Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

DAWN OF DISEASE – Crypts of the Unrotten CD 2012, NoiseArt Records

Je to old school jako prase. Dawn of Disease hrají death metal šmrncnutý thrashem, občas skladby okoření doomové pasáže. Nezaměřují se na žádné technické finesy, ale umí složit velice chutné zvukomalebné a krásně krvelačné deathové písně. Zvukově je cd více než zdařilé. Rozseká vás na malé kousíčky a některé refrény vám budou znít v hlavě ještě dlouho po několikátem přehrátí cdčka ve vaší věži. Deska Crypts of the Unrotten vás nepustí. Stokrát si budete říkat, že všechna takováto muzika byla již tisíckrát zahrána. Dneska se málokteré mladé kapele povede zaujmout, protože všude kolem je obrovská nadprodukce nových cd. V době, kdy  průměrné stažení jednoho cd v mp3 trvá pár minut a pokud posluchače deska nezaujme na první poslech, do další půlhodiny maže mp3 do koše, si budete Dawn of Disease hýčkat. Cd mám doma již od vydání 27. dubna 2012 a pořád ho beru do ruky a je u mě jak v krvavé peřince (úsměv). Postupně se přesouvá v mém soukromém žebříčku cdček z letošního roku do předních pozic.  V přihrádce v autě ho mívám vždy při ruce. Písně jako But Death Goes On nebo Skinless and Impaled  si broukám někdy celý den a nemůžu je dostat z hlavy. Určitě to znáte. Vzájemná metalová přitažlivost. Tou jsem se nakazil již při první desce Legend of Brutality. Ta byla také vynikající. Tady ale došlo k opravdovému prokletí! Vítejte v katakombách, mumie se probouzejí!

Do hry vás od začátku vtáhne chytlavé intro Descent Into Another World a navodí celou atmosféru alba.  Pak přichází první sypačka Alone With the Dead, kdy chvílemi vzpomenete na kapelu Asphyx.  Zpěvák Tomasz vás od začátku nenechá na pochybách, že zpívat umí. Někdy mi přijde, že to tahá někde z paty. Třetí song Knife Vs Flesh řeže jako prase. Jednoduché, kousavé rify, těžkotonážní bicí. Skladba jako dělaná na oslavu třeba 20tých narozenin mladého začínajícího metalisty - deathaře. Pak přichází menší zklidnění v podobě skladby The Unrotten. Thrashový motiv vás donutí mávat vlasy, nebo pokud jste starší ročník, tak bradkou a nebo pokud jste ještě starší, tak berlemi.  A přichází Skinless and Impaled.  Ve skladbě dojde opět chvílemi ke zpomalení a pak budete řvát jak řízlý podsvinče na zabijačce, celý refrén s kapelou:„ Die, die, die...!!“  Pro mě asi nejlepší píseň alba.  Enter the Gates je song, kdy vás kapela zasype opět klasickou deathovou smrští. U Calcined Bones si otevřete láhev svého oblíbeného piva a pokud ho při paření nerozlejete, budete rádi.  Opět to hraje jak starejm deathovejm kapelám. Musím pochválit bubeníka Mathiase za jeho bezchybnou práci. V refrénu se připojuje backing vokál a vám opět nezbývá nic jiného, než zase řvát. Vaši sousedi vás nebudou mít ten den (týden, měsíc) vůbec rádi.  Pak se ponoříte do skladby Catacombs. Vzpomenete si na svoji návštěvu a prohlídku katakomb a okukování mumií (třeba v Klatovech:)). Valivá old schoolová věc. Nádhera.  Devátá píseň Final Resurrection žene celej náklad dál. Tady musí mladý metalista při své oslavě odpadnout a vydrží již jen jeho silnější a otrlejší kamarád. A odměnou mu bude v další písni občasné „zklidnění“. Stačí ale vždy jen popadnout dech a pak se zastaví až při úvodu další písně – Devouring Obscurity. Sólo jak od nějaké smutné heavy kapely (zřejmě se některá z mumií úplně rozpadla).  Na závěr si dáte parádní nářez nejjemnějšího a nejvybranějšího deathového kalibru But Death Goes On. Budete si představovat, že stojíte na koncertě a hrozíte, paříte a posíláte paroháče na všechny strany. Dawn of Disease vás nenechají na pochybách, že prostě umí.  A pokud budete ještě moci a nohy i hlava vám to poberou, můžete si dát závěrečný bonus Soulless Shape. Ocení každý deathový labužník !!
 
Oslava končí, teď už přijde jen kocovina, bolení hlavy, za krkem a pocit, že vám něco chybí. Bude vám chybět nové cd Dawn of Disesase – Crypts of the Unrotten.  Booklet je klasický, laděný do zelené barvy. Upoutá vás prostřední mumie. Zdá se že to je jeden z oblíbených papežů kapely (už ale není poznat, který to byl). Z celé desky čiší chlad katakomb. Jejich death metal je načichlý starobou. Nevím proč, ale měl jsem při prohlížení fotek a shánění materiálu pocit, jako by celá kapela bydlela někde pár domů ode mě.  Jsou to kluci ze sousedství. Žádné hvězdy, žádné zbytečné pózy. Jen upřímná poctivá muzika. Vědí přesně, co chtějí a jestli je někdy potkám, určitě bych s nimi rád zašel na pivo. Jen by nám k tomu musela hrát jejich nová deska. Kapela i jejich muzika jsou jak dělaní na koncert do menšího klubu pro pár fajnšmekrů. Na podzim mám narozeniny, tak mi je můžete pozvat na oslavu! Takový dárek by mě určitě potěšil:)

Takže, jestli máte nějaké kamarády, co poslouchají taky old school death a mají narozeniny, nebo jen rádi cokoliv oslavíte, je nová deska Dawn of Disease skvělým dárkem. Po večírku si koupíte ještě jeden kousek pro sebe. A na oslavu budete určitě dlouho vzpomínat. Cd lze sehnat v každém lepším cd obchodě, nebo na internetu. Nebudete litovat. „Die, die, die…!!!“ (úsměv) Katakomby se otvírají a z nich vylézají mumie s vlajícími cáry, odpadávají jim části nabalzamovaných svalů. Šklebí se vám. Není před nimi úniku. Proto poslouchejte tuhle desku minimálně ve dvojici. Jinak mumiím neutečete a dopadnete jako já. Budete poslouchat Crypts of the Unrotten tak dlouho, že nespatříte první týden denní světlo! Nebudete ji chtít vypnout a známky rozkladu se začnou projevovat i na vás.  Jen vás prosím, nepouštějte tuto desku svým dívkám, ženám a manželkám. Mohlo by dojít mezi vámi k hádkám, kdo bude ovládat cd přehrávač!! Naopak bych rád doporučil produkci této desky vaším „oblíbeným“ učitelům, kolegům v práci, šéfům… (každej si doplní sám). Pouštějte jim ji pořád dokola, budou na ni dlouho vzpomínat (úsměv)!
Dawn of Disease se zkrátka umí k nástrojům postavit a jejich druhá plnohodnotná deska je snem každého milovníka oldschool death metalu!! Zamilujete si je tou správnou morbidní láskou. Protože oni si ji právem zaslouží.

Sdružení egyptologů varuje: „Poslech tohoto cd je vhodný jako příprava před započetím mumifikace!!“ (tzv. před-rozklad:)!!  Vím, že na varování stejně nedáte, pak tedy vítejte v katakombách!

Seznam skladeb:

  1. Descent Into Another World (Intro)
  2. Alone With the Dead
  3. Knife Vs Flesh
  4. The Unrotten
  5. Skinless and Impaled
  6. Enter the Gates
  7. Calcined Bones
  8. Catacombs
  9. Final Resurrection
  10. Devouring Obscurity
  11. But Death Goes On
  12. Soulless Shape (bonus track)

Čas: 47:37

Sestava:

  • Tomasz Wishniewski – zpěv
  • Mathias Blasse – bicí
  • Lukas Kerk – kytara
  • Oliver Kirchner – kytara
  • Michael Wachter – basa


http://www.dawnofdisease.com/


Zveřejněno: 12. 05. 2012
Přečteno:
4286 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář