Nejbližší koncerty
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

MOONSPELL – Alpha Noir CD 2012, Napalm Records

Zase se začaly objevovat potrhané ovce. Po třech letech. Zajímavé je, že se to nejdřív dělo jen při úplňku. Lidé mají strach. Na úpatí portugalských hor byli prý spatřeni obrovští vlci. Jenže znáte to, lidi toho napovídají. Každopádně je pravda, že tentokrát zaútočili s nebývalou brutalitou. Po čase nebylo pochyb. Jsou zpět. Legendární smečka, které se vždy říkalo MOONSPELL se vrátila. Tohle ale nebyli obyčejní vlci. Nikdo pořádně nevěděl, jak je pojmenovat. Šířili hrůzu a strach. Jejich démonický vůdce  Ribeiro neznal nikdy slitování. Vytí na měsíc bylo slyšet čím dál hlasitěji. Něco mezi člověkem a vlkem. Pak už to bylo všem jasné. Jsou tady! Opustili hluboké lesy a vyrazili mezi lidi.

Od začátku do konce se s tím nepářou. Jdou tvrdě na věc. Drsní a nespoutaní. Jako vlci. Začínáme. Svítí měsíc. První song Axis Mundi vás přenese na kraj lesa. Proměna může začít. Úderný riff. Jak z dob Wolfheart. Přichází klipovka Lickanthrope. Už vám narostly drápy, prořízly se řezáky. Cítíte pach krve. Hitová píseň. Riberio má mocný hlas. Versus má krásnou kytaru, která jen tak trylkuje v pozadí. Další pecka. Běžíte lesem. Slyšíte v dálce vytí kamarádů. Je krásné žít v noci. Alpha Noir od začátku rozhýbe snad každého. Pro mě absolutně typická skladba Moonspell. Doplněna plochami kláves. Šlape to. Em Nome do Medo. Zpěv v portugalštině a moje nejoblíbenější z celého alba. Nerozumím textu, ale vím, že přeměna již proběhla. V každém z nás je ukrytá bestie. Píseň začíná basou, pak bicí, pak kytary a zpěv. Graduje. Úžasné sólo. Jste připraveni na život v noci. Opera Carne. Obcházíte svoje první stádo ovcí. Cítíte ten strach. Zjitřené smysly. Kytara řeže jako dobře nabroušená břitva. Love is Blasphemy. Obíháte okolo stáda. Muzika ve vás vibruje. Ribeiro jako vůdce smečky přísně nakazuje, že je potřeba začít. Panika. Střední tempo. Vlci většinou svoji oběť uštvou. Milujete to. Grandstand. Houpete se do rytmu. Už je po všem. Už nejste člověk. Překročili jste práh mezi člověkem a bestií. Je vám dobře. Okolo leží roztrhané ovce. Další z riffů, které budete mít vryté do paměti. Sine Missione. Instrumentálka. Jste sám. Odpočíváte po lovu. V lese je ticho. Všichni mají strach. Mají strach z vás.

Celá deska Alpha Noir plyne v rychlém rytmu. Mám rád, když si dá kapela se vším práci. Tady si budete libovat. Vyšla i limitovaná edice s celým dalším cdčkem Omega White. To se mi ale moc nelíbilo. Je o hodně více melodické, pomalé, gotické. Můžete si koupit i vinyl. Vše je prostě perfektní, obal (Seth Siro Anton – vytvořil obal i pro Omega White), produkce (Tue Madsen), celkové provedení. Moonspell si se vším pohráli a přiblížili se k dokonalosti. Každý fanoušek kapely musí být na vrcholu blaha.

Z dálky se ozývá vytí. Zesilujete volume. Vlci se blíží. Jestli se rádi necháváte muzikou unášet, Moonspell vás vezmou na skoro třičtvtě hodiny do portugalských lesů. Vyrazíte spolu na lov. Rádi se budete znovu a znovu k jejich smečce vracet. Je hezké někam patřit. Je hezké žít v noci.

Moonspell stvořili skvělé dílo!

Seznam skladeb:
  1. Axis Mundi
  2. Lickanthrope
  3. Versus
  4. Alpha Noir
  5. Em Nome do Medo
  6. Opera Carne
  7. Love is Blasphemy
  8. Grandstand
  9. Sine Missione

Čas: 40:34

Sestava:
  • Miguel Gaspar – bicí
  • Aires Pereira – basa
  • Ricardo Amorim – kytara
  • Fernardo Ribeiro – zpěv
  • Pedro Paixao – kytara, varhany

http://moonspell.com/


Zveřejněno: 11. 06. 2012
Přečteno:
3646 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

13. 06. 2012 13:01 napsal/a skipi
HP
byli v te dobe zjeveni, kor u nas v havirove :-) jinak nejen pro nostalgiky - na YT se par songu od HP da poslechnout (i z Deturu).
13. 06. 2012 09:04 napsal/a corbow
jo, ty casy se uz nevrati
no to si pis...mackam slzu v oku...kazdopadne kazdemu co jeho jest:) Me to jen prislo moc takove \"normalni\". Ale docela se tesim na koncert...myslim, ze jsem je naposled videl nekdy kolem roku 98...tak schvalne, jeslti to nebude ted vetsi pruser :))
13. 06. 2012 01:01 napsal/a DW
Hypnotic Scenery
jak jsem uviděl to jméno, padla celkem nostalgie:)
12. 06. 2012 20:32 napsal/a Johan
Hypnotic Scenery
Já na ně nesahám :-) Mně se mnohem víc líbí starší nahrávky, jak demáče Detur a Crystal Curtain, tak hlavně album Vacuum - to je perla, nedoceněná věc. Na Otův zpěv na Deeper jsem si pak těžko zvykal...
12. 06. 2012 20:06 napsal/a skipi
bacha..
na Hypnotic Scenery a zvlast Deeper mi johane nesahej :-) takhle napadity metal tady ani venku tehda nebyl...skoda jich, skoda. Nicmene novy Moonspell je uplne v pohode a na rozdil od starsich desek jsem si ho poslechl se zajmem, i kdyz to neni uplne moje krevni skupina :-)