Nejbližší koncerty
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 16. 05. 2024Druhá zastávka blackmetalistů SEKEROMLAT, tentokrát již v...
  • 16. 05. 2024Do pražské Eternie přijedou dvě řecké kapely. O domácí su...
  • 17. 05. 2024MÍSTNÍ FESŤÁK 2024 ☆ Nepravidelně pořádaný a pokaždé t...
  • 17. 05. 2024Libido Challenge po třech dobách ledových konečně chřtí d...
  • 18. 05. 2024Nehledali se, až se nenašli. Kiss Me Kojak a Fetch! patří...
  • 18. 05. 2024BELL WITCH (USA) + THE KEENING (USA)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

SONNE ADAM – Messengers of Desolate Ways CD 2012, Century Media Records

Zavřený v kleci svých dávných myšlenek zase, znovu a rád trpím. Chrám temné fantazie mě opět zlákal ke své návštěvě. Modlím se a čekám. Čekám, co přijde. Naposledy jsem byl zasažen před rokem. Tenkrát jsem si víceméně z nadšení z obalu koupil cd Transformation. Zcela jsem mu podlehl. Nevím, jak se jim to povedlo. Nebývám zrovna důvěřivý. Ale chytli mě za ruku a strhli do temných hlubin poprvé. SONNE ADAM. Izraelská kapela, která je tak originální, že si byla za těch pár let své existence (od roku 2007) schopná vytvořit svůj vlastní nezaměnitelný metalový styl. Jejich death metal prodchnutý různými ruchy, šumy, rykotem, šepotem a prokládaný starodávným doom metalem. Přírodní úkaz. Odkaz smrti.

Letos v létě jsem jednou ráno zaječel nadšením a zároveň zděšením. SONNE ADAM vydali EP Doctrines of Dark Devotion. Snad poprvé jsem se těšil na návrat z lesů od tištěného časopisu k internetu. Velké bylo moje zklamání. EP vyšlo jen na vinylu. Čekal jsem dál. Samozřejmě navnaděn mp3 soubory a běhajíc v ranní začouzené Plzni se sluchátky na uších. Postupně jsem dospíval k názoru, že si budu muset zakoupit gramofon (smích). Ale SONNE ADAM myslí i na nás zaryté vyznavače cdček a ohlásilo uvedení právě recenzované kompilace na cd. Songy z EP jsou doplněny o další dvě písně z dalšího letošního EP The Sun is Dead. Dále byly přidány dva covery od Thorns a jeden od Darkthrone. Tipnul bych si, že jsem možná byl první z naší republiky, kdo si cd u kapely objednal.

SONNE ADAM pokračují v utrpení nastaveném na minulém albu. Možná jsou všechny písně ještě více hrubší, cítíte více pekelné síry. Hudbu složil opět kytarista a zpěvák Davidov. Pouze na jedné skladbě se s ním podílel Dahan. Ten už ale od letošního roku opustil kapelu a Tom Davidov se naplno chopil mikrofonu (aspoň tak jsem to z bookletu pochopil, dohledat nějaké info o kapele je docela problém). A zvládl to skvěle. Má stejně zahuhlaný zpěv, který je na desce dalším mocným nástrojem. Na obalu cd je napsáno, že zažijete 80 minut temnoty a smrti. Je to snad poprvé, kdy můžete nějakému reklamnímu sloganu věřit na sto procent.

Zajímavým pojítkem mezi skladbami jsou mezihry, které vás převedou přes řeku Styx. Rádi podáte převozníkovi svoji ruku. Budete jako uhranutí proplouvat mezi kytarovými riffy. Je těžké vyjádřit slovy utrpení, které z desky na posluchače dýchá. Představte si, že stojíte po nohy ponořeni do ledové špinavé vody, nad hlavou vám létají zdivočelí supi, ze stropu stékají smrduté chuchvalce hnisu. Dovede si ještě dneska někdo vůbec představit pravé peklo?

Všechny písně mají jednoduché, převalující se kytarové linky. Zdánlivě jednoduché a opakující se motivy vytvářejí emočně tak nabité album, že nebudete schopni tu obrovskou délku celé kompilace vstřebat najednou. Nebo aspoň já jsem to nedokázal. Jestli také posloucháte muziku spíše pocitově, budete mít možná trošku problém. Tak délka je schopna vás ukolébat a přenést skoro až do transu. Všechno je černé. Obal, malby uvnitř a jen zlatě vyvedené písmo textů dává určitou naději v existenci dobra. O zvuku, produkci, coveru a celkovém dojmu netřeba mluvit. To ocení v dnešní uspěchané době stejně jen fanoušci. Za mě vše vynikající!

Není už na světě moc kapel, které by byly schopné přinést do death metalu ještě něco úplně nového. SONNE ADAM jsou jedni z mála kapel, kteří se o to snaží. Jsou na velice dobré cestě. Chvílemi jsem se při poslechu opravdu bál. Současná death metalová šlechta!

Seznam skladeb:

  1. Hater of Mankind
  2. The Day I Chose to Rot
  3. World of Everlasting Darkness
  4. Bestow the Crown of Death
  5. The Deceiver of the Desolations
  6. Olam Belehavoth
  7. Funeral Marches to the Grave (Thorns cover)
  8. The Way
  9. Armed with Hammers
  10. The Serpents Harvest (Darkthrone cover)
  11. I Dream the Devil Sign
  12. No Blood Flow
  13. The Sun Is Dead
  14. Inside His Mark
  15. Funeral Marches to the Grave (Thorns cover)

Čas: 01:21:35

Sestava:

  • Tom Davidov – zpěv, kytara
  • Chen Dahan – basa, zpěv
  • Yoav „Steel“ Weiberg – bicí
  • Vitaly – kytara
  • Alex – basa


http://www.facebook.com/sonneadam
http://www.myspace.com/sonneadam
http://www.centurymedia.com/newsartist.aspx?IdArtist=485


Zveřejněno: 02. 03. 2013
Přečteno:
3308 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 03. 2013 14:52 napsal/a Balder
666
krutej band
02. 03. 2013 13:58 napsal/a Balder
666
krutej band