Nejbližší koncerty
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CANDLEMASS – Psalms for the Dead CD 2012, Napalm Records

Vy, kdož se rádi houpete do pomalého doomového rytmu, zapalte naposledy svíce. Dílo jest dokonáno. CANDLEMASS se rozhodli, že album Psalms for the Dead je jejich posledním. Již nikdy více prý nespatříte žádné další nové cd. Je to velká škoda. Za těch neskutečných 28 let si totiž vybrousili svůj heavy doomový styl k dokonalosti. Kdysi i dnes ovlivněni Black Sabbath. Písně plné temných dunivých riffů, tklivých melodií a hlasu Roberta Loweho. Co si víc přát?

Málokterá doomová kapela je vůbec schopná mě nějak zaujmout. Jako příznivec převážně rychlejších stylů většinou při takovýchto kapelách usínám. Ale čest vyjímkám. Jednou z nich jsou Candlemass. Miluju ty jejich těžkotonážní riffy, rád si s nimi občas zapřemýšlím a zaumírám. I já potřebuji někdy odpočinek. Album Psalms for the Dead dovede rozněžnit i mé otrlé srdce. Při poslechu se zastavíte a vrátíte se o několik let zpět. Zhasnete veškerá světla v místnosti a ucítíte foukat vítr okolo oken. I přes parné léto bude zase na chvíli podzim. Melodie se vznáší pokojem. Nedá vám to a přidáte volume. Pohřební hostina začíná.

Prophet vás ze začátku uzemní těžkým riffem. Na doom metal poměrně rychlá píseň. Refrén si určitě rádi zařvete. The Sound of Dying Demons je sabaťárka jak vyšitá. Budou se vám kroutit palce  u nohou. Vše podkreslují klávesy. Nádherná melodie. Dancing in the Temple. Velice hymnická píseň. Takhle znám typické Candlemass. Vzpomínám na osmdesátá léta, na několikrát přehranou kazetu. Pod Candlemass mi občas vyskočili dříve nahraní Slayer. Waterwitch. Další plouživý zásek. Lowe odzpívává kousek jen s činely. Jsou to velice silné momenty. Jakmile pak do toho hrábnou, vyletíte z kůže. The Lights of Thebe. Musí oslovit každého doomaře. Smutek z tohoto songu tryská na všechny strany. Psalms for the Dead. Dýchne na vás gotická atmosféra. Staré kostely ožívají vzpomínkami. The Killing of the Sun. Začíná jen samotnými bicími. Pak se přidá kytara jak od mistra Iommiho. Siren Song. Opět se ocitnete v době, kdy chlapi nosili ještě knírky, ženský kytky ve vlasech a všichni zvony na nohách. Vše dokreslují varhany. Black as Time. Hodiny tikají. Do toho jenom hlas. A stačí to, aby člověka mrazilo. Pak se rozjedou. Čas je černý. Rozloučení.

Deska je krásným průřezem celé historie kapely. Obalu si všimnete ve stojanu na cd mezi ostatními na první pohled. Pro fanoušky gramodesek vyšlo album i na vinylu. Candlemass udělali pro spokojenost posluchačů absolutně vše. Myslím, že za pár let budou některé edice žádaným sběratelským kouskem.

Svíčky pomalu dohořívají. Staří mistři odkládají svoje nástroje. Vzpomeňme na všechny, co prošli Candlemass za dobu jejich působení. Stoupněme si a zatleskejme. Nevím, jestli bude tohle opravdu poslední album. Ani neznám úplně všechny alba Candelmass. Psalms for the Dead je ale velice důstojným rozloučením. Skládám poklonu. Bude se mi po svíčkách stýskat. Time is black!


Seznam skladeb:

  1. Prophet
  2. The Sound of Dying Demons
  3. Dancing in the Temple (Of the Mad Queen Bee)
  4. Waterwitch
  5. The Lights of Thebe
  6. Psalms for the Dead
  7. The Killing of the Sun
  8. Siren Song
  9. Black as Time

Čas: 50:13

Sestava:

  • Robert Lowe – zpěv
  • Mats Bjorkman  –  kytara
  • Lars Johansson – kytara
  • Leif Edling – basa
  • Jan Lindh – bicí


www.candlemass.se


Zveřejněno: 09. 07. 2012
Přečteno:
3525 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář