hledat pořádný zpuchřelý death metal? Slunce má barvu krve a vy slyšíte pomalu se zesilující zvuk kytar. Kvílejí nářkem dávno zapomenutých náhrobků. Basa jemně podkresluje oslavu smrti. Bicí utíkají a neznají slitování. Marně jsem přemýšlel, co to může být za kapelu. A není divu, že mi byla donedávna neznámá. Finové VORUM jsou v podzemí zavřeni teprve od roku 2006 a album Poisoned Void je teprve jejich prvním zápisem do knihy mrtvých (ještě mají na kontě jedno EP – Grim Death Awaits v roce 2009 a split s Vasaeleth léta páně 2010).

Zásobárna nových severských kapel drtících old school death metal zdá se nevyčerpatelná. Mě to dělá samozřejmě velkou radost, i když oddělit zrno od plev nebývá vždy lehké. VORUM vzali ten náš špinavý death metal za správný konec. Sóla jsou jak vystřižená z Krisiun a Vader, mrazí z nich jako z Asphyx a když přidáte klasický severský sound, nezbývá než konstatovat, že mise byla opět splněna. Smutek Autopsy na sebe upozorní zase v pomalejších mezihrách. Možná si chvílemi vzpomenete na jejich finské kolegy Desolate Shrine. Akorát na rozdíl od nich přidali na obrátkách a tak se na vás valí od začátku do konce lavina řezavých riffů plná drtivého přesvědčování o kráse a surovosti death metalu. Máte chuť se schovat někam do kouta a přečkat tu zkázu někde v bezpečí. VORUM si vás ale stejně nakonec najdou. Věřte tomu! Není úniku.

Líbí se mi to lehké koketování s black metalem a jsem vyloženě nadšen z toho, že nezapírají své finské kořeny. Z některých songů pak přímo sálá nezaměnitelná „melancholie“ severu, kterou umí převážně jen v jejich zemi. Možná je to polární nocí, možná vrozenou povahou, ale to mrazení v zádech mluví za vše. Album vychází i v limitované edici na LP. Krásné ornamenty na obalu stvořil Alexander L. Brown a za vynikající zvuk by se nemuseli stydět ani někteří jejich slavnější spolubojovníci. Mám takový zvláštní pocit, že se řvoun Jonatan nechal inspirovat u starých švédských bardů. V některých polohách je trošinku slyšet Mr. L-G Petrova (Entombed). Každopádně celá nahrávka musí zaujmout každého milovníka starých časů. Ta hniloba je opět tak přitažlivá, že se nemůžete odtrhnout. Oprášíte cd od nánosu věků a zase si přiznáte tu jedinečnou sílu old school death metalu.

Kapelu VORUM je nutné i nadále vést v patrnosti. Je potřeba si uvědomit, že tam někde na severu se v temných lesích nachází opuštěný hřbitov, kde letos vznikla parádní deska starého dobrého death metalu, která je přímo napěchována energií, nadšením, ortodoxním vyznáním k temnotě, ale hlavně skladatelským umem a muzikantkou vyzrálostí. Působí mi veliké potěšení každé setkání s deskou Poisoned Void. Rád se přehrabuji v těchto „archivních“ záležitostech. Jestli máte stejné zapálení pro „věc“ jako já, doporučuji ochutnat. Budete spokojeni. No a vy ostatní? Vám to bude stejně jedno, tak co. Skvělý zápis do knihy špinavého death metalu.

Seznam skladeb:


  1. Impetuous  Fires
  2. Death´s Stains
  3. Rabid Blood
  4. Thriving Darkness
  5. Evil Seed
  6. In Obscurity Revealed
  7. Dance of Heresy
  8. Poisoned Void


Čas: 35:00

Sestava:

  • John Finne – basa
  • Mikko Josefsson – bicí
  • Matti Jalava – kytara
  • Jonatan Johansson – kytara, zpěv


http://vorum.bandcamp.com/
http://www.facebook.com/Vorumdeath
http://www.vorumdeath.com/


Zveřejněno: 11. 04. 2013
Přečteno:
3320 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

11. 04. 2013 08:25 napsal/a Bhut
+
Po dlouhé době konečně death metal, který mě baví a dokázal oslovit.