Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

HERMAFRODIT – Slave to Methamphetamine CD 2012, vlastní náklad

S napsáním této recenze jsem si chvíli počkal. Nejdřív jsem nové album Hermafrodit nazvané „Slave to Methamphetamine“ pořádně naposlouchal. Prakticky se dá říct, že mi skoro měsíc nehrálo z přehrávače nic jiného než Hermafrodit. Přiznám se, že součástí balíčku k recenzi (a tudíž i poslechu) bylo i předchozí album „Planet of Sexual Originality“ a k tomu dvě elektro novinky „Primary Sapiens“ a „Out of Ying Yang“. Ty raději hodnotit nebudu, protože jsem nikdy moc novou cestu Tomáše Zavadila neposlouchal, ale to neznamená, že jsem ji nechápal. Často jsme se potkávali na koncertech Vanessy a v podstatě už poslední demo Hermaphrodit „Obrábění“ mírně naznačilo, kudy se Tomáš hodlá v budoucnu ubírat.

Současný návrat k tvrdší muzice propojené s elektronikou vnímám jako zcela logický vývoj. A jestliže na předchozím albu byl odkaz ke kořenům (část obrábění ve skladbě Planet of Sexual Originality), novinka si jde už zcela vlastní cestou.

Mile mě překvapilo zlepšení zvukové kvality nahrávky. Přesto mám z obou alb neustále dojem, že jde o jekési raff-demo, ze kterého se teprve bude vytvářet skvost. Možná by stačily živé bicí... ale na druhou stranu stejné dojmy jsem míval i dřív u tvorby Hermaphrodit a ejhle s jakou nostalgií dnes staré nahrávky poslouchám a vzpomínám na společné akce na Proseku...

Jinými slovy, nechal jsem novinku uzrát a nakonec se přikláním k plnému bodovému hodnocení. A to i přesto, že jsem se úplně nezbavil pocitu, že jde o demosnímek a ne regulérní CD. Ale ať je to jak chce, Tomáš je podle mě vynikající „skladatel“. Troufnu si tvrdit, že jeho rukopis je nezaměnitelný a jeho riffy mají vždy takový náboj, že si občas říkám, jak to může vymyslet (posuďte sami: Ying Yang Stinks, One Time One Place nebo titulní Slave to Metamphetamine).

Těší mě jeho návrat ke growlingu, i když na novice s ním Tomáš oproti předchozímu počinu šetří. Spíš se dere do HC sÍpavých poloh, ale ty mu věřím také. A když to vezme pěkně od podlahy, jako např. ve skladbách Ignorance (o.s. Mix) a Free Fall to Nubiru (p.c.mix), člověk si říká, že tenhle oldschool v nové době vůbec nezní špatně. Ba právě naopak. A když se k tomu přidá cesta, kterou si Tomáš s Hermafrodit prošlapal (např. Won't You Just Forget You Were Ever Human!), máme tu něco originálního.

Propojení elektra se zatěžkanými riffy kytar sice na naší scéně není novinkou, ale mám pocit, že teprve Tomáš dokázal nekopírovat zahraniční vzory. Prostě je svůj a nechybí ani jeho typický sarkasmus, který byl přítomný v textech vždy. Dělá si, co s emu zlíbí a je jen na nás, zda mu to vezmeme nebo ne. A já patřím mezi ty, co to slupli i s navijákem.

Využití ženského zpěvu mě na minulém albu mírně šokovalo (stejně jako trumpety), ale teď beru vstup do stejné řeky ve skladbě Responsibility jen jako zpestření a také jako projev tvůrčí svobody.

Tomáš je zpět v plné síle. Dělá si opět muziku po svém a to mu svědčí. Důkazem jsou 4 alba vydaná v poměrně krátké době.

Podle mě má každý muzikant jistou dávku osobní „melodiky“ a ta Tomášova mi prostě sedí. Nic nevadí, že už to není ten grindcore co dříve. Nová tvář Hermafrodit je opět připravena vás, kdo máte uši otevřené, velmi dobře bavit.

Mrzí mě, že jsem neviděl vystoupení na Fekal Party ani na Brutalu. Doufám, že ještě budu mít někdy příležitost. A vám doporučuju přemýšlivé, experimentální a hodně svobodomyslné album.

PS: Jen bych za sebe uvítal návrat k češtině, i když ani ta angličtina nezní špatně.

Čas: 68:33

Seznam skladeb:
  1. Ying Yang Stinks
  2. Forget You Were Ever Human
  3. One Time One Place (Harsh Metal Mix)
  4. Revival of Yog Sothoth
  5. Ignorance (Original)
  6. One Time One Place (Break Core Mix)
  7. The Illusion of Social Society Is Auto Destructive
  8. Ignorance (Old School Mix)
  9. Emotional Ruminants
  10. Hologram Holocaust
  11. Won't You Just Forget You Were Ever Human!
  12. People Are Not Equal
  13. Astral Backdoor
  14. Slave to Metamphetamine
  15. Free Fall to Nubiru (Punk Core Mix)
  16. Responsibility
  17. Not a Single Note without Metamphetamine
  18. Emotional Imbalance (Outro)

http://bandzone.cz/hermafrodit



Zveřejněno: 11. 11. 2012
Přečteno:
3635 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Agos | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář