Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Slovenská SIGHISOARA se představuje a odpovídá na našich deset otázek.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem její vznik?

Edo: Vznik kapely SIGHISOARA sa datuje do roku 1998, kedy som ja (klávesy) spolu s Romanom Kráľovičom alias Demogorgonom 13 (ex- Ethereal Pandemonium - bicie) založili v Bratislave novú doom-metalovú zostavu. Názov skupiny je odvodený od rodiska Vlada III. Tepesa, legendárneho Draculu a Sighisoara je mesto v Transylvánii v Rumunsku.
Chcel som netradičný názov kapely ale skutočným impulzom bolo ako u každého fanúšika založiť si vlastnú kapelu. Som rád že stále fungujeme, ako jedna z mála kapiel s ktorými sme voľakedy spolu začínali.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Edo Lipa – klávesy, zakladateľ kapely, vek 34 rokov, na klávesy hrá od obdobia založenia kapely.
Roman Kráľovič - Demogorgon 13  – bicie, spoluzakladateľ kapely, predtým hral v doom-black-metalovej kapele Ethereal Pandemonium, vek 35 rokov. Na bicie hrá od 18-tich rokov.
Peter Sekanina - Seki Petrozza – gitara, doprovodný a sólový spev, predtým trash-metalová kapela Excess a súčastne pôsobí aj v heavy-metalovej kapele Strygon, vek 35 rokov, na gitaru hrá približne od 18-tich rokov.
Michal Havran – Rabensblut – sólový spev, súčastne spieva a je zároveň zakladateľom heavy-metalovej kapely Strygon, vek 31 rokov, od 8-mych rokov študoval spev na umeleckej škole.
Branislav Slovák – Bruno Slow – basová gitara, predtým hral v black-metalovej kapele Mean Geimhridh, vek 33 rokov, na basovú gitaru hrá od 16-tich rokov.
Peter Štyri – gitara, vek 33 rokov, na gitaru hrá od 12-tich rokov.

Petra Samuhelová – ex-speváčka, ktorá nahrala ženské vokálne linky na albume a občas s nami naživo spolupracuje pri prezentácii niektorých skladieb.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Seki Petrozza: Nový album Sighisoary „Lost in Transylvania“ sme nahrávali v bratislavskom Emotion Studiu a album predstavuje výsledný proces postupného nahrávania skladieb v priebehu rokov 2008 až 2012, je to v podstate taký netradičný retrospektivny pohľad  na vývoj  a tvorbu kapely v obnovenej zostave. Vzhľadom na priateľské kontakty v štúdiu sme zvolili nakoniec túto formu a ajkeď CD nemá jednotný zvukový obal myslíme si že z neho cítiť živelnosť, autentickosť a hlavne určitá pocitová úprimnosť, čo v konečnom dôsledku hralo pre nás dôležitejšiu úlohu.
Je to naša druhá nahrávka po debute „Cesta zatratených duší“ z roku 2000. CD vyšlo v náklade 500ks prostredníctvom slovenského ArtBeat-u a dá sa kúpiť u nás za cenu 5 Euro. V dnešnej dobe ťažkej na predaj CD to samozrejme nie je ľahké ale veríme že keď sa o Sighisoare aj vďaka tomuto rozhovoru dozvedia naši noví fanúšikovia, môžu za naozaj dobrú cenu spoznať a vypočuť si  docela originálny a na slovenské pomery netypický melodický doom metal.

Texty – proč jste rozhodli zpívat anglicky/slovensky/německy/italsky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Seki Petrozza: Písaním textov na novom albume sa takmer výhradne zaoberal náš spevák Rabensblut s výnimkou skladby Lost – Come and Save me, ktorej text som zložil ja spolu s priateľkou DaLilou. Text tejto skladby pojednáva o pocitoch blízkych zádumčivej duši ako láska, samota, smútok a nádej…
Rabensblut: V Sighisoare som sa snažil využiť moju znalosť cudzích jazykov, na albume spievam skladby v angličtine ale aj nemčine a taliančine. Skladbu z prvého albumu Pod zemou 2012 spievam tak ako bola na prvom albume, čiže po slovensky. Ono je to aj dosť o tom že nie ku každému textu sa hodí slovenčina alebo angličtina. Texty sú veľmi gotické. Je tam trochu od E. A. Poea, H. P. Lovecrafta, B. Stokera ale aj grécke mýty či inšpirácia talianskymi horormi od L. Fulciho, M. Bavu a podobne.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Seki Petrozza: Obal nášho nového albumu vlastnoručne namaľovala sestra nášho basáka Bruna, Barbora a  na toto krásne dielo sme patrične hrdí a plne odzrkadľuje  atmosféru názvu albumu Lost in Transylvania. Myslíme si že v dnešnej umelej dobe plnej efektov a počítačových animácii je takýto prístup k obalu CD už pomaly aj unikát a potešili nás aj odozvy ľudí ktorým sa obal zdá naozaj zaujímavý.
O webové stránky, informácie o koncertoch a ďalšie aktuálne info sa stará predovšetkým  spevák Rabensblut spolu so mnou, týmto záležitostiam prikladáme dôležitý význam a snažíme sa o ich neustále zdokonaľovanie. Logo Sighisoara je písané švabachom.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Seki Petrozza: Pokiaľ môžem za seba ako hlavného skladateľa hudby v kapele povedať, tak pre mňa sú to jednoznačne britskí gotic-doomový mágovia Paradise Lost, na kterých tvorbu nedám dopustiť a ich hudba, vývoj a predovšetkým gitarový feeling Grega Mackintosha je pre mňa najväčšou hudobnou inšpiráciou vôbec. Takže hlavne doom-metal ale mám rád aj heavy metal - Iron Maiden, Judas Priest.. a trash-metal – hlavne Kreator, Megadeth a samozrejme starý dobrý rock. Zo slovenskej tvorby je to jednoznačne hardrocková legenda Tublatanka. Ďalšie moje obľúbené kapely  sú americkí Nevermore a Death, anglický Carcass a švédski In Flames.
Edo: U mňa prevláda gothic, doom a black metal ale môžem aj industriál.
Rabensblut: U mňa je to hlavne US-power metal - Manilla Road, Jag Panzer.. milujem japonskú kapelu X-Japan a aj českú legendu XIII. Století. Kedže som sa učil klasický (operný) spev je to aj Mozart, Vivaldi, Beethoven... Taktiež obdivujem americkú kapelu Misfits a mojim velkým obľúbencom je spevák Meat Loaf.
Demogorgon 13: Medzi moje najobľúbenejšie kapely patria predovšetkým Iron Maiden a Cradle of Filth.
Bruno Slow: Moje naj-kapely sú Marduk, Sepultura a Megadeth.
Peter 4: U mňa sú to hlavne Paradise Lost, Dream Theater, Fear Factory a Kreator.
Seki Petrozza: Z uvedených kapiel a vzorov vidieť že máme docela široký hudobný záber čo sa myslím dosť odzrkadľuje aj na našej tvorbe.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Seki Petrozza: V Českej republike sme prezentáciu našej kapely a podporu nového albumu riešili zatiaľ prostredníctvom Fobiazinu a Sparku, kde vyjde na jeseň tiež recenzia nášho nového albumu a aj promo a tiež rozhovor a video-upútavka na webe.
Z Anglicka sme dokonca dostali ponuku na recenziu albumu z Global Metal Apocalypse, čo nás veľmi potešilo a prišla aj odozva z Maďarska, takže čo sa tohoto týka sa to vyvíja zatiaľ celkom dobre.
 
Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Seki Petrozza: Za svoju históriu odohrala Sighisoara približne 20 koncertov ale treba brať do úvahy fakt že v rokoch 2004 až 2008 sme fakticky neexistovali… Predovšetkým od roku 2009 sme začali byť v obnovenej zostave opäť koncertne aktívni. V roku 2011 sa Sighisoara zúčastnila celosvetovej súťaže kapiel Emergenza, kde sme sa po víťazstve v prvom a aj druhom, semifinálovom kole dostali až do stredoeurópskeho finále v prestížnom bratislavskom Majestic Music Clube, kde sme nakoniec skončili na dobrom 4-tom mieste ako 2. najlepšia slovenská kapela a najlepšia metalová kapela vôbec! Tento koncert považujeme zatiaľ aj za náš najvydarenejší, nakoniec na našom promo-videu je zachytená super atmosféra tohoto koncertu. Kapela následne odohrala aj koncert vo viedenskom Viper Room-Clube ako špeciálny hosť.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Samozrejme, máme ambície predstaviť našu hudbu a náš nový album naživo aj v zahraničí a osloviť ľudí ktorým sa páči naša muzika, takže pracujeme na tom.

Plány do budoucna...

Koncertovanie doma a v zahraničí, predovšetkým v Čechách, podpora nového CD, účinkovanie na letných festivaloch a získavanie nových fanúšikov a samozrejme aj tvorba nových skladieb.

Web:

http://bandzone.cz/sighisoara
http://sighisoarametal.webs.com
http://www.facebook.com/#!/pages/SIGHISOARA/187674663534

RECENZE

Zveřejněno: 22. 09. 2012
Přečteno:
3839 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář