Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

DANIEL KROB – DK CD 2012, vlastní náklad

Na rockovou scénu se vrátil Daniel Krob. Kytarista, který působil v kapele Ferat a který zanechal stopy zejména v Arakainu a Kreysonu v podobě debutových alb – Danielovu kytaru slyšíme na LP Thrash the Trash resp. Anděl na útěku z roku 1990. Podílel se také na Křížkově albu Zlatej chlapec (1992). Po odchodu z Kreysonu si založil vlastní kapelu Zeus, s kterou nahrál album The Little Hero (1993). Produkční a nakladatelská činnost (hudební i nehudební projekty), to jsou další aktivity Daniela Kroba. Za zmínku z poslední doby pak stojí hudba k filmu Choking Hazard.


Po delší hudební odmlce se na sklonku roku 2011 objevil na kompilaci Rockové Vánoce 2, kde předělal k obrazu svému píseň Purpura z dílny dua Suchý/Šlitr, a také se s Alešem Brichtou ukázal na Barče ve skladbě Proč. A na tento rok Daniel Krob připravil první vlastní sólové album, které vyšlo 21.2.2012 a předplatitelé rockového magazínu Spark jej dostali v dubnovém vydání.

 

Studuju informace na obale a dozvídám se, že takové dvě třetiny písní jsou zřejmě nové počiny a pět písniček je starších, právě z období Arakainu a Kreysonu. Ve dvou písních z repertoáru Arakainu si zazpíval Aleš Brichta – to nic zajímavého určitě nebude, uvidím nechám se překvapit, říkám si. Další je Vzdálená – a tady jsem zvědav na zpěv, protože si ji bez Křížka vůbec nedovedu představit...


Danielovi s nahráváním pomohla i další známá jména, Radek Sladký (Törr) usedl za bicí, baskytaru ovládá Stanislav Jokiel z rockových Negativ, u kterých se Daniel také letos mihl (záskok za nemocného kytaristu).


Černá placička se rozjíždí... a udělám skok na konec. Respektive už v průběhu přehrávání alba zjišťuji, že album je rozděleno na pomyslné tři části. Na albu jsou nové skladby, pak jsou tu staré fláky a do třetice je na CD pět akustických kousků.

 

Úvodní skladba, to je krátké kytarové intro a minutová intermezza si poslechneme na albu celkem tři, Sonátu a v polovině alba nás čekají ještě Jaro a Noc, které jakoby na sebe navazovaly a byly jen rozděleny, aby pouze rozvolnily ostatní písně. Nejzdařilejší skladbičkou z této trojice je Noc. Po Sonátě se na nás ihned vyvalí kytarové sólo v úvodu písně Co bude dál, která na nás dýchne heavy tvorbou 80. – 90. let. V další písni Život je reálnej přitvrdíme, objevují se v něm tvrdší riffy, zajímavé kytarové sólo a skladba velmi slušně odsýpá. V thrashovém duchu zůstaneme také ve skladbě Démon. Jsme v době Danielových začátků a písně jsou vlastně totožné s tvorbou podobných kapel před dvaceti lety a mohly by se objevit na jakémkoliv albu té doby. To nemění fakt, že tyto první skladby jsou zřejmě nejlepší z tohoto alba.

 

Co si určitě každý hned v prvních skladbách povšimne, tak je to Danielův zpěv. Občas mi připadá jako kdyby tam byl nějaký rušivý element. Je to takový křečovitý zpěv. Ale jen v určitých momentech, hlavně v částech, kdy má být píseň zvýrazněna vyšší polohou hlasu. Je to nedotažený tón, zvláštní zabarvení hlasu, nebo jak to lépe popsat.

 

Myšlenky je vkusná balada po tvrdě rockovém rozjezdu. A opět přitvrzujeme ve skladbávh Odpověď a Blázni. Refrény jsou zřejmě oříškem tohoto alba, prakticky je to jedno totožné klišé, stále opakující se stejné věty v jednotlivých písních a v Odpovědí je to sakra znát. V Bláznech mi připadá, že zpěv vyzněl na prázdno, jaksi se nám nedaří. Částečně mi to připadá jako melodram (třeba to tak má být)... a vůbec mi nesedí stále dokola opakující "Snad jednou přijdou, na pomoc přijdou... Blázni". Jasně, věřím, že válka je posraná…, ale tato skladba mi nejméně sedí a nic neříká. Kdyby zůstala instrumentální, tak po hudební stránce jí beru.

 

Další skladby jsou z dílny Arakainu a kdo se doposud nesmířil s tím, že Aleš Brichta nezpívá v Arakainu, tak si jej (půl na půl s Danielem) může vychutnat ve skladbě Proč a v trošku jiných aranžích také v Šeherezád. Alešův zpěv, chraplák, je "zjemněn" Danielovým hlasem a skladby vyznívají v celém kontextu přesvědčivě, i když jsou oblečeny v jiném kabátě.

 

Na řadě jsou písně z dílny heavy metalového Kreysonu, kterých je na albu o jednu víc než z thrashové éry Arakainu. Respektive skladba Poslední den je z alba Zlatej chlapec, sólového projektu Ladislava Křížka. Než nastoupí rychlejší věc od Kreysonu, tak je to slušná vsuvka, samozřejmě upravená v instrumentaci... Přiznám se, že mi chvíli trvalo, než jsem hit Kreysonu poznal. Je totiž v tvrdším provedení a docela se mi zamlouvá. Slušná práce, ale... jsem u toho, co jsem psal v úvodu. Chybí tady Láďa Křížek a ve výškách to Danovi nejde, ale pokud pominu refrén, tak mi Danielova poloha zpěvu celkem sedí. Jestli jsem měl "problém" rozpoznat Kreyson, tak Vzdálená mi vyrazila dech. Tak takové provedení jsem vůbec nečekal. Možná někomu bude takto předělaná píseň vadit, ale u mě je to jedno velké plus. Na hony vzdálená tomu, co Daniel nahrál s Kreysonem. Vzdálená je jinak udělaná, už to není taková sladká písnička. Rázný metalový flák a zpěv je tady OK.

 

Album končí akustickou skladbou Pojď má milá a po poslechu se vracím pár skladeb na začátek k písni Myšlenky. Takové pomalé písničky Danielovi výtečně sedí a musím uznat, že v baladách je po vokální stránce jeho parketa.

 

Začínám uvažovat, že toho bylo málo. Ne, že bych chtěl ještě jednu píseň, ale prostě pocit, že mě to ničím až tak neobohatilo, nic mi to až na pár zajímavých momentů nepřineslo. Je to hodně rozporuplné album. Ne, že by se těžko poslouchalo, hudba docela svižně plyne, ale jak jsem už zmínil, tak mi zpěv občas nesedí a při dalším poslechu jsem některé skladby ke konci už nedoposlouchal a dal další píseň.

 

Albem si Daniel Krob určitě udělal radost a albem potěší své fanoušky i ty, kteří rádi zavzpomínají na hudbu dávné doby. Daniel ukázal jinou tvář známých hitů, které určitě neurazí, a předvedl něco málo ze své tvorby. Ode mě dobrých šest.

 

Seznam skladeb:

  1. Sonáta
  2. Co bude dál
  3. Život je reálnej
  4. Démon
  5. Myšlenky
  6. Odpověď
  7. Jaro
  8. Blázni
  9. Proč (Arakain)
  10. Noc
  11. Šeherezád (Arakain)
  12. Poslední den
  13. Kreyson (Kreyson)
  14. Vzdálená (Kreyson)
  15. Pojď má milá
 


Čas: 59:36

 


Sestava:

 
  • Daniel Krob – kytary, zpěv
  • Stanislav Jokiel – basa
  • Radek Sladký – bicí
  • Aleš Brichta – zpěv (9, 11)
 
 

www.danielkrob.cz

http://bandzone.cz/danielkrob

 

Videoklip, který si sám Daniel Krob natočil:

Co bude dál
http://www.youtube.com/watch?v=l-sI3Helj2U



Zveřejněno: 14. 04. 2012
Přečteno:
4028 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 09. 2013 16:57 napsal/a aleman
zpátky do osmdesátek...
Na album jsem se těšil, ale přišlo velký zklamání. Takovej materiál bych nikdy na CD nevydal, možná tak na web ke stažení fanouškům jako raritu. Album je všude hodnocený špatně, snad jen s vyjímkou několika PR článků a s časovým odstupem ho beru jako vyhozený peníze. Naživo je to sice lepší (hodnotím po třech navštívených koncertech), ale slabý místa zůstávají. Takže za mně 2/10, spíš z nostalgie.
09. 09. 2013 11:18 napsal/a Dr.Molson
Ze vzpomínek Ládi Křížka:
Producent neměl soucit s lidmi, kteří nepodávají výkony, jaký by podávat měli. A proto taky Bartoň nahrával všechny party a Dan Krob si na desce nebrnkl. Proto „Zlatýho chlapce“ nahrál Bartoň taky sám. Já jsem tenkrát tomu nevěřil, ale prostě to tak bylo. Do studia přijela kapela, a když někdo nestíhal, ať bubeník, klávesista, kytarista, tak se zvedl telefon a nahrál to někdo jinej. Prostě není čas...
03. 09. 2013 19:52 napsal/a thrasher
Hodně špatný
Daniel Krob se rozhodl vstoupit znovu do rockového podvědomí a udělal to opravdu divným způsobem. Předkládá nám několik vlastních, ne příliš povedených skladeb a pár známých písní ze svého působení v Arakainu, kdysi špičce domácího metalu a Kreysonu, té divné party okolo ještě divnějšího L.Křížka.Za zpěv by zasloužil zařadit mezi adepty do hvězdné pěchoty (je to problém si najít kvalitního zpěváka?),a skladatelsky? Nejisté písně na úrovni metalové druhé ligy z osmdesátých let. Jediná jistota je kvalitní kytarová hra, ale tím už dnes nikdo neohromí. Pokud se chce zviditelnit, ať se přihlásí do Vyvolených.
16. 04. 2012 11:33 napsal/a lukáš
Příšerná deska.
Dnešní mladé super kapely, prostě nemaj peníze na to , aby vydali desku. DAn krob byl dobrej kytarista v Arakainu. Ale nic víc .Nechápu, že někdo tady napíše že se mu líbí provedení písní od kreysonu?? Ale je přece podstatné to, kdo tu věc složíl. A tyto písně od Kreysonu Dan nesložíl. Mimochodem písně od arakainu, třeba šeherezád - ten zpěv je příšernej a nezachrání to ani můj oblíbenec aleš brichta. 2 z 10 možńých
14. 04. 2012 08:48 napsal/a Johan
Respekt
Tak respekt je možná i na místě, s tím bodováním to máš těžký - je to názor jednotlivce, kterému se to prostě líbí víc než Tobě. Já se klidně přiznám, že mám problém tu desku poslouchat, ani by mi tak nevadil ten bigbítek, ale za slabinu považuju Danův zpěv... ten je pro mě neposlouchatelný...