Nejbližší koncerty
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 16. 05. 2024Druhá zastávka blackmetalistů SEKEROMLAT, tentokrát již v...
  • 16. 05. 2024Do pražské Eternie přijedou dvě řecké kapely. O domácí su...
  • 17. 05. 2024MÍSTNÍ FESŤÁK 2024 ☆ Nepravidelně pořádaný a pokaždé t...
  • 17. 05. 2024Libido Challenge po třech dobách ledových konečně chřtí d...
  • 18. 05. 2024Nehledali se, až se nenašli. Kiss Me Kojak a Fetch! patří...
  • 18. 05. 2024BELL WITCH (USA) + THE KEENING (USA)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

ANTIGAMA – Stop the Chaos EP 2012, Selfmadegod Records

Hned od začátku na vás vyskočí mix death metalu a grindu. ANTIGAMA jsou polští vyznavači extrémního death metalu již od roku 2000 a co jsem byl schopen se dočíst na internetu, tak jsou ve své rodné zemi vcelku oblíbení. Mají za sebou pět dlouhohrajících desek a nespočet různých demáčů, splitek a je asi dost těžké vlastnit vše, co vydali. Musí to být pro jejich fanoušky asi pěkná „honička“ vše sehnat. Vcelku mě zarazila velice vysoká hodnocení předchozích desek. Schválně jsem si je posháněl a bohužel musím u nahrávek konstatovat postupně klesající tendenci. Nevím, jestli je to způsobeno čím dál tím větším industriálním vkladem nebo jen syndromem vyhoření, ale poslední plnohodnotné album s názvem Warning (2009) je již oproti dřívějším deskám o hodně slabší.

ANTIGAMA se totiž začali až příliš blížit dnešním „testosteronovým“ kapelám, které mají skvělé produkce, fotky, image, nástroje a počítačové programy. Bohužel pak muzika ztrácí jakoukoliv živočišnost a jedná se většinou jen o další „stejný“ produkt. Je to zvláštní, jedná se o death/grind, ale jako bych musel neustále myslet na to, že kytaristé studovali u thrashových progresivců Voivod. Někdy zase slyším jasnou inspiraci Psyopus, Dillinger Escape Plan a mnoho dalších. Nejedná se sice o nějakou obyčejnou kopii, ale zmíněné vzory jsou někdy slyšet až příliš „nahlas.“ Stopáž celého EP je dobře zvolena, protože delší dobu bych asi takovou „stále stejnou nálož“ poslouchat nedovedl. Vím, že „umělohmotnost“ a odcizenost industriálních prvků byla pravděpodobně žádaná, ale nemůžu se zbavit dojmu, že energie sálající z desky není „upřímná.“

Obal, zvuk i celková produkce je samozřejmě na vysoké úrovni. Nemůžu si stěžovat na nic. Snad jen pocit jakési „tuctovitosti“ mě přivádí často na myšlenku, abych po několikerém přehrání cd radši vypínal. Samozřejmě, je nutné ANTIGAMU pochválit za snahu experimentovat. Nebojí se toho, jdou na to ale z té horší strany. Je ale také dost možné, že se jim to časem povede a nahrají nějakou vynikající desku. Instrumentálně na to určitě mají. Je slyšet, že to myslí s muzikou velmi vážně. Tentokrát ale nejsem spokojen. Možná budou posluchači tohoto stylu více nadšeni. Mívám většinou velmi otevřenou mysl jakékoliv muzice (jen to musí mít ty správné grády!), ale tady jsem velmi skeptický. Nechci, aby to vypadalo, že je Stop the Chaos vyloženě špatná. To vůbec ne. Některé kapely by dali „já nevím co“ za to, aby nahráli kvalitativně alespoň trošku se přibližující nahrávku.

Problém je někde jinde. Nenacházím na celém EP žádný záchytný bod. Něco, co by mě vytrhlo z nahraného monolitu šestice písní. Možná to tak má být. Třeba je ta odlidštěnost chtěná a žádoucí. Ve mně to ale nevyvolává žádné emoce. Chvílemi jsem si dokonce i říkal, že by to v klidu mohli nahrát roboti. Asi bych ve svém období „death grind industrial“, které jsem měl před deseti lety hodnotil nahrávku výše, ale dnes jsem zasažen jen tak napůl. A pak musím přidat jeden bod navíc za perfektní produkci a celkové provedení. Nic víc nic míň. Třeba to bude mít příště větší grády. Uvidíme.

Seznam skladeb:

  1. E Conspectu
  2. The Law
  3. Stop the Chaos
  4. Find the Function
  5. Intricate Trap
  6. The End


Čas: 15:12

Sestava:

  • Lukasz Myszkowski  – zpěv, elektronika
  • Sebastian Rokicki – kytara
  • Michal Zawadzki – basa
  • Pawel Jaroszewisz – bicí, perkuse


http://antigamaband.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/Antigama
http://www.purevolume.com/antigama
http://selfmadegod.com/


Zveřejněno: 10. 03. 2013
Přečteno:
3251 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář