Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HUSMAN FEST

DYSANGELIUM – Maniachrist CD 2012, vlastní náklad

Dostal jsem ránu basebalovou pálkou rovnou mezi oči. Zatmělo se mi před očima a viděl jsem prolínající se barevné kruhy. Pak jsem se probral a seděl jsem na zemi zmatený, jak po týdenním flámu. A to si o sobě myslím, že už jsem zažil ledacos. Toto jsem ale nečekal. Málokdy zabrousí moje oči a uši do českých metalových vod. Převážná většina death metalového dění se totiž odehrává za našimi hranicemi (samozřejmě je zde pár kapel, které jsou výjimkou a které umí). O to víc je pro mě novinka pardubické kapely DYSANGELIUM překvapením. Budiž mi odpuštěno, že jsem o jejich existenci nevěděl. Hrají teprve od roku 2011 a deska Maniachrist je jejich prvním počinem.

A zase tomu pomohla náhoda. Na jednom plakátě jsem nejdříve zahlédl jméno kapely. A tak jsem začal hledat a pídit se. Zaujaly mě tři uveřejněné skladby na bandzone. A pak už to šlo samo. Mám doma cd s velmi zajímavým obalem. Je pod ním podepsán HUGO a HIERONYMUS. Jedná se o vcelku netradiční pojetí coveru a bookletu (v rámci death metalu). Kristus ve svěrací kazajce na přední straně stojí na nějakém sídlišti a mě nezbývá než jen souhlasně pokývat hlavou. Mívám někdy ráno cestou do práce podobné pocity. Samotný booklet je na death metalovou kapelu řešen pro mě velice zajímavými kolážemi. Abych to shrnul. Obal je originální a byla odvedena krásná práce. Vím, že někdo namítne, že se to k prezentované muzice nehodí, ale opak je pravdou. Nedá mi to a musím smeknout. Přesně podle mého gusta. Co se týče zvuku (Davos studio), je vše také v pořádku. Zprvu se mi ani nechtělo věřit, že se jedná o první nahrávku kapely. Vše sedí, jak dobře upletená katova oprátka pro krk oběšence.

Po hudební stránce se všechno odehrává v mantinelech klasického death metalu. Pokud posloucháte tento styl již delší dobu, určitě zaznamenáte na cd jemné odkazy na Morbid Angel, Cannibal Corpse a i třeba Obituary. Zkrátka kluci si pojali americkou školu death metalu po svém a dodali naší českou „melodiku“. Jsem u vytržení z thrashových vsuvek. Přesně tento druh death metalu mi koluje v žilách, přátelé! Stalo se tedy to, co jsem vůbec neočekával. Kapela, která nahrála první album a kterou jsem ještě před pár týdny neznal, mi najednou zní ze všech možných reproduktorů, u kterých se během dne ocitnu (a jako bonus pocházejí z Čech, takže se radost násobí). Všech osm skladeb má nadupanou atmosféru. V podstatě jsem nenašel ve výkonu muzikantů žádnou slabinu. Hrozně rád bych napsal aspoň něco, abych mohl kritizovat (aby nám chlapci hned takhle na začátku své kariéry nezpychli (smích)), jenže mě nic nenapadá. DYSANGELIUM mají totiž jednu úžasnou schopnost, kterou postrádá spousta dnešních o hodně slavnějších kapel. Jsou schopni napsat skvělý riff a podat celou píseň tak, že vás prostě musí bavit (pokud tedy nejste totální posluchač-suchar).

Nejsem z těch, kdo by se považoval za dokonalého hudebního kritika (spíše bych se označil za nadšeného posluchače) a ani nechci být prorokem, ale cítím ve svých starých kostech, že o DYSANGELIUM ještě hodně uslyšíme. Kluci mají před sebou samozřejmě ještě hodně práce, odříkání a budou to mít hodně těžké (jako každá pořádná kapela, která to myslí vážně). Jestli má být Maniachrist jejich prvotinou, jsem zvědav, s čím přijdou příště. Již teď si ukládám jméno kapely do své pomyslné databáze. Budu je i nadále sledovat ostřížím zrakem. Česká scéna musí s touto kapelou do budoucna určitě počítat a nebál bych se říci, že bych se být kapelou, neomezoval jen na malý český rybník. Pro mě je deska Maniachrist osobním a soukromým českým death metalovým objevem roku!

Seznam skladeb:

  1. Yperitual
  2. Infection
  3. Undead
  4. War
  5. Liar
  6. Carmageddon
  7. Whitchapel
  8. Maniachrist


Čas: 38:18

Sestava:

  • Nekro – zpěv
  • Vihar – kytara
  • Dědek – kytara
  • Oťák – basa
  • Ctibor – bicí

 

ROZHOVOR


http://bandzone.cz/dysangelium
http://www.facebook.com/dysangelium.cz
http://www.myspace.com/dysangelium.cz

 


Zveřejněno: 12. 12. 2012
Přečteno:
5426 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

08. 11. 2014 17:15 napsal/a Step
...
Vynikající album! Vůbec by mě nenapadlo že něco takovýho může v ČR vzniknout :)