Nejbližší koncerty
HUSMAN FEST

GOREPHILIA – Embodiment of Death CD 2012, Dark Descent Records

Cítíte tu starou zatuchlinu? Zvířený prach. Ve vzduchu zní odkazy na staré desky Immolation, Morbid Angel, nebo Sadistic Intent. Finští death metalisté mají své vzory nastudované vskutku dokonale. Přidali do toho všeho svoji mladickou energii a vydali svoji první desku Embodiment of Death. K cdčku jsem se dostal čistě náhodou. Moje oblíbená firma Dark Descent Records mi poslala s jednou dodávkou desek i promo cd, kde měla GOREPHILIA jeden svůj song. Zaujali mě. Začal jsem si hledat informace, něco poslechl na youtube a najednou mám jejich letošní prvotinu v přehrávači a nemůžu se donutit ji vypnout. Už tím musím asi celé rodině lézt na nervy.

Skoro 37 minut neutuchajících temných riffů. Pravé undergroundové nasazení, parádní zvuk, skvělé nápady. To je Gorephilia. Hraje se většinou ve středním tempu. Kapela má za sebou od svého založení v roce 2007 dvě dema a jedno EP. Embodiment of Death vychází i na LP. Musím vyzvednout hlas zpěváka, který si říká Nemesis. Takhle musí řvát Satan, když nemá zrovna moc dobrou náladu. Při poslechu vás poleje studený pot. Obracíte stránky staré knížky. Předčítáte si potichu zaříkávání okultistů. Pojďme spojit ruce dokola, zapalte svíčky. Vyvolávání duchů může začít.

Pantheon in Flames. Na úvod to do vás naklepou bez slitování. Milosrdenství nemá na této desce svoje místo. Vzduchem létají údery bicích a Nemesis do toho předříkává temný text. Kostely znovu hoří. Splašená kytara. 7 Gates, 7 Spheres. Křičíte jména nedávno zemřelých. Kytary mění zběsilé tempo do houpavého rytmu a jen dokreslují vše objímající pocit strachu. Forget Mortality. Morbidní melodie proplouvá vaší hlavou. Zkuste si pro sebe popsat totální zmar. Konec. Slyšíte podivné hlasy. Svíčky zhasly. Průvan. Koho jsme to vyvolali ze záhrobí? Gods Stand Aghast. Chrchlá a cuká v téhle písni jako v čerstvě otevřené ráně. A tohle zranění se jen tak nezahojí. Bude mokvat a hnisat. To aby jste si pamatovali, že druhou odvrácenou stranu světa má obyčejný smrtelník obejít velkým obloukem. Exist to Suffer. Při téhle písni si uvědomíte, že čerti se kříže nebojí. To jen lidi si vytvořili tenhle blábol, aby měli aspoň nějakou naději. Inferno je tady, vážení přátelé! Bloodspawn. Velice rychlé, zároveň smutné. Není divu, když se vyvolávání duchů zhostí pár amatérů, nemůže to dopadnout dobře. Teď si jen pokoušíte vzpomenout na úryvky křesťanských modliteb. Je to ale marné, muzika vás rozseká a vtáhne do bezbožného rouhání. Saints Without Souls. Jestli ještě do této chvíle vaše duše bloudila a nemohla najít svůj klid, tak při tomhle songu jej už nenalezne nikdy. Probudí se ve vás vzpomínky na veškeré špatné skutky, které jste kdy provedli. Ztratíte sílu bojovat každodenní zápas se zlem. Nemá to cenu. Disharmonie kytar. Pak hlodající riff. Nasypou to do vás bez slitování. Vision of Hell. Myslím, že sám velký Belzebub zaměstná Gorephilii jako kapelu pro slavnostní příležitosti. Na závěr se kapela rozloučí dynamickou vlnou drsné melodie. Buďte rádi, že ještě nejste dostatečně připraveni pro překročení řeky Styx. Myslím, že nám všem pro ponaučení stačilo jen nahlédnout.

Gorephilia smíchala veškeré dostupné ingredience starého poctivého death metalu do více než chutného vroucího hrnce. Přiznám se, nečekal jsem to. Uchvátilo mě jejich zapálení pro věc, skvělé hráčské výkony. Hlavní, co ale dělá tuhle desku vyjímečnou, je schopnost přenést na posluchače strach a temnotu. Zažíval jsem pocity srovnatelné se sledováním scény v horrorovém filmu. Určitě to znáte. Krásná mladá hrdinka prochází temnou chodbou. Někde v koutě číhá vrah. Víte to, a přesto jste napnutí a s napětím očekáváte chvíli, kdy se leknete. Jestli se někdy rádi trošku bojíte, je cd Embodiment of Death, přesně pro vás. Potkáte duchy zemřelých. Tady se hraje death metal ve své ryzí podobě a nejlepší formě. 

Seznam skladeb:

  1. Pantheon in Flames
  2. 7 Gates, 7 Spheres
  3. Forget Mortality
  4. Gods Stand Aghast
  5. Exist to Suffer
  6. Bloodspawn
  7. Saints Without Souls
  8. Vision of Hell


Čas: 36:40

Sestava:

  • Tami Luukkonen – basa
  • Jukka Aho – kytara
  • Nemesis – zpěv
  • Jussi Takanen – kytara
  • Tommi Makkonen – bicí

http://www.gorephilia.com/
http://gorephilia.bandcamp.com/


Zveřejněno: 04. 12. 2012
Přečteno:
3286 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář