Nejbližší koncerty
HEIDEN – Andzjel

FERAL – Dragged to the Altar, CD 2011, Ibex Moon Records

Někdy se to tak přihodí. Někdy na některé kapely narazíte prostě náhodou. Já je objevil na doporučení portálu youtube. Jejich klip ke skladbě Welcome to the Graveyard mě zaujal natolik, že jsem si začal o kapele shánět veškeré dostupné informace. Pak shodou okolností hráli v Praze s Demonical a já si po tom, co mě naživo Feral rozsekali, ihned běžel koupit cdčko. Jejich okouzlující death´n´roll mě rozsekal.

Kluci stáli před rokem v Modré Vopici na pódiu a nasypali to do nás s přehledem starých bardů. Přitom spolu hrají teprve pár let. Pamatuji, že vousáč Hook, který rozdával úsměvy na všechny strany, si nás ihned získal. Měl na sobě tričko Bathory a pařil jak o život. A já pochopil, že to tam je. Že v sobě mají obrovský feeling a že jejich deska je totální masakr. Některý písně jsem si broukal ještě týden potom cestou z práce v tramvaji. Taková Judas, nebo Howling už asi z hlavy nikdy nevyženu. Což je myslím na takhle mladou kapelu opravdu úspěch.

Celá deska se odehrává v přesně vymezených hranicích švédského death metalu. Tentokrát spíše v té melodičtější poloze. Začínáme Once Inside the Tombs. Ihned to zachřestí a vy víte, na čem jste. Překvapí melodické sólo. Zajímavý je Hookův hlas. Přesto, že má hluboký growling, je mu rozumět každé slovo. To nebývá tak časté, ne? Altar of Necromancy je melodický nářez. Smete vše živé z povrchu zemského. Zůstanou stát jen ti nejsilnější. Zbytek odpadne. Hitovka Judas. Valivý deathový rytmus. Pak jen basa a budete odříkávat text s Hookem. Píseň ke klipu Welcome to the Graveyard mě k téhle kapele přivedla. Možná vezmete lopaty a začnete hledat nejbližší hřbitov a zažádáte o výuční list pro pohřebáka. Drtí vás to. Klip si určitě vyhledejte. Je natočen s nadsázkou a je moc povedený. Howling je skladba, kterou jsem na koncertě celou propařil. Jednoduchý chytlavý riff. The Deathbog. Začíná jak předehra k večerní modlitbě v mešitě. Pak se vše zvrhne a vy dostanete to, proč jste si tohle cd pořídili. Pořádnej severskej nářez. Graverobber pokračuje ve vyjetých kolejích. Pokud právě doma grilujete, bude vše řádně propečené. Rychlá a odsýpající věc. The Curse of the Basket. Tady se chvílemi budete cítit jak v sedmdesátých letech. Hard rockový motiv se přes vás nejdříve pomalu převalí a pak vás zase sundá. Behead the Crucifix. Basa v pozadí vrčí jako vzteklej pes. Hook štěká a vy víte, že tuhle smečku příště povedete v patrnosti. Malevolent Summoning je takové menší tsunami. Tohle by probudilo i mrtvého. A končíme. Temné a dlouhé outro. Jen kytara.

Osvědčilo se mi pouštět cdčko Dragged to the Altar na různých oslavách, po hospodách apod. Samozřejmě k tomu musíte mít tu správnou partu lidí, kteří jsou na tom s hudebním vkusem aspoň trošku podobně jako vy. Jsem rád, že jsem FERAL minulý rok pro sebe objevil a koupil si jejich cdčko. Dneska má pěkně omlácený obal, jak ho všude s sebou vozím. Pouštím si je vždycky, když potřebuji zvednout náladu. Je to jednoduché, je to silné, je to prostě tam. Co si víc přát?

Seznam skladeb:

  1. Once Inside the Tomb
  2. Alter of Necromancy
  3. Judas
  4. Welcome to the Graveyard
  5. Howling
  6. The Deathbog
  7. Graverobber
  8. The Curse of the Casket
  9. Behead the Crucifix
  10. Malevolent Summoning
  11. Outro

Čas: 46:16

Sestava:

  • Hook – zpěv
  • Valmer – basa
  • Damien – bicí
  • Svarte Petter – kytara
  • Big Mac – kytara


http://www.feral.se/


Zveřejněno: 25. 08. 2012
Přečteno:
3345 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář