Nejbližší koncerty
HEIDEN – Andzjel

CIANIDE – Gods of Death CD 2011, Hells Headbangers Records

Jako základ dáme Autopsy. Promícháme s Motorhead, okořeníme Obituary. Špetku Death. Jako přílohu budeme podávat Morbid Angel. A máme tu CIANIDE. Samozřejmě dané ingredience nemůžeme kapele vyčítat. Hrají od roku 1988 a tenkrát se takováto muzika hrála. Metalové škatule nebyly ještě vymyšlené. Podle dnešních měřítek bychom mohli loňské cd zařadit někam k death/doomu.

Tihle staří protřelí pardálové se s ničím nemazlí. Při poslechu desky Gods if Death se přenesete v čase do 90tých let minulého století. Syrový, zkreslený špinavý zvuk, nahraný snad někde ve sklepě u basáka doma. Na vás starší padne nostalgie a mladší ročníky si zopakují death metalovou učebnici.

Deska odsýpá od začátku do konce ve zdánlivě jednoduchých riffech. Ty se vám ale zaryjí pod kůži. Zvuk je dokonalý. Undergroundová mašina. Líbí se mi, že se Cianide ani po těch letech nenechali zvyklat a nezačaly být poplatni době. Jedou si to svoje pořád dál. Sice asi už nevymyslí nic nového, ale jsou jistotou v tomto nestálém světě.

Sice jsem tuhle deathovou smečku nikdy neviděl naživo, ale troufám si říci, že někde v malém klubu pro pár skalních to musí být skvělý zážitek. Písně jsou totiž vyloženě nabité energií. Cd si pouštím s přestávkami už přes rok a pořád to zabírá. Je to prostě tam. Třeba píseň Dead and Rotting je pro mě soukromou hymnou, když jedu ráno tramvají do práce. Člověk pak snáší ty nespravedlnosti všedního dne s lepší náladou.

Booklet je velice jednoduchý z tvrdého papíru. Možná proto vydržel cestu až z USA. Plastový obal cd nevydržel. Vše je tak nějak poctivé, upřimné. Bez okras. Kapela na vás vyhrne riff. Odklepou to bicí, basa si zabrumlá a jste ztraceni. Na mě tohle spolehlivě zabírá. Vím, že dneska má spousta kapel o hodně lepší produkci i reklamu. O Cianide se nikde moc nepíše. Jednou za čas si vydají desku, kterou si koupí pár fanoušků. Mě ale něčím neustále přitahují.

Cianide nám v roce 2011 uvařili velice chutnou směs písní, co vás chytí za srdce. Ano, veškeré dostupné ingredience se neustále opakují. Spoustu jste toho už dávno ochutnali. Spoustu jste už zažili. Je ale dobré si paměť osvěžovat a nezapomínat, odkud kdysi dávno death metal vzešel. Zkuste si jednou za čas vydechnout a pojďte si vymlátit palici s Cianide!


Seznam skladeb:

  1. Desecration Storm
  2. Forsaken Doom
  3. Rising of the Beast
  4. Dead and Rotting
  5. Idolator
  6. Terrorstrikes
  7. The One True Death
  8. Contained and Controlled

Čas: 39:30

Sestava:

  • Andy Kuizin – bicí
  • Scott Carroll – kytara
  • Mike Perun – zpěv, basa

http://www.last.fm/music/Cianide


Zveřejněno: 31. 08. 2012
Přečteno:
3504 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář