Nejbližší koncerty
INSANIA

MASACHIST – Scorned CD 2012, Selfmadegod Records

„Kristova noho! Ježíšimarja! Panenko skákavá!“ Takhle jsem klel při prvním poslechu nového alba Scorned kapely MASACHIST. Vůbec se mi nelíbilo. A to jsem na něj čekal s velkým napětím. Minulý zásek Death March Fury z roku 2009 byl totiž pro mě vynikajícím zjevením. Při poslechu jsem se přímo rozplýval a dodnes ho považuji za jedno ze svých nejoblíbenějších polských alb. Scorned jsem nějak nemohl do sebe dostat. Asi jsem neměl tu správnou náladu, protože po týdnu, kdy jsem kolem cdčka chodil a radši se na něj ani nedíval, jsem nosič znovu vložil do přehrávače a pak už to přišlo samo. Byl jsem pohlcen.

Album není pro každého a i já si ho budu pouštět jen někdy. Musím mít pro poslech tu správnou náladu, prostředí a klid. Pak jsem schopen si jej vychutnat do sytosti. Všichni již asi dávno víte, že Masachist jsou kapela složená ze samých slavných jmen polské scény. Dariusz hrál ve Vader i Azarath, Thrufel také v Azarath a Wojciech v Decapitated apod. O talent a nápady tedy není samozřejmě vůbec nouze. Líbí se mi, že jednotliví muzikanti jen neexhibují, ale každá píseň má svoji atmosféru, jasný nápad, strukturu a přímý tah na branku.

Co mě absolutně dostalo, je špinavý zvuk. Škopky jsou nahrány tak, že zní jako totální underground a zároveň jsou jasně a krásně slyšet. Když hraje Dariusz ty své sypačky, úplně mě mrazí. O kytarách snad ani nemusím mluvit. Pánové si dali záležet. V některých pasážích mě řežou tak, že se kroutím jako ze země čerstvě vytažený červ. Thrufel má hlas tak monstrózní, že jsem měl chvílemi chuť se schovat někam do koutku. U mě tedy Scorned fungovalo tak, že jsem dal pár prvních poslechů, pak týden klid a teprve pak mi zalezlo pod kůži.

Drilling the Nerves  vás od začátku uvede do hry mocným riffem. Seká se, drtí se a od první chvíle je jasné, že se s tím Poláci moc mazat nebudou. The Process of Elimination. Pro MASACHIST charakteristická disharmonická melodie. Vše objímá temnota podpořena klávesami. Ty jsou použity na desce vícekrát. A to s vkusem. Jen doplňují a vůbec neruší. Straight and Narrow Path. Další mocný riff a do toho Heinrichova parádní basa. Chvílemi jsem toužil rozflákat nějaký ten porcelán (samozřejmě to berte jako vyjádření přenosu energie z muziky na moji maličkost, jinak jsem vskutku holubičí povaha). Manifesto (100% D.M.K.M.). Totální masakr. Drásavé. Temné. V téhle písni nejvíce zazní jakási naléhavost, která se táhne celou deskou. Higher Authority. Thrashový nástup. Tady už je jasné, že mě album totálně pohltilo. Je to tam! Ta energie! Opposing Normality. Oklepete se strachem, Co nám to zase pánové vymysleli za zvěrstvo? Špinavost sama. Skladba ujíždí rychlostí dobře seřízeného stroje. Fascinují mě ty výjezdy kytar. Jsou kolikrát zdánlivě nesmyslné, ale když se pozorně zaposloucháte, najdete v nich až matematický řád. Zároveň nejsou jen suše strojené, ale mají úžasný feeling. Liberation. Můj mozek má již skoro teplotu na bodu varu. Mám co dělat, abych si nerozškrábal tváře do krve. Liberation part II. Nejdříve zazní chorál. Chorobná mezihra. Do toho Thrufel přednáší nějaké ty svoje krásné zvrácenosti. Pak se rozjede další inferno ve skladbě Inner Void Pomalý emotivní riff. Nechávám se unášet a jsem již dávno absolutně ztracen ve smršti brutálních melodií. Zazní i operní zpěv, ale nebojte, jen pro doplnění atmosféry. Deska narvaná emocemi zabalená do hávu smrti. Polský rukopis se nezapře. (Znovu si již po kolikáté říkám, jestli nemají v nějaké utajené polské porodnici nějaké zvláštní oddělení, kde je novorozencům pouštěn do inkubátorů death metal).

Pomalinku, polehoučku se dostávám do alba Scorned. Jsem unešen tou pestrostí a drivem. Objevuji každým poslechem nové temné prvky a skvělé nápady. Chvílemi jsem zralý na vyhlášený blázinec v Dobřanech, chvílemi poskakuji kolem přehrávače radostí. Někdy jsem zkroucený smutkem, někdy plný energie. Scorned je hodně zajímavá deska. Musíte k ní ale přistupovat opatrně. Jinak si vás nezíská a prohlásíte ji za zbytečnou. Mně osobně nezbývá než vzkázat opět do Polska: „Kurwa bardzo dobrze!!“

Seznam skladeb:

1. Drilling the Nerves
2. The Process of Elimination
3. Straight and Narrow Path
4. Manifesto (100% D.M.K.M.)
5. Higher Authority
6. Opposing Normality
7. Liberation
8. Liberation part II
9. Inner Void


Čas: 38:55

Sestava:

  • Heinrich – basa
  • Dariusz „Daray“ Brzozowski – bicí
  • Thrufel – kytara, zpěv
  • Aro – kytara
  • Wojciech „Sauron“ Wasowicz – zpěv

http://www.facebook.com/masachist
http://selfmadegod.com/


Zveřejněno: 29. 10. 2012
Přečteno:
3260 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář