Nejbližší koncerty
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

KRISIUN – The Great Execution, CD 2011 Century Media Records

Vážení čtenáři,
rád bych vám představil kapelu KRISIUN. Vím, že spousta z vás ji zná. Taky vím, že se budu pokoušet recenzovat album, které je z minulého roku. Ale mám tak nějak pocit, že mi ta recenze na Fobiazine chybí. Přitom jejich poslední album The Great Execution si to zaslouží. Taky mi jsou tihle kluci brazilský sympatičtí. Berou svoji práci hodně vážně. Ale to už bývá v jejich krajích zvykem.

Mlátí a řežou do svých nástrojů již od roku 1990. Mají na kontě osm plnohodnotných alb a spousty EP, splitů a nějaká ta dema. Od začátku až do dnešních dnů se s tím nepářou. Mají death metal v krvi i v rodině. Jsou to tři bráchové a drtí to spolu od založení kapely.

Jejich zásek The Great Execution vzbudil v death metalových kruzích v České republice vášnivé diskuze. Album trvá totiž hodinu. A také mírně zvolnili a zpomalili svoje skladby. Fanoušci se rozdělili na dvě skupiny. Jedna remcala, že je to vyměklý, že to je dlouhý a že už to není vono. Druhá skupina si lebedila, že má co poslouchat, neustále si pouštěla cd dokolečka a pořád objevovala nové věci. Je vám doufám jasný, že patřím do té druhé skupiny. Jinak bych kvůli recenzi ani nezapínal počítač. Mě to album již od jeho vydání baví a pořád se k němu vracím.

Celý deathový opus začíná The Will to Potency. Pomalý rozjezd vás vtáhne do hry. Od začátku vás ohromí perfektní zvuk. Brazilské trio seká a seká. Následuje thrashová Blood of Lions. Stvořeno pro pařbu. Jak vystřižené z prvních alb Sepultury. Občas vyleze na povrch Slayer. The Great Execution je monstrózní epos. Skřípete text mezi zuby. Krásný bicí. Úvod Descending Abomination se pomalu rozhoupe a jedete ve středním tempu. Krisiun jsou opravdu true death metal. Vystřihnou si i pohodové sólo. The Extremist. Jak dělaná na koncerty. Nářez od začátku do konce. Spokojenost. The Sword of Orion. Nejdřív vás zdeptá kytara. Pak se rozjede do kývavého rytmu. Violentia Gladiatore. Thrashová věc. Dobrej riff. Rise and Confront. Krisiun mají rytmus v těle. Brazílie se nezapře. Extincao em Massa zazpívaná s Joanem Cordou.  Další skladba ala Sepultura. Shadows of Betrayal. Dlouhý song. Dobrý pro vytvoření nálady totálního zmaru. Odsýpá to. Jako bonus je doplněna znovu nahraná Black Force Domain. Tahle píseň má v sobě dynamit.

Digipack je proveden velice stylově. Ujal se ho Mr. Egawa. Všichni bojovníci na bookletu jsou laděni do červena. Celková produkce od pana Classena je parádní. Musíte být spokojeni, tady se prostě nedá nic vytknout. Po té době, co cd poslouchám, mi přijde, že se všechny písně krásně usadily. Krisiun muzikou žijí a dávají tomu absolutně všechno. Možná máme my Evropani někdy pocit, že to trošku přehánějí. Na koncertech jsou občas až moc „true metal.“ Ten brazilský temperament je holt znát. Jenže v Jižní Americe se muzika prožívá trošku jinak.

Mám s cdčkem The Great Execution zkušenost, že ho musím poslouchat v klidu a pohodě. Skladbám je dobré dát čas, aby dozrály. Přenáší se na mě jejich muzikou jakýsi neklid, který mě nutí se i po již několika měsících po vydání pořád vracet. Nemůžu si pomoct, baví mě to!

Seznam skladeb:
  1. The Will to Potency
  2. Blood of Lions
  3. The Great Execution
  4. Descending Abomination
  5. The Extremist
  6. The Sword of Orion
  7. Violentia Gladiatore
  8. Rise and Confront
  9. Extincao em Massa
  10. Shadows of Betrayal

Bonus:
Black Force Domain

Čas: 01:01:57

Sestava:
  • Alex Camargo – basa, zpěv
  • Max Colesne – bicí
  • Moyses Kolesne – kytara

http://www.krisiun.com.br/


Zveřejněno: 19. 06. 2012
Přečteno:
3344 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 06. 2012 20:03 napsal/a Dave_DH
Dordeduh...
Otázkou zůstává, který z nich bude mít větší grády...
20. 06. 2012 13:55 napsal/a Johan
Dordeduh...
půjde ven na podzim, protože bude hrát na Phantoms... To bude souboj titánů :-) Dva Dordehu(c)hové na jednom místě...
20. 06. 2012 13:25 napsal/a immortal
To Coornelus:
Bacha, aby nešel ven Dordedu(h)ch :D
20. 06. 2012 13:22 napsal/a immortal
:-))
Tož Vám chlapci pěkně děkuju :-)), ale že se ta diskuze pohla co? :D Kdepak, doomík může bejt, Johan vybírá samé echtovní kapely a už se těším na Brutal na nějakej naživo. Mně to jen tak nedalo, aby bylo veselo.
19. 06. 2012 19:54 napsal/a DW
Doomu
není nikdy dost:).