Nejbližší koncerty
F.O.B. - Outside The Palace Walls

UNLEASHED – Odalheim CD 2012, Nuclear Blast

Od severu k nám opět po dvou letech vane studený a mrazivý vítr. Tlaková níže k nám přinese velké ochlazení. Připlují temné a načechrané mraky, které budou vyprávět další severské příběhy. Všichni již mnoho let víme, že jsou protkány mytologií. Z mračen jak šílené blesky vylétnou kytary. Dynamické hromy v podobě bicích. Slyšte další písně vikingské. Výhradní skladatel Fredrik je opět věrný svému řemeslu. A Johnny vypráví a vypráví.

Příběh Odalheim je ztvárněním z hlubokého skandinávského dědictví. Mocný švédský death metal opět ještě o trošku více okořeněný black metalem. Chvílemi si budete připadat jako na vrcholku zasněžené hory, chvílemi se ztratíte v lesích, které nemají konec. Studený vítr vám ošlehá tvář k nepoznání. Za každým stromem je jiný stín a představivost pracuje na plné obrátky. Matka příroda vás pohltí a necháte se rádi unášet muzikou i příběhem, v němž ožívají legendy.

Filmbulwinter. Protřete si zmrzlé konečky prstů. Blackový kytarový motiv. Obloha sahá až k zemi. Odalheim. Očekávání. Sekavý riff, dunivý rytmus a skřehot. Při refrénu pak budete odříkávat: „Odalheim…Odalheim“. Jste pohlceni světem našich předků. White Christ je píseň, která vás sekavě uvede do děje. Hrubý Johnnův vokál se rozléhá na severských pláních. The Hour of Defeat. Drásající vybrnkávající kytara přejde v ubíhající rubanici. Gathering the Battalions. Od začátku do konce to šlape, jako kdyby jste běželi a neměli už nikdy možnost se zastavit. Rychlý, nervní song. Vinland. Chvilka zamyšlení, akustická kytara, klouzání po hmatníku. Podupáváte si zmrzlou nohou ve sněhu. Mocný zpěv. Do žil se vám vlévá síla země. Rise of the Maya Warriors. Jste na dlouhé cestě. Jen občas potkáte poutníka. Jinak vás čeká samota. Odkazy na norskou hudební scénu. By Celtic and British Shores. V dálce zní kytara. Smutek rozprostřel svoje křídla. Rytmus běží jako splašený kůň. Nechci, aby se někdy zastavil. The Soil of Our Fathers. Máte pocit, že i ve vás vaši otcové zanechali schopnost vzít do ruky meč a jít bojovat. Nejste na chvilku zhýčkané dítě dnešní civilizace. Hrozně mě dráždí a udivuje baskytara v této písni. Germania. Moje nejoblíbenější píseň. Začíná opět pomalu, polehoučku. Čekáte, co přijde. A nástup je monstrózní. Zakláníte hlavu dozadu a křičíte do mraků. Stojíte pevní a neochvějně cítíte tep krve ve spáncích. The Great Battle of Odalheim. Vychutnávám si poslední kousek plnými doušky. Už žádný mráz dávno necítím. Vikingské písně mě zahřály. Při kytarovém sólu se lámu v pase. Moc pěkné.

Temný obal cdčka stvořil pan Sebastian Ramstedt. Ztvárnil Odalheim tak, že se při listování bookletem až zarazíte. Takhle jsem si vše představoval i ve své fantazii. Všem musí být jasné, že i zvuk a produkce je u těchto deathových mazáků prvotřídní. Texty budete číst při poslechu s radostí. Booklet je obohacen o několik stránek celého příběhu Odalheim. Samozřejmě je k dispozici i vinyl. Krásná práce.

Mraky se válejí nad krajinou. Předchozí album se mi sice líbilo, ale při poslechu mě nemrazilo na zádech. Odalheim mě ale plně pohltilo. Přímo hmatatelně jsem prožíval severské legendy. Jakoby někdo polil UNLEASHED živou vodou z nějaké horské bystřiny. A já můžu jen konstatovat, že Odalheim se opravdu povedlo.
 

Seznam skladeb:

  1. Fimbulwinter
  2. Odalheim
  3. White Christ
  4. The Hour of Defeat
  5. Gathering the Battalions
  6. Vinland
  7. Rise of the Maya Warriors
  8. By Celtic and British Shores
  9. The Soil of Our Fathers
  10. Germania
  11. The Great Battle of Odalheim

Čas: 42:52

Sestava:

  • Johnny Hedlund – basa, zpěv
  • Anders Schultz – bicí
  • Tomas Olsson – kytara
  • Fredrik Folkare – kytara


http://www.unleashed.se/


Zveřejněno: 23. 07. 2012
Přečteno:
3395 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář