Nejbližší koncerty
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
  • 10. 05. 2024INFERNAL ANGELS Black metal(Italy) BLOOD AND DISASTER ...
  • 12. 05. 2024WOLFHEART (FIN) + HOST
  • 13. 05. 2024DOMKRAFT (SWE) + SUNNATA (PL)
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 16. 05. 2024Druhá zastávka blackmetalistů SEKEROMLAT, tentokrát již v...
  • 16. 05. 2024Do pražské Eternie přijedou dvě řecké kapely. O domácí su...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

WEAPON – Embers and Revelations CD 2012, Relapse Records

Z Kanady nejenže pocházejí skvělí dřevorubci, ale občas z těch jejich temných hvozdů vyjde i kapela, která způsobí na metalové scéně pořádný rozruch. I když, oni vlastně nejsou všichni z WEAPON úplně tak Kanaďané. Mají ve svém středu Vetise (zpěv, kytara) a ten pochází z Bangladéše. Ten je podepsán pod většinou skladeb a dodává muzice ten správný šmrnc. Nevím, jestli je to ovlivněno jeho původem nebo jestli to má přímo zakódováno v sobě, ale používá v death metalu velice zajímavé a netypické prvky. Jeho kytarový rukopis je jedním slovem originální. V hudbě WEAPON totiž naleznete nejen pravý nefalšovaný death metal, ale i velice silné blackové melodie.

V death metalu netypickou zvláštností hudby WEAPON jsou občasné výlety až někam k heavy metalu (a není tím myšlen takový ten uječený heavík, ale ten pradávný, z Black Sabbath čerpající jadrný heavy metal). Kdybych měl své uši nasměrovat do minulosti, tak jsem občas zaslechl inspiraci starými Morbid Angel, Darkthrone, Autopsy, Vital Remains, ale i třeba Black Sabbath. A všechen tento „guláš“ tvoří úžasný temný celek, plný „zlých“ melodií, okultismu, strachu i beznaděje.

Do hájemství WEAPON vás uvedou zvony v prvním songu The First Witnesses of Lucifer. Rozezní se kytara a smutek zahalí vaše špinavé duše. Riffy vám hvízdají kolem uší a netrpělivé sólo vás chytne ihned za pačesy. Vetis chvílemi deathově growluje a nešetří ani blackovým skřehotem. Vanguard of the Morning Star je druhá píseň s řezající atmosférou smrti. Líbí se mi bicí v tomto zákeřném songu. On je vůbec bubeník s přezdívkou The Disciple vynikajícím tahounem ve všech písních. Závěr, jak vystřižený z heavy metalu osmdesátých let, tepe v rytmu ortodoxního kovového srdce. Crepuscular Swamp, Unhinged Swine. Hromy a blesky na vaše hlavy sesílá mocný začátek tohoto záseku. Kapela si vzpomněla na svoji black metalovou minulost a hrdě se k ní přihlásila. Liber Lilith. Tady svoje kořeny Vetis opravdu nezapře. Motiv, jakoby pocházel z Dálného východu. Samozřejmě je někdy v půlce písně zlomen a vše se zvrhne v pořádnou deathovou sypačku. Grotesque Carven Portal.  Jestli jste se někdy jako dítě báli kouknout pod postel, jestli tam není nějaké strašidlo, tak právě v tento moment budete zažívat podobné pocity. Vzpomenete i na Behemoth a bude vám chladno, jako ve staré, zatuchle nevětrané márnici. A to se jedná jen o mezihru. Embers and Revelations je nářez s opakujícím se, zdánlivě monotónním riffem. Valí se to na vás ze všech stran. Závěrečné „halekání“ a do toho sekavá kytara se mi vryla až někam do konečků mých mozkových závitů. Monstrózní! Disavowing Each in Aum. Z hlubin lidské beznaděje je vytažena tato píseň. Jako zlá, zákeřná příšera na vás útočí, třepe vaší hlavou a skřípe netrpělivě zkaženými zuby. Zhudebněné zlo. Shahenshah. Disharmonie. Šeptajíc a odříkávajíc se vžívá zpěvák Vites do role bezbožného mnicha. Deska graduje ke svému vrcholu. V dálce břinkající činely. Valící se stěna netrpělivých strun. Stejně jednou všichni umřeme! 
 
Když hráli ještě před pár lety WEAPON ultra black metal, vždycky jsem si poslechl pár stažených songů a nic to ve mně nezanechalo. Na letošním albu Embers and Revelations je jasně slyšet posun k death metalu. Nejedná se o nějakou totální změnu stylu. Spíše veškeré získané zkušenosti a inspirace dozrály do podoby vynikající death metalové desky. Kapela ale samozřejmě nezapomněla na svoje blackové kořeny a stvořila monstrum, které nelze spoutat žádnými řetězy. Zvuk je samozřejmě vynikající a s vlkem a tygrem na obalu taky nemám žádný velký problém. Možná bych volil trošku jiný motiv, který by vystihoval více tu špinavost celé desky, ale asi chtěli WEAPON vzpomenout na zpěvákovy kořeny z Bangladéše. Vydání i na vinylu je dnes samozřejmostí. Jestli máte rádi death metal v jeho starodávné formě a jestli jste v mládí měli často i myšlenky na nějaký ten černý kov, budete od WEAPON chyceni do jejich krutých sítí a usmrceni na věky. Album, které svojí atmosférou zabíjí!

Seznam skladeb:

  1. The First Witnesses of Lucifer
  2. Vanguard of the Morning Star
  3. Crepuscular Swamp, Unhinged Swine
  4. Liber Lilith
  5. Grotesque Carven Portal
  6. Embers and Revelations
  7. Disavowing Each in Aum
  8. Shahenshah


Čas: 37:19

Sestava:


  • Vetis Monarch – zpěv, kytara
  • The Disciple – bicí
  • Kha Tumos – basa
  • Rom Surtr – kytara


http://www.weaponchakra.com/
http://www.facebook.com/theweaponchakra
http://weaponchakra.bandcamp.com/


Zveřejněno: 19. 12. 2012
Přečteno:
3166 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář