HUSMAN FEST

ASSESSOR – Štvanice CD 2012, Pařát Magazine and Productions

Uplynulo dlouhých 22 let od chvíle, kdy došlo k Invazi. A letošního roku propukla Štvanice na všechny hříšníky (nebo politiky) ve znamení velmi známého lidového pořekadla "Na každý prase se v pekle voda vaří". Toto úsloví se hodí do každé doby. A je jedno, jestli to bylo v letech vydání Invaze, první thrashové nahrávky u nás, a nebo dnes, kdy to platí dvojnásob.

Druhá řadová nahrávka nedávno obnovené kapely ASSESSOR navazuje tam, kde ta předchozí skončila. Album Štvanice otevírá šumící a praskající Intro v podobě počáteční sekvence skladby Setkání z debutové LP desky s tehdejším ne moc povedeným zvukem. Klidně bych ho oželel. Ale jestli to dobře chápu, tak třeba pro mladší ročníky může být úvod připomínkou toho, co bylo kdysi. Ale změn je docela dost a to nejen ve jménu kapely, kde přibylo jedno písmeno navíc. Jak mnozí ví, tak nynější kapela je doplněna, krom stálic z Prahy Michala Roháčka a Jaroslava Pracny, o hudebníky z Hořovic. Na druhou kytaru hraje Jarda Pelán, na bicí Víťa Rampas; a donedávna ještě v kapele působil Richard Abraham, který se na albu podílel také.

Po nepěkném škrábnutí jehly o desku se album Štvanice rozjede pro mnohé známou skladbou Ve znamení štíra. Kapela tuto píseň již takové dva roky na koncertech hraje a kdo na ně chodí, tak ví, že jde pořád o starej dobrej thrash metal. Nakonec těch skladeb, které by mohly být relativně známé, je na albu víc. Ať se jedná o déle hraný Asesor anebo novější Lidské stádo (jejíž název byl pracovním pro toto album). A samozřejmě to jsou poslední skladby Hrad a Invaze, které, jak znalci ví, jsou právě z debutového alba.

Všechny skladby na Štvanici jedou ve starých kolejích, ale oproti minulé nahrávce jsou opatřeny velmi dobrým zvukem. Koleje nejsou moc hluboké, tak akorát, aby se dalo vyjet ven a kluci nezabředli do obligátních vod thrash metalu. To, co mě na albu nejvíc upoutalo, je v každém případě zpěv. Michalův zpěv je vlastně štěkavý řev, který má dobrou artikulaci a když si to ještě představím s jeho koncertní gestikulaci,  zaťatou pěstí..., tak to je  přímo hotové peklo. Je tady ještě jeden hlas, který u první písně není až tak zřetelný. Hlas – deathový growl – který souběžně Michala doplňuje, resp. se s ním střídá, ať už v refrénu, či sloku po sloce, patří Jardovi Pelánovi. Hned v následující skladbě Osud s poctivým thrashovým riffem a rychlé Sadistově zpovědi mě dvojice vokálů upoutala mnohem víc. A toto spojení obou hlasů právě dodává šmrnc něčeho nového. I když to dnes není zas nic neobvyklého. Ale zní to docela morbidně.

V úvodu jsem zmínil apel na dnešní dobu a takové jsou písně Vlci v rouše beránčím a Prasata, kde je sice textová stránka jednodušší, ale libí se mi – že by hit, který bude každý umět?. A taková píseň Lidské stádo je právě opakem těch předchozích. To, že na každé prase se voda vaří všichni víme, ale zas nám nedochází, že my (možná to je problém nejen našeho národa) nedokážeme pochopit úspěch poctivě vydělaných peněz a závidíme si, jsme chamtivý a říkáme, že ten či onen si to musel taky nakrást... Po celou dobu výborně šlapou bicí, nakonec je tu znát i rychlejší deathová škola a výborně vše dokreslují kytary, zvláště příjemnou houpavou melodií a příležitostnými sóly.

Štvanice se sype v podobném thrashovém duchu až ke konečnému soudu, kde sedí Asesor a závěrečná je pohansky mystické Zlo severu. Nevím proč, ale v určitých okamžicích mě při prvním poslechu těchto skladeb napadlo, jako kdyby ASSESSOR brousil kolem Debustrolu. Úplně posledními skladbami, jak jsem zmínil v úvodu, je dvojice starých fláků Hrad a Invaze, které dobře zapadnou do kontextu tohoto alba (tak jak jinak) a nově nahrané znějí překvapivě dobře.

Grafik a ilustrátor Petr Šrédl nakreslil obal alba. Musím ho pochválit, moc dobře povedená práce a vyjadřuje všechno zlo, chamtivost... peklo, rohatí a na poslední straně na kůlech (křížích jsou podobizny pěti hudebníků, kteří se podíleli na této "štvanici"... jeden obličej je nevýrazný (to je chybějící post baskytaristy). Na textech se mimo Roháčka a Pelána podílel také třeba Jiří Šujanský z Moriorru.

Štvanice sice nepřináší nic nového, ale můj celkový dojem z poslechu je výborný, příjemně se to poslouchá a při autoreversu, nebýt toho obstarožního intra, tak ani nezpozoruji, že CD jede opět od začátku a v pohodě si poslouchám dál. Tak jen dodám a budu doufat, že Štvanice nebude labutí písní ASSESSORU.

Seznam skladeb:
  1. Intro
  2. Ve znamení štíra
  3. Osud
  4. Sadistova zpověď
  5. Vlci v rouše beránčím
  6. Prasata
  7. Lidské stádo
  8. Asesor
  9. Zlo severu
  10. Hrad
  11. Invaze

Čas: 42:11

Sestava:
  • Michal Roháček – zpěv
  • Jarda Pracna – kytara
  • Jarda Pelán – kytara, zpěv
  • Víťa Rampas – bicí
  • host: Richard Abraham – basa

http://bandzone.cz/assessor
www.assessor.cz

Zveřejněno: 29. 05. 2012
Přečteno:
4107 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

15. 06. 2012 20:40 napsal/a Karel
assessor or assesor
První desku Assesoru jsem si koupil na vojně, Invaze je pro mě kult. Tato deska je jednoduše vynikající, to není sentiment ale fakt. A skladba Osud je bomba, zpěvák je vynikající.
30. 05. 2012 08:49 napsal/a immortal
Jo, jo...
Chválím recenzi a jejího autora. A fošna? Užívám si tento počin legendy. Jednoho přepadne nostalgie a v myšlenkách se vrátí o pár desítek let zpět. Jo, jo!!!
29. 05. 2012 17:40 napsal/a 4H
Děkuji
Děkuji
29. 05. 2012 02:44 napsal/a Richard Abraham
Assessor - Štvanice
Pěkná recenze.