Nejbližší koncerty
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 16. 05. 2024Druhá zastávka blackmetalistů SEKEROMLAT, tentokrát již v...
  • 16. 05. 2024Do pražské Eternie přijedou dvě řecké kapely. O domácí su...
  • 17. 05. 2024MÍSTNÍ FESŤÁK 2024 ☆ Nepravidelně pořádaný a pokaždé t...
  • 17. 05. 2024Libido Challenge po třech dobách ledových konečně chřtí d...
  • 18. 05. 2024Nehledali se, až se nenašli. Kiss Me Kojak a Fetch! patří...
  • 18. 05. 2024BELL WITCH (USA) + THE KEENING (USA)
INSANIA

SORCERY – Arrival at Six CD 2013, Xtreem Music

Stejně jako rozjetá lokomotiva na bookletu nového alba Arrival at Six se valí dopředu death metal SORCERY. Tuny železa, jiskry létají od kol a do rytmu pražců duní bicí souprava. Sice stará, ale perfektně udržovaná mašina s názvem SORCERY spatřila světlo světa již v roce 1986. Letošní zásek je teprve druhým počinem těchto švédských strojvedoucích. A stejně jako v roce 1991 (album Bloodchilling Tales) se i dnes jedná o nekompromisní death metal hodně říznutý thrashem. Země původu se samozřejmě nezapře a tak by měli zbystřit hlavně milovníci švédské školy death´n´rollu. Kapela zase po letech oblékla své džísky, opravila nášivky, patřičně potrhala okraje, aby bylo vidět, že to myslí smrtelně vážně a dává nám hlasitě vědět, že je opět zde! A přišla vám zase nakopat zadek!

Od prvních libozvučných tónů je jasně slyšet, že SORCERY nezapomněli, jak má znít pořádná old schoolová muzika. Vycítili, že doba právě přeje návratům a vtrhli do našich životů jako velká voda. Přikládají pod kotlem s takovou vervou, že nebudete nejdříve stíhat. Projedou kolem vás, jako odjištěný a rozdivočený parní stroj. Pára vám opaří obličej, vy zůstanete stát v úžasu a budete dlouho přemýšlet, jak je možné, že takové fosilie smetou vše živé i neživé bez jakéhokoli varování. Strčí i ve svém „věku“ spoustu mladých kapel do kapsy. Musí na ně být krásný pohled při živých vystoupeních. Kdyby se tak nějaký český organizátor slitoval, nerval do nás postoosmedesátépáté pořád ty samé kapely, ale radši pozval tohle severské zlo.

Ano, je to retro styl občas připomínající lehce špínu Aura Noir, někdy zase nasazení Disaster, ale hlavně dobu největší slávy Dismember, Grave, Entombed apod. Uvědomme si, že SORCERY jsou také smečkou, která má kořeny hluboko zapuštěné v osmdesátých letech. Oni jsou tou kapelou, podle které začala spousta ostatních utvářet svoji muziku. Začínali hrát ve stejné době jako výše jmenované kapely, jen dlouho spali spánkem spravedlivé smrti. Jedním slovem ortodox! Obrovskou devizou kapely je bezesporu drtič mikrofonu Ola Malmstrom. Ten dodává celé desce ještě větší dynamiku, a i když ostatní také nezůstávají v pozadí, jemu zobu z ruky absolutně vše, co z té své nevymáchané huby vypustí. Tohle je old school death metal! Toto je smrtící stěna riffů! Nic pro slečinky a jedince, kteří se rádi pitvají v každém detailu. Chvílemi až punkové nasazení vás donutí trhat, ničit, blbnout, provozovat moshing, řvát, zesilovat volume, bouchat pěstí do stolu (sami doplňte svoji oblíbenou činnost (smích)) a pak zemdleně vyplavovat adrenalin.

Vše sedí, jak má, a mně se nepovedlo zastavit tuhle rozjetou mašinu s názvem SORCERY ani jednou. Drnčela mi keramika v ústech, pulsovaly ušní bubínky a pokaždé jsem dostával obrovskou chuť na dobré pivo. Vám nezbývá než se buď nechat pohltit nebo nechat být! Myslím, že alternativa mezitím asi neexistuje. Svět kolem se točí stále dokola, a pokud budou pořád kapely, jako jsou SORCERY, které to myslí s death metalem „smrtelně vážně“, bude se na co těšit. Zvuk je samozřejmě „víte co? - rvoucí“.  Miluju tyhle retro návraty. Hlavně pokud jsou v takovém „velkém“ stylu. Tohle už není death metal, to je vyhlazení!

Seznam skladeb:
  1. We Who Walk Among the Dead
  2. Created from Darkness and Rage
  3. Master of the Chains
  4. United Satanic Alliance
  5. Arrival at Six
  6. Warbringer
  7. Maculated Life
  8. Beyond the Wall
  9. Reborn Through Hate


Čas: 41:57

Sestava:

  • Paul Johansson – kytara
  • Ola Malmstrom – zpěv
  • Micke Carlsson – basa
  • Steinfaust – bicí


http://www.sorcery.se/
http://www.myspace.com/officialsorcery
http://www.xtreemmusic.com/


Zveřejněno: 08. 04. 2013
Přečteno:
3212 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář