Nejbližší koncerty
  • 11. 05. 2024Pěkně ostrá a tvrdá květnová nálož, co Ti zkroutí prsty n...
  • 12. 05. 2024WOLFHEART (FIN) + HOST
  • 13. 05. 2024DOMKRAFT (SWE) + SUNNATA (PL)
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 16. 05. 2024Druhá zastávka blackmetalistů SEKEROMLAT, tentokrát již v...
  • 16. 05. 2024Do pražské Eternie přijedou dvě řecké kapely. O domácí su...
  • 17. 05. 2024MÍSTNÍ FESŤÁK 2024 ☆ Nepravidelně pořádaný a pokaždé t...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

ATARAXY – Revelations of the Ethereal CD 2012, Memento Mori

Když máte v těle horkou krev, tak to musí nějak ven. Nedá vám to, neposedíte, musíte pořád něco dělat, s něčím se prát, mordovat, řvát a být rebel. Všichni okolo o vás říkají, že jste „nějakej divokej“. Kapela ATARAXY ze Španělska má horkou krev v žilách od narození. Jen se místo návštěv koridy a tancování flamenca rozhodla hrát death metal. A to ne ledajaký. Pamatuji si před dvěma lety na vynikající EP Curse of the Requiem Mass, které způsobilo na evropské undergroundové scéně menší pozdvižení. Stejně jako jejich španělští kolegové Mass Burial se nechali inspirovat švédskými spolky a vrhli se do toho po hlavě.

Jestliže bylo předešlé EP více „nářez“, je letošní deska Revelations of the Ethereal o to víc temnější. Dostanete osm šílených písní. Nevím, jestli je to národností kapely nebo jen náhoda, ale líbí se mi takové to zvláštní, těžko popsatelné napětí, které z písní dýchá. Povedlo se jim přenést španělský temperament do švédského death metalu. Songy jsou těkavé, nenudí zbytečnou délkou a vy přímo cítíte náladu té které skladby. Jednou smutek, jednou vztek nebo nářek a dokonce i radost. Zpěvák má zvláštně zabarvený hlas a v některých polohách mi připomíná Paula Speckmanna z Master. 

Hudba na Revelations of the Ethereal je jako nákaza. Nikdo neví, proč se šíří, kde je ohnisko vzniku a proč ji všichni dostanou. Na desce se neodehrává samozřejmě nic světoborného, ale já jsem byl smrtícím bacilem zvaným ATARAXY ihned nakažen. Léčba bude trvat asi hodně dlouho a myslím, že nebude účinná. A zase jsem velice překvapen, jak je kapela, která vydá svoje první dlouhohrající cd, schopná dosáhnout tak skvělého zvuku (Moontower studio). Zajímavý je i do zelena provedený obal. CDčko by mělo vyjít i na vinylu u labelu Me Saco Un Ojo Records.

Málokdy se mi stává (samozřejmě mimo srdcových kapel), aby mě již první poslech cd natolik vtáhnul do temné death metalové hry. ATARAXY mají nesporný talent na to vytvořit atmosféru smrti, strachu a beznaděje. V době, kdy některé staré bandy žijí jen z podstaty, jsou ATARAXY přímo nabití nápady a ten mladický náboj a zapálení pro věc je z desky cítit na každém kroku. Kdybychom sestavovali evropský death metalový žebříček, za mě by se honosili titulem „evropský death metalový objev roku.“

Seznam skladeb:

  1. Immersion in Chaos
  2. Necrotic Shadow of Decay
  3. Ominous Putrefied Ground
  4. Ceremonial Flames
  5. Ethereal Slumber
  6. Demons of the Storm
  7. Under Veiled Skies
  8. Unreachable Spheres


Čas: 44:11

Sestava:

  • Viejo – bicí
  • Santi – kytara
  • Javi – zpěv
  • Edu – basa


http://ataraxymuerte.bandcamp.com/
http://www.last.fm/music/Ataraxy


Zveřejněno: 23. 12. 2012
Přečteno:
3421 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář