Nejbližší koncerty
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

GOD SEED – I Begin CD 2012, Indie Recordings

Mráz přichází ze severu. Norský Bergen opět vydává svědectví o chladu, zamrzlých duších a smrti. Jestli jste si mysleli, že je black metal mrtvý, tak jste se šeredně mýlili. Black metal stále žije v různých mutacích. Je ovlivňován všemi možnými i nemožnými vlivy. Znovu se zvedá severská hydra, aby zaútočila na nejniternější zákoutí vaší černé mysli. Celá norská elita z kapel Gorgoroth, Dimmu Borgir, The Batallion, Khonsu, I, Sagh a Grimfist se dala znovu dohromady v roce 2009 v nové superskupině GOD SEED s úmyslem opět zaseknout  krvavý dráp do lidských mozků.

Co si matně vzpomínám, byl několikrát debut kapely posunut a fanoušci byli zmateni ze změn termínů vydání alba. Dokonce jsem něco zaslechl o konci a pak znovuobnovení kapely. Letos byl vydán velice povedený koncert z Wackenu (záznam z roku 2008) a tak bylo na co se těšit. Byl jsem zvědavý, jak dopadne deska kapely, ve které působí takové množství talentovaných muzikantů. Nebývá to vždy snadné skloubit tolik kreativity dohromady. Album jsem očekával s velkým napětím.

Do ruky se mi dostal zajímavý kousek muziky. Veškeré skladby jsou postaveny na jasných blackových základech. Hojně jsou využívány klávesy a různé změny tempa. A tady bych viděl malinký problém. Občas mi přijde, že se v těch obrovských stěnách varhan trošku ztrácím a nejsem schopen udržet pozornost. Některé riffy mě zasáhnou přímo na komoru a někdy si říkám, že už jsem to někdy někde  celé slyšel. Nějak mi to ale nevadí, beru nahrávku jako celek. Výsledný pocit je ale velice pozitivní.

Zvukově je samozřejmě vše v pořádku (taky by to byla ostuda, kdyby si to takové persony nedovedly zařídit, ne?). Produkce je prvotřídní. Na desce nečekejte jen black metal. Pánové zkušeně vpluli i do vod psychedelie, darkwave a uslyšíte i sedmdesátá léta minulého století. V některých pasážích jsem dokonce zaznamenal podobný rukopis jako u Demonaze. Celou desku táhne kupředu Gaahlův zpěv. Posouvá nahrávku do nějaké vyšší dimenze. Přijde mi, jakoby se po těch všech soudních tahanicích, co si s Gorgoroth (i s basákem King Ov Hellem) prodělali, zařekli, že to všem nandají. V některých pasážích se vyloženě překonává. Tady mi to nedá a musím podotknout, že pokud by na desce nezpíval, asi bych si toto album tolik neoblíbil.

Deska I Begin určitě není určena pro ortodoxní black metalisty. Spíše zaujme ty, kdo mají rádi experimenty, mají otevřenou mysl i duši a nebojí se pestrosti v muzice. Album je to svým způsobem velice temné. Určitě si dovedu představit zimní večery se stolem plným dobrého jídla, pití a k tomu hrající GOD SEED. Jen si dávejte pozor, aby se mráz ze zamrzlých oken nevloudil do vašeho příbytku. Při poslechu alba I Begin by k tomu určitě mohlo dojít. Jestli se dá u muzikantů - legend mluvit o debutu, tak se velice povedl!

Seznam skladeb:

  1. Awake
  2. This From the Past
  3. Alt Liv
  4. From the Running of Blood
  5. Hinstu Dagar
  6. Aldrande Tre
  7. Lit
  8. The Wound
  9. Bloodline


Čas: 42:54

Sestava:

  • King Ov Hell – basa
  • Gaahl – zpěv
  • Kenneth Kapstad – bicí
  • Sir – kytara
  • Lust Kilman – kytara
  • Geir Bratland – varhany


http://www.facebook.com/GodSeedOfficial
http://www.myspace.com/godseedband
http://www.reverbnation.com/godseed


Zveřejněno: 19. 11. 2012
Přečteno:
3201 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

27. 11. 2012 07:12 napsal/a Asphyx
díky
za vyčerpávající doplnění. Máš samozřejmě ve všem pravdu. Já bych jen ještě doplnil, že to určitě není album na prvních pár poslechů. Všechno musí pomalinku a polehoučku dozrát. Teprve až pak jsem byl schopen ocenit celou sílu této desky. Vyloženě doporučuji poslouchat z originálního nosiče. Ty mp3, co se válely dlouho před vydáním na netu, dovedly celý poslech vyloženě zkazit. Zajímavé je, že \"normálně\" bych si tuto desku snad ani nevyhledal (jsem spíše příznivcem trošku brutálnějších žánrů), ale deska si mě vyloženě \"sama našla\".
26. 11. 2012 21:30 napsal/a Opat
...
Musím se k této fošně také vyjádřit, alespoň v komentáři. Byl jsem pln očekávání, co Gaahl a spol. po té pauze předvedou... A musím říct, že mne dílo \"I Begin\" překvapilo, a to veskrze pozitivně. Čekal jsem malinko něco jiného, nečekal jsem až takový posun někam jinam, alespoň, co se týče některých skladeb. Norové přišli s až progresivním albem, na což bych před vydáním vážně ani nepomyslel. Jsou zde postupy a riffy, které jsou známé každému posluchači Kingových projektů, a jsou to přesně ty riffy, na které jsem čekal zatracených několik let!! (Jmenovitě myslím např. Awake, This from the Past (která je v určitých pasážích hodně inspirována gorgorothovskou Carving a Giant) nebo From the Running of Blood)). Tohle jsem přesně chtěl slyšet a dostalo se mi to. Zároveň se zde najdou pecky opravdu nečekané, jmenovitě například Alt Liv či závěrečná Bloodline. Miluji také ten asi předposlední riff skladby The Wound - to je genialita. Rockový riff v blackovějším kabátku. A takových je na \"I Begin\" více. Vokál Gaahla také překvapil, čekal jsem ho spíše ve vyšších polohách, ale často je to spíše naopak. Co se týče klávesové hradby, je faktem, že na tu mi trvalo nejdéle se zvyknout, ale nakonec jsem do ní proniknul a zpočátku spíše rušivé elementy považuji za dokonalé zkompletování temné atmosféry. Co se týče zvuku, ze začátku mne trochu pohltilo zklamání, ty utopené bicí mne hodně mrzely a možná stále trochu mrzí, jenže i na to jsem si dokázal nějak zvyknout. No, koukám, že jsem se hodně rozkecal.. každopádně chvála God Seed za energické a neokoukané dílo a doufám, že budu moci brzy tyto borce slyšet naživo. Setlist, se kterým jedou současné koncerty (na které se žel nedostanu), je parádní.