TELEPATIE VI

BOMB OF HADES – The Serpent´s Redemption CD 2012, Pulverised Records

Dveře chrámu zůstaly pootevřeny. Svěcená voda dávno vyschla. Po oltáři lezou vyděšené krysy. Dávno opuštěný kostel je zpřístupněn jen pro zasvěcené. Ti, kdož nejsou vyznavači švédského old school death metalu, mají vstup přísně zapovězen. Holé zdi vracejí jako ozvěnu chřestivé zvuky, které vyluzuje kapela BOMB OF HADES. Již desátým rokem (od založení kapely v roce 2002) jsou muzikanti zavřeni jako archeologové death metalu a bádají. Oprašují staré kostlivce, zapisují si poznámky a nahrávají v duchu pozůstatků po skupinách Grave, Entombed, Nihilist apod.

První album Chambers of Abominations z roku 2010 jsem sice poslouchával rád, ale nebyla to deska, z které bych byl nějak zvlášť na větvi. Vadil mi, sice správně špinavý, ale slabý zvuk nahrávky. Některé písně ale dávaly tušit, že se tady schyluje k něčemu většímu. Moc povedený je split s mými oblíbenci Tormented z roku 2011. BOMB OF HADES jakoby na nové desce zařadili vyšší rychlostní stupeň a poslali do světa exluzivní balíček perfektní špinavé muziky. The Serpen´s Redemption si můžete pořídit i na LP. Na nahrávce jsou dodrženy veškerá pravidla správného švédského death metalu. Vše je podáváno s obrovským nasazením  Písně jsou citlivě poskládány tak, aby se střídaly rychlé crustové nářezy s pomalejšími a temnějšími pasážemi.

Už první song Crawl Away and Bleed Forever vás nenechá na pochybách, že BOMB OF HADES jsou ve své práci archeologů velice pečliví. Rychlý a zběsilý riff vás hned ubezpečí o tom, co se tady hraje za muziku. Někdy mám trošku pocit, jako bych slyšel Lemmyho z Motörhead v dobách jeho největší slávy. Do toho dunící basa a refrén, v kterém zpěvák Jonas předvede svoji blackovější podobu. Darkness, My Soul je další smrtící smrští. Crustový základ. Člověka to nutí vstát a hýbat se. Burn. Thrashový rozjezd, hned od začátku sólo. Kytary na vás útočí ze všech stran. The Serpent´s Redemption je klasickým švédským eposem. Melodie vytažená jak z Dálného východu, za tím podupávají bicí. Záměrně monotónní opakováni motivu i textu. Podle mě asi nejlepší song na albu. Je v něm krásně vytvořena atmosféra starého opuštěného hřbitova. Úplně slyšíte přidušené modlitby padlých kněží na černé mši. Na závěr píseň vygraduje do podoby naštvané bestie. Forgotten in Graves by mě donutila tančit na starých opuštěných hrobech. Smrtící jízda. Vyzývám k tanci všechny opuštěné a nezadané kostlivce! Zachřestíme, ne? Incubus Descending. Ploužící se úvodní riff. A pak se opět ukáže síla švédské kavalerie. Se zuřivostí hladové zombie štěká Jonas vzteklý text mezi smrtící melodie. Skull Collector. Čtveřice špinavců z BOMB OF HADES mi dává opravdu zabrat. Udržet s nimi tempo je pro mě velmi náročné. Rychlost zase jednou zvítězila. Scorched Earth. Takhle působivé outro jsem již hodně dlouho neslyšel. Disharmonické varhany ve mě vyvolávají pocit absolutní bezvýchodnosti. Deska vás bude držet pod krkem po celou dobu svého přehrávání. Na závěr vás nejdříve ukolébá kostelním chorálem. Ale nebojte, i poslední píseň vás pak na konci rozseká na malé kousíčky.

BOMB OF HADES si velice pečlivě vzali všechny nejlepší atributy švédského death metalu. Zamíchali je, protřepali a podávají je s mrazivou samozřejmostí. Nevím, kde pořád tyto spolky ve Švédsku vznikají, ale opět se jim povedlo mě zvednout ze židle. Zase mám chuť sbalit si veškerý majetek a požádat švédského krále Karla XVI. Gustava o azyl. Na desce The Serpent´s Redemption se chřestí první liga a mě nezbývá nic jiného, než desku vychvalovat na potkání.

Seznam skladeb:
  1. Crawl Away and Bleed Forever
  2. Darkness, My Soul
  3. Burn
  4. The Serpent´s Redemption
  5. Forgotten in Graves
  6. Incubus Descending
  7. Skull Collector
  8. Scorched Earth


Čas: 38:53

Sestava:

  • Butch Ekman – basa
  • Magnus Forsberg – bicí
  • „Wolfie“ Soderback – kytara
  • Jonas Stalhammar – kytara, zpěv


http://www.bombsofhades.com/
http://www.myspace.com/bombsofhadesmusic
http://pulverised.bigcartel.com/


Zveřejněno: 31. 10. 2012
Přečteno:
3925 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář