Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

ABSTRACT ESSENCE – Manifest CD 2009, MetalGate

Vsetínská skupina Abstract Essence zabodovala už debutovým počinem Aftermath, po němž ji opustil kytarista Libor Kukula (aby okamžitě vdechl život Ascendancy). Nicméně „Abstrakti“ se s touto ztrátou vypořádali se vztyčenou hlavou, důkazem čehož je druhé řadové album Manifest.
 
Po trochu rozpačitém intru (jsem zvědav, jestli někdy tento nešvar vymizí...) startuje nejvýraznější skladba celého kompletu s jednoduchým názvem „Aj“. Mix melodického blacku a thrashe v moderním balení, spousta kláves a výrazný, místy lehce zefektovaný vokál, který má nejblíže k blackovému skřehotu. Atmosférou mi tady Abstract Essence připomínají mix starších Oblomov (Mighty Cosmic Dances) a nových Live Evil (Unique Constellation), hlavně ten chytlavý refrén jakoby „Ívlům“ vypadl z kuchyně. Ale neberte to jako nařčení z plagiátu – to si opravdu nemyslím, ale jako snahu o přiblížení prvního otextovaného songu. Po evidentním hitu a koncertní tutovce následuje složitější, pomalejší, troškou avantgardy načichlá Question vs. Resolution, v níž excelují hlavně klávesy – tak pestrou hru může téhle partě závidět kdejaká slavnější kapela. Teatrální „pouťové“ lákání fanoušků, samozřejmě parodické, uvozuje Commercial Shit, skladbu věnovanou celebritám a jejich životu. Hudebně další barevná a komplikovaná záležitost plná zvuků, které se vrství přes sebe, prolínají a střídají, podobně jako zpěvák střídá polohy hlasu od řevu po takřka čistý zpěv. Místy mu sekunduje řev z ženského hrdla – a světe div se, postarala se o něj Andrea Baslová z Memorie – a proti domovské kapele sáhla k mnohem extrémnějšímu projevu. Zatímco v „Komerčním ***“ si Andrea střihla jen takové „štěky“, v Just Between Us dostala mnohem více prostoru a v podstatě obyčejnější (na poměry AE) skladbu vyšperkovala nejen éterickým vysokým hláskem, ale i další porcí agresivnějšího zpěvu – a troufám si tvrdit, že by ji zde kdejaký fanoušek Memorie nepoznal. Dead Tired se zpočátku rozjíždí trochu těžkopádně, navíc v ní mám poprvé neradostné pocity z trochu unylých kláves, ale druhá polovina je zase jízda na ostří nože se spoustou kytarových sól (o ta sudá se postaral bývalý kytarista Libor) a vokálních přemetů. V Domině potěší kovově znějící klávesy, v Clowns Little Trip překvapí uvolněná mezihra, která po předchozí zvukové masáži přichází v pravý čas a ukazuje, že méně je někdy více. Občas totiž AE navrstvili tolik zvuků, že se v nich začínám ztrácet a ty umělé bych někde s klidem vynechal... a závěr skladby, kde je krásně slyšet kytara i klávesy bez dalších okras budiž příkladem přísloví, že v jednoduchosti je krása.
 
Nahrávka má masivní, plný zvuk, o který se postaral již dvakrát zmiňovaný Libor Kukula ve studiu ProMarts. S rostoucím počtem poslechů nemám dobrý dojem ze zvuku bicích, které mi přijdou nepřirozené, prohnané nějakými mašinkami. Ostatní nástroje zní mnohem lépe, u kláves bych se nebál slova dokonale.

Booklet se moc nepovedl... Titulní strana ještě ujde, havran nezklame nikdy, ale vnitřek je tak obyčejný, že se nabízí otázka „jak je možné, že tak strohá grafika doprovází tak zajímavou muziku?“ Texty obyčejným fontem na tmavém podkladu, názvy skladeb fontem, který tu pasuje jako pěst na oko, jedna kolektivní fotka. „Vrcholem“ je zadní strana obalu, kde je „pro jistotu“ použit další ohyzdný font.

Co dodat? Album je to každopádně zajímavé, po instrumentální, kompoziční a aranžérské stránce vyspělé. První polovina vyznívá o poznání zajímavěji něž druhá, s postupující hrací dobou jakoby se kapela snažila dostat do songů co nejvíce motivů, nápadů, zvuků... někdy na úkor spádu a čitelnosti. Ale což, chlapi to tak chtěli, tak to tak mají (smích). Dlouho jsem váhal s počtem bodů, Manifest mi vyšel jako čistých 7,5... obal napovídal „zaokrouhli to dolů, matika nematika“, ale nakonec vyhrál hlas, který našeptával „přidej, dobrá polovina desky je super a poslouchal jsi ji skoro do omrzení“ (úsměv).

Seznam skladeb:
  1. ...
  2. I
  3. Question vs. Resolution
  4. Commercial Shit
  5. Assisted Suicide
  6. Just Between Us
  7. Dead Tired
  8. Domina
  9. Clowns Little Trip
  10. Fallen Aristocracy

Čas: 41:30

www.abstractessence.com
bandzone.cz/abstractessence

Zveřejněno: 06. 04. 2010
Přečteno:
3468 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

09. 04. 2010 15:22 napsal/a DW
Intra
v grindu z českejch filmů nebo nasrávačky z americkejch horor bijáků taky naprosto žeru.
09. 04. 2010 15:08 napsal/a skipi
intro
me se intro libi a obecne me intra hodne bavi.....jasne, ze to musi davat v ramci desky smysl a to u AE neni problem