Nejbližší koncerty
INSANIA

SECRETPATH – Wanderer CD 2012, vlastní náklad

Kapela SECRETPATH ze slunné Calabrie v Itálii uchopila melodický death metal originálně a po svém. Zvláště zpěvák Paolo posouvá písně o několik řádů výš. Kombinuje blackový skřehot s „operním“ zpěvem. Má krásně zabarvený hlas a využívá ho v plném rozsahu. Základy jejich písní jsou často podepřeny black metalem. Celá deska je postavena na vkusných, někdy až gotikou zavánějících melodiích. Čiší z nich smutek a beznaděj. Demo se velice příjemně poslouchá. Na člověka přímo dýchá slunný jih Itálie a procházky polorozpadlými opuštěnými chrámy starých Římanů.

Není asi moc lehké být v Itálii black/death metalovou kapelou. Neznám moc spolků z této země, které by brázdily světová pódia. Muzika SECRETPATH stojí určitě za povšimnutí. Jejich texty jsou nabity filozofií, esoterikou a náboženstvím. Jako inspiraci si vzali knihu „Tak pravil Zarathustra“. Hlavní myšlenkou této knihy je „překročení sama sebe“. Na demu Wanderer k určitému pomyslnému překročení hranic dochází. Sice nebudete šokováni nějakým šíleným novátorstvím, ale určitě se zamyslíte a deska ve vás vyvolá melancholickou náladu. Některé pasáže jsou opravdu hodně zadumané a přemýšlivé. A právě v těchto chvilkách mi přijde jejich hudba nejzajímavější a nejpůsobivější. Samozřejmě, takové pasáže by určitě časem nudily a tak je Secretpath citlivě prokládají blackovými sypačkami a černými melodiemi.

Na obyčejné demo má nahrávka velice povedený zvuk. Všechny nástroje slyšíte jasně a čitelně. Hlas je zde samostatnou kapitolou a je nahrán a nazpíván velice dobře. Obal těchto italských filozofů, silueta člověka na opuštěné temné cestě, je velice působivý. Nemám žádných námitek. Naopak myslím, že malby tématicky doplňují muziku velice zdařile a navozují tajemnou atmosféru. SECRETPATH v současné době hledají vydavatelství pro svoji novou desku. Hrají od roku 2008 a docela se divím, že se ještě neuchytili kupříkladu u nějakého nezávislého vydavatelství. Mě osobně přijdou jejich skladby zajímavé. Oproti některým jiným kapelám mi přijde, že mají jasnou vizi, kam kapelu směřovat, chtějí hrát a jejich deska by mohla zajímat i širší publikum.

Trošku mi chybí na demu Wanderer více té správné blackové neučesanosti a nespoutanosti. Jsem moc zvědav na jejich další hudební vývoj a doufám v dlouhohrající desku. Určitě by si ji SECRETPATH zasloužili. Nějak podvědomě cítím v této kapele větší potenciál. V té obrovské záplavě dnešních nových kapel mají určitě co říci. Zajímavý počin italského undergroundu.

Seznam skladeb:

  1. Essence of Chaos
  2. The Dark Forest of My Insanity
  3. In Praecipiti Esse
  4. …And so I Return to the River
  5. I´m Your Guide


Čas: 28:57

Sestava:

  • Paolo Ferrante – hlas
  • Pierluigi „Aries“ Ammirata – kytara
  • Giovanni De Luca – basa
  • Francesco „Storm“ Borrelli  – bicí

http://secretpath.wix.com/secretpath
http://www.facebook.com/secretpath


Zveřejněno: 16. 12. 2012
Přečteno:
3208 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

30. 12. 2012 00:03 napsal/a BohBou
Kulhá to
Docela mě to potěšilo. než jsem si uvědomil jak moc jsou v tomhle ranku vpředu brněnští Root, Na začátek dobrý,ale...