Nejbližší koncerty
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

NOMINON – The Cleansing CD 2012, Deathgasm Records

Když zazní v mém oblíbeném death metalu i thrashový a blackový feeling, bývám obvykle totálně ztracen. Je tomu tak i u letošního záseku kapely NOMINON. Kapela začala hrát v době, kdy se ještě na žádné škatulky nehrálo. V těch „zlatých časech“ většinou kapela přicházela po několikanásobném pivu (ano, tenkrát se chodilo na pivo, internet nebyl – smích), do zkušebny a něco zběsilého tam nabouchala. A nikdo moc nerozlišoval, do jakého metalového stylu by měl patřit. Kořeny devadesátých let NOMINON nezapřou. Od první chvíle jsem si byl absolutně jist, že to tam prostě je!

Texty a vůbec vše na cdčku The Cleansing je plné satanismu, okultismu, temnoty a blasfemie. Někteří z vás se možná ani nestačí rozkoukat a bude jim připadat, že mají poslech za sebou. Je to způsobeno notnou příměsí thrashe, crustu a zběsilé blackové naléhavosti. Hraje se rychle a zběsile. Vše je velice primitivní, jednoduché a upřímně staroškolské. Zvuk je zahuhlaný až běda a zmlsaní, mladí posluchači (zvyklí na dnešní vypiplaný, mnohdy „umělý“ zvuk) cd kvůli tomu možná ihned odloží. Staré metly naopak určitě ocení a zavzpomínají na dobu, kdy si s kamarády vyměňovaly stokrát překopírované kazety (vypalovačky tenkrát taky nebyly). Myslím, že temperamentní povahy si určitě  s chutí vymlátí palici až do bezvědomí.

Booklet cdčka je propracovaný, dvanáctistránkový a myslím, že krásně dokreslující muziku. Texty vás budou provázet padlí mniši, zombie, kostlivci a ostatní old school propriety. NOMINON si s obalem dali práci (opravdu sběratelský kousek). Nahrávka vyšla i v raritních LP verzích a je obohacena o bonusovou píseň Slaughter the Imposter. Kapela má na svém kontě nepřeberné množství demonahrávek, splitek a EP. The Cleansing je teprve pátou řadovkou (hrají od roku 1993), což je možná málo, ale zase celou dobu své existence nevylezli ze švédského undergroundu. Na jednu stranu je to moc dobře, že se „nezpronevěřili.“ Na druhou stranu se zase nikdy nedostali do širšího povědomí a znají je víceméně skalní příznivci žánru. Každopádně je to skupina s vlastním „ksichtem.“ A to je dnes v záplavě „papundeklových“ kapel s testosteronovým zpěvákem poměrně vzácnost.

Někdo možná letos nařkne NOMINON z toho, že občas znějí  trošku monotónně, ale určitě to není tak, že byste se u poslechu nudili. Tady účel světí prostředky! Svůj okruh posluchačů si určitě najdou. Osvědčilo se mi přehrávání The Cleansing v situacích, kdy vykonáváte nějakou stereotypní činnost (řízení auta, vyplňování tabulek a tvorba přitroublých prezentací, pondělní chůze do práce, rozhovor s manažerem – to musíte mít ale jedno ucho volné – smích). Nečekejte tedy nic jiného, než bohapustý totální nářez, který má ale hlavu a patu. Myšlenka dne zní: „Všechno zničit!“

Seznam skladeb:

  1. Satanical Incubation (intro)
  2. In the Name of Gomorrah
  3. Mausoleum
  4. Unholy Sacrifice
  5. The Cleansing
  6. Abhorrent Parasites
  7. Hellwitch
  8. Obliteration
  9. Son of Doom
  10. Infernal Rites


Čas: 38:11

Sestava:

  • Juha Sulasalmi – basa
  • Per Karlsson – bicí
  • Christian Stromblad – kytara
  • Henke Skoog – zpěv
  • Alexander Lyrbo – kytara


http://www.nominon.com/
http://www.facebook.com/nominon666
http://www.myspace.com/nominon


Zveřejněno: 11. 12. 2012
Přečteno:
3359 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 01. 2013 11:40 napsal/a Asphyx
jasně
máš recht. Obzvlášť song Burnt Human Offering je nskutečná řezničina.....Bohužel toto dvoupísňové EP nevlastním na fyzickém nosiči......Jen mp3. The Cleasing mám doma v digipacku a pořád to dává již od prvního poslechu:)) Je to prostě tam....:))
03. 01. 2013 11:09 napsal/a Balda
EP
jejich EP z 2011 \"Manifestation of black\" mi přijde větší zvěř