Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

KRYPTOR – Neřest a ctnost LP 2012, Doomentia Records

Psal se rok 1988. Nejlepší rok v dějinách. (úsměv) V Československu se konečně vyrojila řada extrémnějších metalových part, proběhly dva díly přehlídky Death Metal Session a KRYPTOR i DEBUSTROL nahráli své debutové demosnímky, které se dodnes honosí kultovním statusem.

Pamatuji si to jako dnes, i když už je to pětadvacet let – na nějakém koncertu jsem zaregistroval letáček, který avizoval vydání dema KRYPTOR „Vice And Virtue“. Nejspíš to bylo někdy zkraje podzimu 1988, kdy začal nový školní rok – o prázdninách jsem se v Praze nepotuloval... (úsměv) Samozřejmě jsem si o demo hned napsal a stal se i členem fan clubu, ze kterého mi pak chodily fanziny. Demo jsem pak točil doslova do zblbnutí právě s „Vyznáním smrti“ – a oba materiály v podstatě dodnes považuji za přelomové a definující thrash metal v našich končinách. KRYPTOR byli proti DEBUSTROLU méně ortodoxní, protože do své muziky „montovali“ kromě thrash metalu i prvky speedu či hardcore, v textové rovině pak i témata blacková.

Asi je zbytečné rozebírat skladbu po skladbě, většina metalistů tenhle materiál zná nazpaměť, a stejně dobře ví, že polovina skladeb se v roce 1990 objevila na debutové desce „Septical Anaesthesia“. Když teď demáč z gramodesky poslouchám, pořád mě to baví, pořád mají některé skladby docela sílu – hlavně „Rychlost vítězí“, „Marquis De Sade“ a „To se nemělo stát“. Jistě, zvuk je poplatný době, ale tehdy prostě nebyly jiné možnosti, než demo nahrát za jediný den a živě. Ani po kompoziční, textařské a instrumentální stránce nelze „Neřest a ctnost“ srovnávat s dnešními produkty, ale o to se ani nikdo snažit nebude. Jde o to si užít tu syrovost a nespoutanost, ten „sadistic thrash metal“, jak se tehdy KRYPTOR zařazovali.

Demo DEBUSTROLU už na vinylu vyšlo (v roce 2008), teď došlo i na KRYPTOR. A Doomentia se postarala o opravdu luxusní balení. Gramodeska je uložena v krabici z tvrdého kartonu, která je hluboká 2 centimetry. Tudíž je jasné, že se v ní nachází nejen vinyl (klasický černý), ale ještě spousta dalších relikvií. V první řadě je vinyl uložený (kromě ochranné kapsy) ve sloze z ještě tvrdšího (silnějšího) kartonu než je krabice. Sloha je v podstatě koncipována jako gatefold – na přední straně je logo kapely a dvojjazyčný název dema, vzadu fotka kapely a seznam skladeb, uvnitř pak další fotka a hlavně pojednání od Petra Korála, ve kterém Petr popisuje okolnosti vzniku nahrávky. A jedna věc mě v Petrově textu pobavila – mám stejně jako on kazetu „devadesátku“, na níž je z jedné strany nahráno „Vyznání smrti“ a z druhé „Neřest a ctnost“. Dalším dárkem je plakát formátu A2 a hlavně „brožura“ formátu obalu gramodesky o 48 stranách, která je plná dobových materiálů – fotek, citací z fanzinů KRYPTORU (několik se mi jich ještě doma „povaluje“), dopisů fanoušků, improvizovaných rozhovorů s členy kapely a samozřejmě nechybí ani texty – zřejmě jejich původní znění, protože z nahrávky se často ozývají jiná slova. Pípa byl známý tím, že s texty, které psal první zpěvák Michal Roháček, měl občas problém a upravoval si je, nebo je dokonce odmítal zpívat – třeba „Osudové pouto“ je na demu jako skoro instrumentálka – ze sáhodlouhého textu Pípa zazpíval pouze poslední veršík. A poslední položkou je filcová potištěná podložka na gramofon.

Sběratelská lahůdka vyšla v limitovaném nákladu 500 kusů a stojí 600 Kč.

Seznam skladeb:

Strana A
  1. Charon
  2. Rychlost vítězí
  3. Fuck Off!
  4. Proroctví
Strana B
  1. Vlčí vdova
  2. Padesátý v řadě (Genocida)
  3. Marquis De Sade
  4. To se nemělo stát
  5. Osudové pouto
  6. Outro

Čas: cca 40 min.

Sestava:
  • Marcel Pípa Novotný – zpěv
  • Tomáš Roháček – kytara
  • Jiří Pupík Plaček – kytara
  • Filip Robovski – baskytara
  • Robert Stýblo – bicí

www.kryptor.us
www.doomentia.com




Zveřejněno: 23. 08. 2012
Přečteno:
5529 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

25. 08. 2012 00:52 napsal/a Jeff
ug
Za ten dvojitej příspěvek sorry. Jinak chtěl jsem dštít nenávist na jednostranné lp LAHAR za tu cenu... Ale pak jsem to slyšel... Něco tak našláplýho jsem fakt neslyšel strašně strašně dlouho. Ty 4 vály jsou prostě úžasný. Skvělý. Na Lies asi kašlu. Dobrá deska, ale já jsem nějak ustrnul na těch prvních dvou albech. Jak magor už to poslouchám od té doby, co to vyšlo.
24. 08. 2012 13:39 napsal/a -krusty-
ug
Fakt každého volba.... Někdy to bývá ve dvou verzích (viz. doomentiovský LAHAR....). Třeba se časem dočkáš :-) Ale tyhlety boxy jsou fajn. Třeba 4vinyl MASTERS HAMMER v knižním balení...to je maso a jinak bych to nechtěl. COOL MORTIFICATION je pěkně udělané, střídmé, trošku světlejší obal, ale pohoda...skromnější vydání, leč taky funkční....ale dvě si nekupuj, počkej na LIES :-):-):-)
24. 08. 2012 00:34 napsal/a Jeff
ug
No pokud je 600,- Kč pro všechny přijatelná cena, tak budiž, zdá se, že jsem sám, komu to přijde drahý. Můj boj... Osobně bych tu desku rád měl, ale 600,- Kč za to prostě nedám. Luxus je synonymum pro přepych... Já nechci luxusní věci, chci fošnu s obalem a textama. Škoda, že nevyšla limitovaná edice bez krabiček v krabičce, bez plakátů, atd. za 250,- Kč. Nejsem holt asi ten fanatickej sběratel, jako vy ostatní. Mně stačí, aby to pořádně hrálo. :-) Asi si radši koupím dvakrát Cool Mortification. :-) To se mi jeví, jako lepší kauf.
24. 08. 2012 00:27 napsal/a Jeff
ug
No pokud je 600,- Kč pro všechny přijatelná cena, tak budiž, zdá se, že jsem sám, komu to přijde drahý. Můj boj... Osobně bych tu desku rád měl, ale 600,- Kč za to prostě nedám. Luxus je synonymum pro přepych... Já nechci luxusní věci, chci fošnu s obalem a textama. Škoda, že nevyšla limitovaná edice bez krabiček v krabičce, bez plakátů, atd. za 250,- Kč. Nejsem holt asi ten fanatickej sběratel, jako vy ostatní. Mně stačí, aby to pořádně hrálo. :-) Asi si radši koupím dvakrát Cool Mortification. :-) To se mi jeví, jako lepší kauf.
23. 08. 2012 22:02 napsal/a -krusty-
doomentia
cena je OK. Tohle je určeno těm, kteří takový box ocení, zbytek si to stáhne z netu... Víceméně všechny tituly od DOOMENTIA jsou exkluzívně vypadající. Nosič povyšují na artefakt a ne jenom zvukovou konzervu. Bravo!