Nejbližší koncerty
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

DEMONAZ – March of the Norse CD digipack 2011, Nuclear Blast

Vzpomínám si na to dodnes. Seděl jsem před rokem v pokoji sám. A zase jsem to zažíval. Jako již snad tisíckrát. Svrběly mě ruce. Na stole ležel krásný digipack mého oblíbence Demonaze. Vždycky jsem jeho nezaměnitelný kytarový rukopis miloval. Jasně, že jsem si předtím stáhnul a poslouchal desku v různých elektronických zařízeních. Ale nebudeme si nic nalhávat, cdčko je cdčko. Ten obřad rozbalování je něco nepřenositelného.

Rozstřihl jsem ten zavánějící igelit a rozevřel se černý booklet. Na něm jsou jen texty, dvě fotky Demonaze a kresba jakési masky, kterou stvořil Par Olofsson. Jinak černočerná tma. Může být něco dokonalejšího? Opatrně vkládám disk do přehrávače. Pomalu se nechávám unášet někam na sever. Do země, kde fouká vítr, mrzne a lidi moc nemluví. Promlouvají za ně jejich písně.

Demonaz mě přenáší do doby, kdy Quorthon s Bathory nahrával svoje nejlepší desky. Po zádech mi přeběhne mráz. Ta kytara má neskutečný zvuk. Jednotlivé melodie létají celým pokojem. Demonaz není žádným velkým zpěvákem, ale zpívá čemu věří. Má to obrovskou sílu. Severské eposy ožívají. Na lesních pěšinách potkáváte podivná stvoření. Mluví k vám stromy. Dávno víte a věříte, že na světě nejsou jen lidé.

Norther Hymn. Předehra. Kytara a chorál. All Blackened Sky. Demonaz ovládl celý pokoj. Stíny se začínají hýbat. Obloha se zatáhla. March of the Hordes je mýtickou hymnou. Dá se vůbec slovy popsat muzika? Střední tempo celé skladby ve vás vzbuzuje neklid. A Son of the Sword. Chvění pokračuje. Zvlášť refrén ve mně vzbuzuje vzpomínky na dobu, jak jsem kdysi rozbaloval první desku Bathory. Skvost. Where Gods Once Rode je vznešená píseň. Melodie vás odnese mezi černé mraky. Budete se zhora dívat na to neskutečné lidské hemžení. Under the Great Fires je asi nejrychlejší song celého alba. Ty Immortal tam jsou slyšet. Skvělý drtivý riff. Ten zastřený hlas! Padá na mě melancholie. Over the Mountains. Jízda pokračuje. Člověk má chuť se rozběhnout někde po severských pláních. Ode to Battle. Další svižnější kousek. Přiznávám, že jsem stál sám v temném pokoji a pařil jak o život. Nedovedu být při poslechu v klidu. Legends of Fire and Ice. Mezihra. Zklidnění. Bonus Dying Sun. Originál z roku 1998 neztratil ani po letech ze své síly. Deska končí. Poslední vydechnutí. Je ticho. Sedím a vstřebávám zážitky. Nádhera.

Může vůbec obyčejný pisálek kritizovat mistra? Mně se na sebraných Demonazových spisech metalových líbí všechno. Chtěl jsem napsat i něco kritického. Jenže mi to nejde. Nebudu přece lhát. Ta deska přesně odráží to, co mám na muzice rád. Náboj, chvění, radost, vztek. Je tam úplně všechno. Samozřejmě, že někdo to může slyšet jinak. Já si ale desku užívám vrchovatě. Bylo mi ctí napsat o tom pár řádek a prožít u toho krásný hudební výlet na sever!

Seznam skladeb:

  1. Northern Hymn
  2. All Blackened Sky
  3. March of the Norse
  4. A Son of the Sword
  5. Where Gods Once Rode
  6. Under The Great Fires
  7. Over the Mountains
  8. Ode to Battle
  9. Legends of Fire and Ice
  10. Dying Sun ( bonus – originál z roku 1998)

Čas: 39:33

Sestava:

  • Demonaz - zpěv
  • Ice Dale - kytara, basa
  • Armagedda - bicí

 
http://www.myspace.com/demonaz


Zveřejněno: 24. 08. 2012
Přečteno:
3551 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář