Nejbližší koncerty
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
  • 10. 05. 2024INFERNAL ANGELS Black metal(Italy) BLOOD AND DISASTER ...
  • 12. 05. 2024WOLFHEART (FIN) + HOST
  • 13. 05. 2024DOMKRAFT (SWE) + SUNNATA (PL)
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 16. 05. 2024Druhá zastávka blackmetalistů SEKEROMLAT, tentokrát již v...
  • 16. 05. 2024Do pražské Eternie přijedou dvě řecké kapely. O domácí su...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

ABYSME – Strange Rites CD 2012, Hellthrasher Productions

Odpočívej v pokoji! Vzpomínáme! A další nápisy na smutečních věncích. Nic veselého. Mezi hromadou květů a vzpomínek by klidně mohlo ležet i cdčko americké undergroundové kapely ABYSME. Zhlédli se v pohřební tématice, oprášili hrobnické náčiní, které používali v devadesátých letech kapely jako Grave, Dismember, Nihilist, Interment apod. Chvílemi mi přijde, že před nahráváním desky poslouchali i mé oblíbené britské nestory Bolt Thrower.

ABYSME se zařaďují svojí první deskou do řady velkého množství mladých kapel, které se rozhodly hrát old school death metal. Poprali se s tímto nelehkým úkolem velice dobře. Z desky je cítit ta správná hnilobná atmosféra. Zvuk je hutný, strašidelný a špinavý jako lopata a krumpáč po vykopání čerstvého hrobu. Co si víc milovník tohoto stylu může přát? Jsou splněny veškeré atributy, abych byl spokojen. Nechybí mi vůbec nic. Nechávám se rád unášet tóny určenými pro poslední dny člověka na této Zemi. Songy pro první kroky vaší duše na odvrácené straně světa. Království podsvětí.

Brad (zpěv, kytara a hlavní mozek kapely) hrával v kapele Funerus, kde již několikrát dokázal, že má pro starý dobrý death metal velké předpoklady a cit pro věc. Jak už je dnes dobrým zvykem, Strange Rites vyjde i na vinylu. Obal, který plně naplňuje ideu smrti, stvořil Putrid Matt. On už to ani není obal, spíše obraz, který by se skvěle vyjímal na zdi každého fanouška smrtícího kovu. Nemohu říci, že bych si z desky sedl hned po prvním poslechu na zadek. Něco mě ale znovu nutí k opětovnému přehrávání. Možná je to nadšení kapely pro špinavé řemeslo, poctivost nebo Bradův opravdu skvělý hlas.

Na ploše necelých 35 minut se neodehrává nic světoborného. Metalové styly se zde neboří. Vím, že spousta posluchačů desku přejde se slovy: „Ty vole, zase ňákej old school“. Na druhou stranu, pokud máte rádi léty osvědčené postupy v parádním zvukovém balení, budete spokojeni. No a co vám budu povídat, já, který si v takto špinavých nahrávkách libuji, nemůžu jinak a hodnotím opět vysoko. Deska mě baví pro její atmosféru, citlivé střídání temp, nápady a drive, který se dneska jen tak neslyší. Poctivá hrobnická práce!

Seznam skladeb:

  1. Scribbled in Dust
  2. Beyond the Seventh Door
  3. Formless
  4. Annihilated Memory
  5. Gift to the Gods
  6. We Shall Sleep
  7. Terminal Delirium
  8. The Third Day
  9. Fallen Colosssus
  10. Remarkable Conqueror


Čas: 34:08


Sestava:

  • Mike Bolam – basa
  • Timothy R. Williams – bicí
  • Brad Heiple – kytara, zpěv


http://www.abysme.com/


Zveřejněno: 25. 12. 2012
Přečteno:
3374 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář