Nejbližší koncerty
HEIDEN – Andzjel

MARDUK – Serpent Sermon, CD digibook 2012, Century Media Records

Oheň byl poprvé zažehnut v roce 1990. A za těch 22 let toho pamatují MARDUK spoustu. Za tu dobu, co oheň hoří, vydali dvanáct plnohodnotných alb. Někdy lepších, někdy vynikajících a někdy „jen“ dobrých. Stejně jako jiné kapely si prošli personálními změnami a fanoušci jsou rozděleni do skupin podle oblíbenosti jednotlivých účinkujících. Já poslouchám jejich alba vyloženě nárazově. Jednou mě zaujmou. Jindy kolem mě jejich muzika profrčí jako odbrzděný vlak.  Máme spolu prazvláštní vztah. Musím ale říci, že letošní Serpent Sermon mě zaujalo na první poslech. Je sice pravda, že to není cdčko, kterým bych obtěžoval sousedy každý den, ale pouštím si ho velice rád. Musím mít ale na tyhle švédský bezbožníky chuť.

Album se rozjíždí v písni Serpent Sermon vzdáleným bušením. Přichází úvodní riff. Oheň je opět zažehnut. Black metal mi přišel vždy o atmosféře a ta je tady dokonale hnilobná. Messianic Pestilence je klepačka, kdy poznáte Marduk po prvních tónech. Je dobré, že klasici stále předkládají další takováto alba. Vzpomenete na veškeré své dosud prožité společné choroby, které jste s kapelou zažili. Mortuus chrchlá jak v posledním tažení. Souls for Belial začíná melodií jak vytrženou z nějakého opiového doupěte na Dálném východě a pak přijde, jestli pak víte co? Správně. Další sypačka. Into Second Death vás donutí vyndat staré štětce z půdy a budete si před zrcadlem nanášet hrůzostrašné painty. Mnozí z vás zakopají svoji bundu na zahradě, aby chytla ten správný odér. Temple of Decay. Neklidná monotónní kytara. Začnete shánět sirky. Kde je blízko nějaký kostel? Damnation´s Gold. Zase to do vás naklepou. Na rukou vám vyrostou hřeby a budete všem okolo hrozit. Hail Mary. Líbí se mi zvuk kytary. Toto je black metal, přátelé! M.A.M.M.O.N. pokračuje v nastaveném směru. Gospel of the Worms.Další totální výplach. Záhrobní umělecká škola představuje kapelu Marduk. World of Blades. Tahle píseň je mi velice příjemná. Je ve středním tempu. To je přesně poloha, kterou mám u téhle kapely nejraději. Mrazí z toho, jak z čerstvě otevřeného hrobu. Cítím tu hnilobu. Coram Satanae. Bonusová věc. Převaluje se jako chuchvalce mlhy na blatech. Vše obestírá smutek a Marduk se loučí. 


Desku si Marduk produkovali sami. Nahrávali v Endarker Studiu. Zvuk je velice povedený. Máte možnost si pořídit limitovanou edici s bonusovou písní Coram Satanae. Vinyláři můžou svoji sbírku také rozšířit. Vinyl, digibook a limitovaná edice mají jiný obal než klasické cd. Je jen na vás, co si vyberete. Budou spokojeni jak obyčejní posluchači, tak sběratelé.

Oheň má pořád sílu. Nevyhasnul. Serpent Sermon se mi líbí. Není to sice deska, která by obrátila směr dějin a rozčeřila stojaté black metalové vody, ale poslouchá se dobře. Nebude asi letos z mých nejposlouchanějších. Budu ji mít ale pořád připravenou v pohotovosti. A když dostanu chuť na black metal, pustím si ji rád. Jen musím dát pozor, aby mě ten oheň nesežehl.

Seznam skladeb:

  1. Serpent Sermon
  2. Messianic Pestilence
  3. Souls fo Belial
  4. Into Second Death
  5. Temple of Decay
  6. Damnation´s Gold
  7. Hail Mary (Piss-soaked Genuflexion)
  8. M.A.M.M.O.N.
  9. Gospel of the Worm
  10. World of Blades
  11. Coram Satanae (bonus)

Čas: 54:25

Sestava:

  • Morgan – kytara
  • Devo – basa
  • Mortuus – zpěv
  • Lars - bicí

http://www.marduk.nu/


Zveřejněno: 15. 08. 2012
Přečteno:
3815 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář