F.O.B. - Outside The Palace Walls

ABSTRACT ESSENCE – Love Enough CD 2012, MetalGate

Stále těžší je v současnosti vymyslet originální balení hudebního nosiče. Větší prostor pro kreativitu nabízí vinyly, ale ani CD nezůstávají stranou a třeba FORGOTTEN SILENCE nebo loni BRATRSTVO LUNY se pochlapili a i na menším prostoru se jim podařilo vytvořit krásné věci. A pozadu nechtějí zůstat ani ABSTRACT ESSENCE, kteří CD zabalili do digibooku, který by se dal popsat jako digipack s vlepenou knížečkou obsahující nejen texty, ale i originální obrázky – ke každé skladbě jeden. Obrázky jdou ruku v ruce s texty – v nich se odehrává příběh chlapce a dívky, resp. později muže a ženy, kteří tráví ne zrovna idylický život, jenž samozřejmě končí špatně. Obrázky jsou osobité a i když můj vkus je, co se výtvarného projevu týká, jinde, musím grafiku jako celek ocenit.

Už na minulém albu ABSTRACT ESSENCE míchali všechny myslitelné metalové subžánry, na novince v nastoupené cestě pokračují. Minule jsem na adresu první zpívané skladby alba Manifest napsal toto: Mix melodického blacku a thrashe v moderním balení, spousta kláves a výrazný, místy lehce zefektovaný vokál, který má nejblíže k blackovému skřehotu. A v podstatě totéž pasuje na novinku Rock´N´Roll Soul následující po instrumentálním intru Overture. Poté ABSTRACT ESSENCE rozehrávají podobnou hru jako před dvěma roky. Skladby jsou pestré, plné zvratů, melodií, klávesových partů a variabilních vokálů, míchá se thrash, black, speed, heavy, progressive... Je tu ale jedno „ale“ – „ale“ vždyť tohle už jsme slyšeli minule. Jistě, skladatelský rukopis klávesisty Jana Pavlůska se nezapře, žádná velká revoluce v sestavě se taky nekonala (jen basáka nahradil někdejší kytarista AE a současný ASCENDANCY Libor Kukula – takže návrat ztraceného syna), ale přece jen bych čekal větší posun, než jen cizelování toho, co už tady bylo.

Ale tím nechci říci, že by album bylo špatné, to rozhodně není. Jako nejvítanější zpestření hodnotím pěvecké vstupy hostující Vladimíry Krčkové, ten nejvýraznější v předposlední Solar Barge, která pěkně završuje druhou, podle mě zajímavější polovinu alba. Ta začíná od Divine Whore, pěkně zamotané záležitosti, v níž nechybí murmur ani expresivní řev; hudební rovina nabízí také „ujeté“ momenty – ty jsou ale poznávacím znamením skoro všech skladeb, třeba Stalker je jimi slušně prolezlý. Act Of Violence zase dělá čest svému názvu, thrashové kvapíky jsou opravdu hodně rychlé, možná škoda, že se AE nerozhodli pro jednu přímočarou rychtu, protože tady by se to docela nabízelo – i když ony i ty pomalejší pasáže se tu hodí. Ještě se vrátím k Solar Barge – ta je o poznání méně rozevlátá, plyne spíše v pomalejších tempech a důraz je v ní kladen na atmosféru. Možná by podobných kompozic album uneslo víc – skladba je čitelnější, dá se říci i hitová a to v ní Ondrášovy pěvecké přemety od řevu k přirozenějším polohám nechybí.

A co ještě stojí za pozornost? Jak my sportovci říkáme „tak určitě“ poslední opus, jedenáctiminutový štych, který je jakousi výkladní skříní alba, protože tak nějak shrnuje to, co hrálo předtím. Docela by mě zajímalo, jestli tuhle zpočátku art rockem načichlou skladbu bude kapela prezentovat i na živo, protože udržet posluchačovu pozornost na koncertu bude mnohem složitější než v případě domácího poslechu.

Zvuk z MetalGate studia je v pohodě, za výsledek je zodpovědný Libor Kukula a povedl se mu namíchat dobrý poměr všech nástrojů – a proti předchozímu CD mi přijde lepší zvuk bicích.

Celkově mám stejné pocity jako minule, kdy jsem váhal mezi sedmi a osmi body a chtěl udělit 7,5 – což tady nejde... Takže se zase musím rozhodnout a tentokrát se přikloním k nižšímu hodnocení, protože zatímco minule mi kapela připravila velké a příjemné překvapení, tentokrát jen potvrdila status kvality, ale žádný extra šok se v mém případě nekonal.

Seznam skladeb:
  1. Overture
  2. Rock´N´Roll Soul
  3. The Good Old Days Of Seduction
  4. Limitless Future
  5. Red One
  6. Divine Whore
  7. Stalker
  8. Act Of Violence
  9. This Is A Good Day For A Funeral Blowjob
  10. Solar Barge
  11. Love Enough

Čas: 54:38

Sestava:
  • Jan ,Mani‘ Pavlůsek – keyboards
  • Milan ,Peky‘ Pekárek – drums
  • Ondráš Zbránek – vocals
  • Radim Ondra – guitars
  • Libor Kukula – bass

www.abstractessence.cz
www.bandzone.cz/abstractessence
www.metalgate.cz


Zveřejněno: 03. 01. 2013
Přečteno:
3255 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 01. 2013 14:42 napsal/a skipi
libilo
takže je to jasné :-). Dík.
03. 01. 2013 14:28 napsal/a Johan
-> skipi
Jestli se ti lbilo předchozí album, tak ti koupi doporučím. Je to podobný...
03. 01. 2013 14:18 napsal/a skipi
Johan
AE mě vždycky bavili, dokonce na CZ poměry jde o velice povedenou originalitku. Johane, doporučíš mi s klidným srdcem koupi CD:-)?