Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Legenda death metalu přichází s novým albem The New Elite. Probírali jsme s Paulem Speckmannem vše o jeho nahrávání a o jeho názorech na svět, které se odráží v textech.

Ahoj Paule, gratuluji k novému albu. Myslím, že se opravdu povedlo. Kde po těch všech letech berete pořád nové nápady?

Nápady přicházejí přirozeně, tak jako vždycky mají. Žijeme v chaotickém světě, kde za každým rohem číhají všechny možné druhy násilí a šílenství. Tenhle materiál k přemýšlení mi dává inspiraci pro psaní zabijáckých písní. Svět je plný myšlenek, které mě vyzývají k tomu, abych o nich psal na našich albech.

Využíváte pro komunikaci s ostatními v kapele internet? Posíláte si nápady emailem? Nebo vše řešíte jen ve zkušebně?

Aleš a já zřídka komunikujeme přes internet. Oba dva se scházíme v Bzenci a pracujeme ve zkušebně. To je pro mě, Aleše a Zdeňka ten nejlepší způsob práce.

Nové cd se jmenuje „The New Elite“. Chcete svojí muzikou a texty předat nějaké poselství? V textech na nové desce řešíte převážně sociální problémy současného světa. Opravdu si myslíš, že je na tom svět tak špatně?

Probuď se a dej si kafe! Svět je zlý místo s mnoha problémy, se kterými musí lidstvo neustále počítat. Koukáš se na zprávy, nebo jsi chycen do pasti v malé české kotlině jako většina lidí tady? Tam venku je velký svět a mezi lidmi je hodně utrpení. Boj pokračuje, protože USA a ostatní země se pokouší kontrolovat tento svět. Dnešní mládež se jenom dívá stranou a přistupuje na tuto kontrolu. Brzy nebude žádný mír a svět bude pod kontrolou té jedné a jediné Nové Elity. Takže by jsi měl lépe připravit sám sebe na novou revoluci a nemluvím o žádné sametové revoluci. Poselství jsou jasně napsaná mezi řádky na novém albu.

Nové cd má moc povedený obal. Vytvořil ho Mark Bridgeman. Myslím, že perfektně vystihl obsah alba. Jak probíhala spolupráce? Jakým způsobem jste mu práci zadávali? Poslechl si cd, nebo měl k dispozici jen texty?

Mark je profesionální umělec, který vytvářil nápady pro nové cd zcela sám. Je také naším novým web designerem a jeho práci můžete vidět na www.master-speckmetal.net!


Koukal jsem, že u Nuclear Blast prodávají nová trička k albu The New Elite. Kdo navrhoval design triček?

https://www.facebook.com/All.Things.Rotten.Maggotmaster?ref=ts

Nahrávali jste ve studiu Shaark. Jak dlouho trvalo skládání a nahrávání „The New Elite“? Album má skvělý old school zvuk, jak jste ho docílili? Měli jste připravené písně dopředu, nebo jste tvořili přímo na místě?

Písně pro Master jsou vždy připravovány dřív než vstoupíme do studia, šetří to čas i peníze. Každá skupina by měla tak postupovat. Písně byly složeny během několika týdnů, natočeny za pět dní a dalších pět dní se mixovalo a probíhal mastering. Shaark studio se stalo mým druhým domovem již od nahrávání alba Martyr v roce 1999.

Jezdíte koncerty po celém světě. Můžeš nějak porovnat fanoušky třeba v USA, v Evropě a v Čechách?

Ve všech těchto zemích, o kterých mluvíš, jsou místa, kde hrát je na zabití, takže se to opravdu nedá srovnávat. V Evropě obecně je nejvíc fanoušků Master a máme rádi Českou republiku, protože tu je hodně hard fanoušků. Uznávám českou scénu i díky festivalům Brutal Assault, Obscene Extreme a taky na Master of Rock někdy vystupují zabijácké skupiny. Je skvělé, že tato země podporuje metal.

Koukal jsem na vaše internetové stránky a The New Elite vychází i na vinylu. Kdo vytvořil obal? Chystáte nějaké speciální edice?

Vinylovou verzi, která je absolutně zabijácká, realizovali Doomentas Records v Česku. Obal vytvořil Raul Gonzales Serrano.

Kolikáté společné album Master jste nahráli? Musím říci, že vám to spolu svědčí. Hrají kluci i v jiných kapelách, nebo vše podřizují pouze Master?

Tohle je jedenácté album Master. Bubeník Pradlovský hraje ve spoustě dalších kapel.

Viděl jsem vás nedávno v Praze v klubu Exit-us. Trochu jsi mi připomínal Lemmyho z Motorhead. Kde ve svým věku bereš takové energie (smích)? To je z piva (smích)?

Energie pochází zevnitř. Věřit sám v sebe je dlouhý proces.Samozřejmě mám rád české pivo, ale to nemá nic společného se psaním, nebo nahráváním.

Kde čerpáš nápady pro nové písničky? Někde jsem četl, v rozhovoru s tebou, že si vezmeš kytaru a chodíš si hrát riffy na dvůr u vás v Uherském Hradišti. A nápady si nahráváš a pak případně použiješ. Pořád to platí?

Ano, píšu písničky u sebe na dvoře, dám je pak na stůl a z toho vycházíme. Aleš taky nosí nějaké nápady a samozřejmě i Zdeněk přidává ty svoje. Fungujeme jako rodina. 

Při některých písních taháš ten svůj nezaměnitelný hlas odkudsi z hlubin svého žaludku. Opatruješ nějak svůj hlas, děláš nějaká hlasová cvičení? Nebo se léčíš jen pivem a cigárama?

Můj hlas je přirozený!

Když jsem si kompletoval vaši diskografii na cd, zjistil jsem, že některá cd již nelze vůbec sehnat. Neuvažujete o reedicích?

Ano, průběžne vydáváme starý materiál po celém světě.

Za tu dlouhou dobu, co se pohybuješ na scéně jsi se setkal se spoustou muzikantů. Navázali jste s někým dlouhodobé přátelství? S kterými muzikanty zajdeš rád na pivo? S kterou kapelou bylo nejlepší turné?

Jistě, čas od času zajdu na pivo s Fascianem z Malevont, Lazarem z Vital Remains a s mnoha dalšími, když cestujeme po světě. Turné Obituary a Master v roce 2004 bylo v tomto ohledu zabijácké.

Zaznamenali jste taky rapidní pokles prodeje cd díky stahování? Dá se tomu podle tebe nějak čelit? Spousta kapel už ani cd nevydává, jen koncertují a prodávají trička. Vydělá si prodej cdček aspoň na náklady, které se do toho vloží?

Já stále a úspěšně prodám všechno, takže tohle není můj problém!
https://www.facebook.com/notes/paul-speckmann/master-abomination-deathstrike-and-funeral-bitch-merchandise-paypal-speckmannpau/116006378471624

Neuvažuješ o napsání knihy, svého životopisu? Něco ve stylu Lemmyho? Myslím, že by bylo zajímavé zachytit dobu a vznik death metalu, u jehož zrodu jsi stál.

Právě píšu knihu s názvem Speckmann, Surviving the underground. Předpokládám, že jednoho dne bude uveřejněna.

Dá se vůbec death metalem uživit? Nebo máš nějaké vedlejší zaměstnání? A nebo jsi hodně dědil (smích)?

Ne, já se živím jen hudbou!

Žiješ v Čechách už spoustu let. Pořád se ti u nás líbí?

Žiju tady již dvanáct let a je to pro mě bezpochyby ta nejlepší země na světě. Chci tu jednoho dne zemřít a být pohřbený. Obecně vzato od té doby, co jsem se sem přestěhoval, jsem v Evropě našel více svobody.

Sleduješ i českou metalovou scénu? Máš nějakou oblíbenou českou kapelu?

Mám rád Root, Fleshless, Pandemii a spoustu dalších. Jsem si jistý, že z Čech pocházejí skvělí muzikanti.

Co vlastně posloucháte v Master za muziku? Máte nějaké hudební vzory, oblíbence?

Já poslouchám Motorhead, Rainbow, Black Sabbath, Judas Priest, Angel a seznam by mohl pokračovat. Za minulý rok jsem si koupil 100 CD z Wow CD.

Chystáte k novému albu turné? A budou zastávky i v České republice?

všechny koncerty jsou na:
http://master-speckmetal.net/live.html

Máš mimo muziku ještě čas i na jiné záliby?

Jistě, rád jezdím na kole, sbírám houby, rybařím atd.

Děkuji za rozhovor a přeji plně navštívené koncerty a spoustu dobrých fanoušků!

Určitě přijďte na koncert a kupte si nové cd The New Elite místo stahování zadarmo!

http://master-speckmetal.net/

Přeložila: Susan

Anglická verze

RECENZE


Zveřejněno: 26. 08. 2012
Přečteno:
3894 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

26. 08. 2012 21:19 napsal/a -krusty-
front cover
Přesně tak! CD obal je jenom cosi jako variace na ENEMY OF THE SUN. LP cover je mnohem lepší....a o edici Doomentie se nebudu ani rozepisovat. Pecka! To se pak poslouchá samo :-)
26. 08. 2012 10:49 napsal/a Peťan
Díky za...
... fajn rozhovor :-) Master nahráli za poslední roky asi nejlepší desku. Paul je opravdu takový death metalový Lemmy, haha. Koncerty Master jsou výborná záležitost, ať už ve zmíněném Exitu nebo před pár roky na OEF. Zážitek je vidět kapelu i v Německu, kde mají opravdu velkou základnu fans. Ještě k tomu obalu \"The new elite\" - ten zmiňovaný na CD se mi vůbec nelílbí. Jsem rád, že kupuji vinyly, protože vydání od Doomentie nemá chybu! :)