Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HUSMAN FEST

N.V.Ú. - Vzorek bez ceny CD 2004 - Cecek Records

Cecek Records potřetí a kvalita jde nahoru, a to tak, že nevím, jestli v poslední době vyšla lepší punková deska. Takhle má podle mě punk vypadat. Už obal se mi líbí ? přední strana mi přijde zneklidňující (kdopak to má hlavu v pytli?), vnitřek je plnej fotek, textů a dalších nutností ? z těch Ceckových punkovin je tenhle booklet nejlepší. A když už jsou texty zveřejněny, začetl jsem se do nich, abych si udělal jasno v ideologii téhle party. Většina textů je sociálně kritických, odnáší to v nich bůh, společnost, války, komunisti. Další věty jsou typicky žánrové, opěvující punk, pogo a hospody. Ale celková úroveň je slušná, nejsou tady vyložený kraviny a slova Pane bože, Diamanty pro prezidenta nebo Jsme sami přimějí i k zamyšlení. Album má i podařený zvuk, pořízený ve studiu Music Hell Hradec Králové v dubnu letošního roku, za mix a mastering si vysloužil speciální dík Rusák.

Tak, to bych měl fakta, teď muzika. N.V.Ú. hrají punk, a sice klasický punk staré školy, neboli model 77. Chytlavé písničky postavené na skočném rytmu s výrazným vokálem. Zpěv Makeby (navíc ve 2 skladbách hraje na foukací harmoniku) do muziky skvěle zapadá, v několika věcech mu pomáhají i nějací hosté a v refrénech (doufám) bicmen Jyřýček. Když už jsme u tohoto neználka tvrdých a měkkých slabik, tak ten se s tím většinou moc nesere a pere to naplno v rychlém tempu. Juniorova basa je hodně slyšet, v některých pasážích hraje dokonce hlavní roli. Punk je samozřejmě kytarovka, takže oba kytaristi Pafka a Fox mají co dělat (u Foxe mi není jasné, zda je či není členem kapely, protože v sestavě na zadní straně uveden není, v sestavě studiové je). A aby náhodou pánové do toho svého punku nezanesli jednotvárnost, pozvali si spoustu hostů, jednak na výpomoc se zpěvem, jednak s netradičními nástroji, takže se objevuje saxofon, čelo, zvonce, rolničky, či neznámé nástroje djembe, kamenná tykev ylongo a loutnová harfa.

Mezi hitovky bych zařadil hned úvodní Pane bože začínající nejspíš nějakou kostelní sešlostí postupně přecházející v hodně rychlou palbu. Líbí se mi i dvojka Nevěřím, která je až trochu do HC. A takhle to vlastně jede až do páté věci ? žádný sraní. Ale abych jenom nechválil, tak mi moc nesedí 6. Hračka a 7. Pogo, punk a R?n?R - obě jsou pomalejší, a to je asi ta (pro mě) chyba. Po nic moc prostředku cédesa se ale naštěstí vracíme k tomu, co N.V.Ú. jde nejlépe, titulní vypalovačka Vzorek bez ceny je vystřídána svérázným zpracováním tradicionálu Tři kříže a následují další rychlovky.

Vydařené dílo, pro pravověrné punkery prostě povinnost!

Čas: 41:33

Skladby:

1.Pane bože

2.Nevěřím

3.Já vím

4.Diamanty pro prezidenta

5.Nuda, šit a hnůj

6.Hračka

7.Pogo, punk a R?n?R

8.Jen jedna příchuť

9.Vzorek bez ceny

10.Tři kříže

11.Jsme sami (verze ´04)

12.Pátrám

13.Uzavřenej

14.Punkrock žije dál

15.Doba je zlá

www.cecek.com


Zveřejněno: 07. 09. 2004
Přečteno:
3333 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář