Nejbližší koncerty
  • 11. 05. 2024Pěkně ostrá a tvrdá květnová nálož, co Ti zkroutí prsty n...
  • 12. 05. 2024WOLFHEART (FIN) + HOST
  • 13. 05. 2024DOMKRAFT (SWE) + SUNNATA (PL)
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 16. 05. 2024Druhá zastávka blackmetalistů SEKEROMLAT, tentokrát již v...
  • 16. 05. 2024Do pražské Eternie přijedou dvě řecké kapely. O domácí su...
  • 17. 05. 2024MÍSTNÍ FESŤÁK 2024 ☆ Nepravidelně pořádaný a pokaždé t...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

MAVETH – Coils of the Black Earth, CD 2012, Dark Descent Records

Teploměr venku hlásí mínus 15 stupňů a já přemýšlím, co by se tak hodilo poslouchat k dnešnímu mrazivému ránu. CD Coils of the Black Earth se mi už nějakou dobu válí na té hromadě se soukromým označením „nevyřešeno.“ Říkám si, že k té zimě venku by to mohl být docela dobrý soundtrack. Kapela MAVETH je z Finska a tak to není úplně od věci. A cd vydali u mých oblíbených Dark Descent Records. Toto americké vydavatelství se soustřeďuje na samé pořádné deathové chlívárny. Letos je to, společně s vynikajícím zásekem kapely Gorephilia, druhý pozdrav z této severské země. I tady se do toho páni muzikanti umí pořádně opřít a já jsem již podruhé nadšen.

Na albu se chvílemi chřestí jako u starých dobrých Dismember, Entombed i Nihilist. Pak se ale na některé písně začínají nabalovat blackové pavučiny a chvílemi jste ztraceni ve stylu Incantation. Řežou vás masité, mohutné riffy a do toho vévodí mocný hlas páně Christbutchera. Takže, pokud stejně jako já cílevědomě vyhledáváte takovéto staré prasárny, mohli byste být určitě velice spokojeni. MAVETH mají „devadesátkový“ death metal tak hodně v krvi, že z jejich muziky nadšení pro věc stříká na všechny strany. Ocitnete se v jámě plné hnisu a ten pocit bezmocnosti bude v některých momentech až nesnesitelný. Líbí se mi, že to není jen bezbřehá řežba, ale že skladby mají jasnou stavbu, postupně gradují a nakonec zůstávají vypáleny navždy v našich uších.

Temné, drtivé, sprosté ve smyslu syrové, jsou nápady na letošní desce Coils of the Black Earth. Muzikanti jsou asi natolik prolezlí mrazem rodné země, že se ta zima přenesla i do jejich nápadů a inspirovala je k desce plné studené smrti. Chvílemi jsem přímo před očima viděl umrzlá mrtvá těla, která nestihl finský hrobník včera pohřbít. Obal je bez debat „krásný.“ Zvuk se také povedl a pokud máte zájem, můžete si desku sehnat i ve dvou LP verzích. A já jsem zase v úžasu, protože se jedná  o první dlouhohrající desku kapely (po jednom demu, jednom EP a jedné kompilaci). Další „mladíci“, kteří překonávají své „otce“. Některé staré kapely, žijící dnes jen ze své podstaty, by mohly opravdu závidět. A pro mě, milovníka „starých dobrých časů“, je deska vyloženě povinností.

Určitě se nedočkáte žádného progresu, žádných experimentů, žádných „moderních“ prvků. Tedy, milovníci technického death metalu, death core a podobných záležitostí, dejte ruce pryč, tohle není nic pro vás. Zato, staré metalové fosilie, mezi které se pořád hrdě hlásím, musí zajásat radostí. Tady se hraje jen a jen pro vás. Pure old school death metal ve své krystalické podobě!

Seznam skladeb:
  1. The Devourer Within the Gulf
  2. Dragon of the Continuum
  3. Hymn to Azael
  4. Beneath the Severeignty of Al-Ghul
  5. Hymn to the Black Matron
  6. Satingl Erictho
  7. Coils of the Black Earth
  8. To Seed the Succubi
  9. Terminus I – The Burning Offal of Hinnom
  10. Terminus II – Hinnom Everlasting


Čas: 57:04

Sestava:

  • Jani Nupponen  – basa
  • Ville Markkanen – bicí
  • Mikko Karvinen – kytara
  • Christbutcher – zpěv, kytara


http://maveth.com/
https://www.facebook.com/Maveth666


Zveřejněno: 29. 12. 2012
Přečteno:
3763 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář