Nejbližší koncerty
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

SIX FEET UNDER – Undead CD 2012, Metal Blade Records

Marihuana! Roztoč ty dredy dokola! Naper to do nás! Takové výkřiky jsem měl připravené, když jsem si nesl v batohu domů nové cd SIX FEET UNDER. Byl jsem zvědavý a napnutý. Přeci jenom dříve vydávali solidní alba. Chris Barnes měl před vydáním desky samozřejmě opět velkohubá prohlášení. Chtěl jsem zjistit, co je na tom pravdy. CD zapůjčil kamarád k náslechu (díky). Abych věděl, jestli mám kupovat nebo ne. A nebudu.

Chris Barnes byl zase na chvilku puštěn ze řetězu. Štěká jako zamlada, to se musí nechat. Na letošním albu Undead se obklopil novými muzikanty (Chimaira, Daath) a musím říci, že tentokrát jsem si říkal, že už by to mohlo fungovat. Jenže zase nefunguje. Cdčko jsem poslouchal snad týden skoro pořád dokola. Nemohl jsem je dostat do hlavy a chvílemi jsem i docela trpěl. Jednotlivé písně mi splývaly do jednolitého celku. Jsou tam samozřejmě songy, které mě baví. Jenže je jich málo.
 
Přitom vše je, jak má být. Pořád si valí ten svůj death´n´roll. Pořád do toho Chris tím svým nezaměnitelným chraplákem řve jako tur. Nemá to ale vůbec žádný náboj. Je to mdlé a musím říci, že někdy jsem desku přehrával a ani jsem ji nevnímal. O nějakém zvednutí ze židle nemůže být vůbec řeč. Absolutně mi nevadí, že hrajou, jako kdyby AC/DC hráli death metal. V jednoduchosti bývá samozřejmě síla, ale musí zaznít dobré nápady. Přitom je to škoda, kapela samozřejmě potenciál má. Nebudu to ani svádět na Chrisovo kouření marihuany. O tom se vedou nekonečné debaty ve všech internetových diskuzích. Nevím, kde při skládání udělali chybu.

Produkce, zvuk apod. je samozřejmě skvělý. Audio Hammer Studio odvedlo vynikající práci. Líbí se mi i booklet. Myslím, že motiv z cd ocení fanoušci na tričkách. Vše je tedy profesionálně dokonalé. Kromě muziky. Mám pořád pocit, jako kdybych některé písně už dávno slyšel. Přijde mi, že album nahrávali ve spěchu. Ale abych jen nehanil. Když hrajou deathmetalové části písní, tak mě to docela baví. Jakmile přijdou „groovy“ pasáže, mám sto chutí cdčko vyrvat z přehrávače, rozšlapat a vyhodit do koše. Jenže jak jsem již uvedl, není moje a musím ho vrátit.

Nevím, jestli marihuna škodí v množství menším než malém, ale vím, že Chris a jeho banda letos nic moc nepředvedli. Nebýt toho jeho hlasu, který celé album táhne o několik stupňů výš, nikdo by si jich ani nevšiml. Byla by to jen kapela okresního formátu. Dojdu cd kamarádovi vrátit a doporučím mu radši nějakou jinou muziku. Samozřejmě, že skalní fanoušek Six Feet Under bude spokojen. Skalní fanoušci ale svým kapelám odpustí ledacos. Pro mě je album Undead jen šedý průměr. Tak snad příště. Letos to zase nevyšlo.


Seznam skladeb:

  1. Frozen at the Moment of Death
  2. Formaldehyde
  3. 18 Days
  4. Molest Dead
  5. Blood on My Hands
  6. Missing Victims
  7. Reckless
  8. Near Death Experience
  9. The Scar
  10. Delayed Combustion Device
  11. Vampire Apocalypse
  12. The Depths of Depravity

Čas: 40:13

Sestava:

  • Chris Barnes  – zpěv
  • Rob Arnold – basa, kytara
  • Kevin Talley – bicí
  • Steve Swanson – kytara


http://www.sfu420.com/


Zveřejněno: 24. 09. 2012
Přečteno:
3367 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

27. 09. 2012 00:15 napsal/a Meresz
No
Mňa tento album nakoniec celkom chytil, skladateľský vklad nových členov sa pozitívne prejavil na albume, po stránke gitár a bicích je tiež počuť rozdiel oproti starším albumom (kto by povedal že práve od nich niekedy budeme počuť sypačky?) a zmienené groovy pasáže ma práveže veľmi bavia. Najlepšie songy sú hneď prvé tri a k tomu \"Reckless\", \"Near Death Experience\" a \"Delayed Combusion Device\". Ako plus beriem pekný obal a Chrisov správne chorobný vokál. Určite jedno z ich najlepších CD a bol by som rád, ak by sa Rob Arnold podieľal aj na ďalšom albume :)
24. 09. 2012 20:13 napsal/a DW
No
zběžně jsem to projel, je to mnohem míň rokec a mnohem víc death metal. Každopádně fakt to není tak debilní jako ty předchozí marihuánový pokusy. Vážně jsem nečekal že by byli SFU schopný nahrát skladbu jako \"Frozen At the Moment of Death\". Očividně kapela potřebovala pomoct a pomoci se jim dostalo.
24. 09. 2012 18:46 napsal/a Demonick
hmm
Nemozem inak, ale Undead je od Maximum Violence suverenne najlepsia doska SFU! Je velmi groove, tvrda, nekompromisna, skvele riffy, vokál, zahrobna atmosféra...u mna doska ako remeň! :-) Chalani z Chimaira sa osvečili a hlavne bubenik Talley je neskutočna mašina :)
24. 09. 2012 17:52 napsal/a DW
J
Haunted je suverénně nejlepší album. http://youtu.be/EzPZm4H2HZk klasika.
24. 09. 2012 10:53 napsal/a Coornelus
...
Na Haunted nedám dopustit, to byl debut jak řemen. Pak to ale šlo do kytek, hlavně ty covery byl průser. Ale lidi to zřejmě furt baví.