Nejbližší koncerty
F.O.B. - Outside The Palace Walls

MORGOTH – Cursed to Live live CD 2012, Century Media Records

Vždycky, když se někde objeví jméno MORGOTH, vybaví se mi vzpomínky na polské kazety. Kdysi dávno, v dobách, kdy se ještě nedaly stahovat mp3, si musel člověk hudební nosič opatřit poměrně složitým způsobem. Pořádaly se zájezdy do Polska, kde se nakupovaly v pofiderních stáncích kazety. Jako pomatený mladík jsem tam vždy kupoval to, co mělo hezký metalový obal. A při jednom takovém výletu jsem se náhodou dostal k své první kazetě Morgoth. Bylo to album Cursed. Vzal jsem ho tenkrát spolu s kapelou Sarcofago, která měla snad ještě „lepší“ obal.  A celou cestou z Jelení Hory jsem v autobuse kazety nerozbalil, protože jsem slíbil kamarádům, že rozbalovat budeme až spolu (smích). Na Sarcofago jsem za tu dobu zapomněl. Zato díky Morgoth jsem byl minimálně na dva měsíce nejoblíbenější metalák u nás ve městě (smích). A to jsem až po letech, s příchodem CDček, zjistil, že na této „originální“ kazetě tři písně chybí (smích).

Morgoth mě tenkrát chytili na hodně dlouhou dobu. Pořád jsem protáčel kazeťák, až jsem měl strach, že pásek prošoupám. Ale dost vzpomínání. Nejsme přeci ještě tak starý, ne? Stejně jako ostatní jsem zažil pak album Odium, kdy už to nebyl death metal, ale thrash. To mě ještě bavilo. Pak přišel postupný úpadek tvorby Morgoth a kapela pomalu přestávala být aktivní. Zůstaly jen moc hezké vzpomínky. A vše na mnoho let usnulo.

V roce 2011 jsem zaznamenal první zmínky o znovuzrození kapely, o společných koncertech, novém albu apod. Jenže všechno bylo jakoby zahaleno v mlze. Ani jsem tomu moc nevěřil. Letos ale nakonec k vydání došlo a máme možnost si znovu poslechnout staré slavné fláky naživo. Hraje se z Cursed, Odium i prvních slavných demáčů. Myslel jsem si, že bloňďaté zvíře Marc Grewe už nemá hlas jako dřív. Ale vzteká se a chrčí stejně jako zamlada. Jakoby mu hlas zhoustl a veškerý nashromážděný vztek za ty roky musel ven. Z cdčka je cítit, jaké bylo vystoupení dynamické a jaká na něm byla skvělá atmosféra. Nedá mi to a ještě musím vyzdvihnout nádherný obal od Dirka Rudolpha.

Průpovídky mezi písněmi jsou zásadně německy, což může někoho iritovat, ale mě to k Morgoth tak nějak sedne. Zvuk je na to, že je to záznam ze živého vystoupení vynikající (Unisound Studio).  Nahráváno bylo na Way Of Darkness festivalu 7. října 2011. Ztvárnění jednotlivých skladeb je provedeno na výbornou. Je znát až hmatatelné jiskření mezi jednotlivými členy kapely. Cursed to Live vyšlo samozřejmě i jako DVD a LP.

Je jasné, že doby dávno minulé jsou pryč a že mnozí návštěvníci koncertu kapelu nezažili v dobách jejich největší slávy. Ze záznamu je ale slyšet, že písně fungují i po letech. Kapela letos vystoupí na Brutal Assaultu. Myslím, že je na co se těšit. A já se ptám. Dočkáme se nového alba? Byl bych hodně zvědavý. Cítím ve svých starých kostech, že nyní má kapela potenciál na to, složit dobré cd. Snad se nepletu a brzy budu držet v ruce další originál cd s logem Morgoth, na kterém bude výborná porce death metalu.


Seznam skladeb:

  1. Cursed
  2. Body Count
  3. Exit to Tempation
  4. Unreal Imagination
  5. The Travel
  6. Resistance
  7. Suffer Life
  8. Pit sof Utumno
  9. Sold Baptism
  10. Lies of Distrust
  11. Under the Surface
  12. Selected Killing
  13. Burnt Identity
  14. Isolated
  15. White Gallery


Čas: 01:08:19

Sestava:

  • Marc Grewe – zpěv
  • Harald Busse - kytara
  • Sebastian Swart - kytara
  • Marc Reign - bicí
  • Sotirios Kelekides - basa


http://www.morgoth-band.org/


Zveřejněno: 20. 08. 2012
Přečteno:
3627 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 08. 2012 11:30 napsal/a Asphyx
sice
nevím, jací byli na Brutalu, ale tato nahrávka je opravdu skvělá. N aBrutalu toho prý moc nepředvedli (ale vím jen z doslechu, nebyl jsem).
20. 08. 2012 11:24 napsal/a Peťan
Tenhle živák..
... je povedený. Sice na live záznamy moc nejsem, ale vzhledem k tomu, že přímo na tomto koncertě Morgoth na Way Of Darkness jsem byl, alespoň jeden poslech jako připomenutí opravdového zážitku jsem si dopřál :-)