Nejbližší koncerty
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

PUTERAEON – Cult Cthulhu CD 2012, Cyclone Empire Records

Dám vám hádanku. Je to kapela, která pochází ze Švédska. Všichni jsou oblečení ve starých džískách. Mají rádi starý hřbitovy. Nemají ani v jedné písni použité dudy, dokonce ani brumle. Nikdo z nich nenosí sukně, ani elasťáky. Nikdo z této kapely není progresivní. Co je to z kapelu?  Jestli někdo z vás tipoval PUTERAEON, tak je fakt borec, protože fungují teprve od roku 2008 a mají vydané teprve druhé album.

Letos nám přivezli opět pytel plnej starejch kostí. Zase se pohybují v jasně vymezených hranicích švédského death metalu. Tentokrát se zaměřili na bájnou příšeru Cthulhu. Uctívají tento pradávný kult zla a děsu. Svým zvukem se zařazují vedle podobně špinavé parchanty jako jsou Paganizer, Ribspreader, Entrails, Blood Mortized a mnohé další. Veškerá produkce, obal, klipy, vše je provedeno až s puntičkářskou přesností a je vidět nadšení a radost z odvedené práce.

Celé album chrastí vskutku parádně. Všech jedenáct písní vás převálcuje s takovou samozřejmostí, že se nestačíte ani vzpamatovat. Tedy, pokud jsou vaše uši určeny a nastaveny právě pro tento druh death metalu. Jestli máte svoje uši správně naladěny pro záhrobí, bude vás to bavit. Pokud neradi chrastíte a máte radši něco techničtějšího, budete zklamáni. Já si celou desku užívám od začátku do konce.

Nejdříve vás nadeptá velká epidemie z roku 1846 (stejnojmenná píseň). Začíná se pomalu. Někdy po minutě na vás vybalí ultra Švédsko. Záhrobní hlas Jonase vše krásně doplňuje. Skočná Children of Dagon pokračuje v započatém díle. The Azahoth Cycle vás svým úvodem na chvilku uvolní. V těchto pasážích jim věřím absolutně všechno. Shoggoth musí rozhýbat i studené Němky. Valí se, jak krev z čerstvě nařízlé tepny. Flesh Architect pokračuje v rytmu. Je k ní i tématicky zaměřený klip. Určitě už tušíte, že tahle píseň není o lásce. In the Vault.  Riff v podobě parního válce. Conlaceratus. Pomalejší, táhnoucí se věc. Chvílemi nechají jen tak si pobrukovat basu. Walking With Shadows. Od začátku do konce zažijete smršť. Na nohou vydrží stát jen nejodolnější jedinci. Shapeshifter. Při začátku tohohle songu si budete chtít vyrvat srdce těla a vyhodit ho z okna na ulici. A Bolt From the Grave.  Švédský pogo. Boucháte pěstí do stolu. Jo, tak tohle je přesně ono. Při rozlučkové pomalé Liberation vám bude běhat mráz po zádech. Sejme vás obrovská hradba kytar. Pokloníte se kultu Cthulhu.

Nevím, jestli existuje víc švédská kapela ze Švédska, která hraje švédský death metal. Každopádně můžu za sebe říci, že mě album Cult Cthulhu baví. Letos jsem jejich vzývání kultu úplně propadl. Rád s nimi položím další oběti na jejich oltář. Jako vyznavač tohoto severského náboženství mi tato deska dělá dobře ve všech směrech.


Seznam skladeb:

  1. The Great Epidemic of 1846
  2. Children of Dagon
  3. The Azathoth Cycle
  4. Shoggoth
  5. Flesh Architect
  6. In the Vault
  7. Conlaceratus
  8. Walking With Shadows
  9. Shapeshifter
  10. A Bolt From the Grave
  11. Liberation

Čas: 45:22

Sestava:

  • Daniel Vandija – basa
  • Anders Malmstrom – bicí
  • Jonas Lindblood – kytara, zpěv
  • Rune Foss - kytara


http://www.puteraeon.com/


Zveřejněno: 10. 08. 2012
Přečteno:
3497 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář