Nejbližší koncerty
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 16. 05. 2024Druhá zastávka blackmetalistů SEKEROMLAT, tentokrát již v...
  • 16. 05. 2024Do pražské Eternie přijedou dvě řecké kapely. O domácí su...
  • 17. 05. 2024MÍSTNÍ FESŤÁK 2024 ☆ Nepravidelně pořádaný a pokaždé t...
  • 17. 05. 2024Libido Challenge po třech dobách ledových konečně chřtí d...
  • 18. 05. 2024Nehledali se, až se nenašli. Kiss Me Kojak a Fetch! patří...
  • 18. 05. 2024BELL WITCH (USA) + THE KEENING (USA)
LLYR

USURPESS – Trenches of the Netherworld CD 2012, Selfmadegod Records

Co to chřestí v tom starém hrobě? Mám pocit, jako bych už tenhle dokonale známý zvuk někde slyšel. Ano, je to Švédsko. Jsou to USURPESS. Vyznavači starého death metalu. Z lopaty odpadává čerstvě vykopaná hlína. Ten kříž nad hrobem je lehce nakřivo. Možná pamatuje doby dávno minulé. Dřív ty dubové rakve vydržely o hodně déle. Je to asi už jedno, stejně už nikdo neví, kdo byl v tom hrobě pochován. Možná vám to přijde jako znesvěcení, ale vyhrabávat starý dobrý švédský death metal se snad může, ne? USURPESS hrají od roku 2010 a album Trenches of the Netherworld je jejich prvním dlouhohrajícím příspěvkem do stylu zvaného old school death metal. Mají na kontě i záseky v podobě splitek s Bomb of Hades, Tormented i Pyramido.

Pokaždé se jedná o ortodoxní vyznání chřestící švédské školy. Jsou dodržena veškerá pravidla a „nařízení“ stylu. Kapela se tak zařazuje mezi současnou „novou vlnu“ vyznavačů Grave, Nihilist, Entombed apod. Dočkáte se opět směsi deathu, thrashe, crustu a chvílemi zazní i trochu toho nezbytného punku. Jak bývá dobrým zvykem u těchto spolků, album vychází i v LP verzi u firmy Iconoclast Records. Hromadu lebek na coveru vytvořil Rafal Kruszyk (též obaly Interment, Paganizer, Hooded Menace, Deceased apod.). Zvuk je krásně hnilobný a zásluhu na něm má Maskinrummet studio. Nevím, kam na to ti Švédi pořád chodí, ale je to opět balzám na vaše černé duše.

Víko na exhumované rakvi je prasklé. Určitě vás pohltilo to napětí, které člověk cítí při každém otevření starého hrobu. Ostatky dávného poselství osmdesátých let je vyneseno na povrch jen v těch nejlepších barvách. Všechny použité prostředky jsou tak autentické, že méně zkušený uctívač dávné hniloby skoro ani nepozná, že nahrávka pochází z roku 2012. Samozřejmě, deska je o malinký stupínek zvukově „čistější“, ale to vůbec není na závadu. Aspoň si můžeme všechny nástroje i chorobný hlas pana Pettersona vychutnat v lepší kvalitě. Doporučuji se nespokojit pouze se staženými MP3. Teprve až u originálního nosiče oceníte krásu hrobnické práce. USURPESS jsou také jednou z mála kapel, kvůli kterým bych uvažoval o koupi gramofonu. Nějak i mě, ortodoxnímu vyznavači cdček, přijde tato deska pro vinyl jako stvořená.

Trenches of the Netherworld je nahrávka, která má našlápnuto na to stát se v undergroundových kruzích kultem. Jsou za ní postaveni protřelí muzikanti (Tyrant, Diskonto, Uncurbed). Ti vědí moc dobře, jak za to vzít a nahrát desku, která vás roztrhá doslova na malé kousíčky a donutí potřásat hlavou. Nejedná se opět o nic nového. Ale dobře provedená „staroba“ je kolikrát lepší, než špatně nahrané novátorské postupy. Další poselství z pokladnice švédského království. Zdá se, že je tato oprýskaná truhla nevyčerpatelná. Vznikají nové a nové kapely, které čeří vody death metalového undergroundu. S USURPESS musíme do budoucna určitě počítat. Hroby jsou opět otevřeny. Death metal forever!

Seznam skladeb:

  1. Black Death on White Wings
  2. Effigies Burns Across the Wastelands
  3. Coronation of the Crippled King
  4. The Wooden Sceptre
  5. The Colours of Darkness
  6. Trenches of the Netherworld
  7. The God Esterers
  8. In the Beginning (Ended Yesterday)
  9. Dethroned by Shadows
  10. I Stand Above Time
  11. Seduction Through Bloodshed


Čas: 33:31

Sestava:

  • Daniel Ekeroth  – basa
  • Calle Andersson – bicí
  • Pahl Sundstrom – kytara
  • Steffe Pettersson – zpěv


http://usurpress.com/
https://www.facebook.com/Usurpress
http://selfmadegod.com/
http://usurpress.bandcamp.com/


Zveřejněno: 28. 03. 2013
Přečteno:
3387 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář