Nejbližší koncerty
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

HIGH PURITY – A Boring Life In Nice Shit CD 2011, vlastní náklad

Studnice českých kvalitních grindovek je, zdá se, nevyčerpatelná, a tak si tu představíme další relativně novou - mladou kapelu, pocházející z Brna. HIGH PURITY nahráli loni na podzim desku, která stejně jako název jejich bandy je pojmenovaná v angličtině, zatímco všech devatenáct songů má český název… trochu rozpor. Ale to je to nejmenší. Důležité je, jak se se svým debutem vypořádali, a do jaké míry jsou schopni posluchače zaujmout. Odpověď zní, dobře a můžou.

Základ u grindových spolků je sehnat tvora za mikrofón, který vyluzuje zvířecí zvuky z hrdla, nejlépe podobné praseti, a to se High Purity podařilo. (úsměv) Hlavní vokalista ovšem, kromě zvuků známých z jatek, používá i celkem běžný murmur, navíc mu pomáhá svým řevem i kytarista. V tomto směru se nedá tedy rozhodně mluvit o nějaké nudě či monotónosti. V přeneseném slova smyslu totéž platí i o hudební složce.

Co čekat o kapely, která hraje grind? Osobně čekám nadhled, nebát si ze sebe udělat legraci, a hlavně se pořádně vyřádit na koncertu a pobavit sebe a nejlépe ještě k tomu dorazivší fanoušky. S deskou je to horší, chybí vizuální stránka a troufám si tvrdit (soudím dle sebe, možná se pletu), že většina lidí si nepustí doma nahrávku, když má zvýšenou hladinu alkoholu v krvi, jako je tomu v pátek večer na akci. Toť největší kámen úrazu u podobně laděných kapel. Naštěstí v případě High Purity se netřeba této možnosti výrazněji obávat. Chlapi to vzali za správný konec a pečlivě se do studia připravili. Oním studiem, kde zaznamenali na disk svou tvorbu, bylo vyškovské studio Davos pod dohledem Otyna, a tudíž se nejedná o žádnou zvukovou slátaninu ze zkušebny. Právě Otynova domovská grupa Pigsty, nebo brněnští pódioví divočáci Mincing Fury, jsou kapely, které mi při poslechu, tohoto CD lezly nejvíce na mysl. Podobně laděný, pěkně divoký nášup, zároveň i dostatečně nad věcí, se na mě valí z beden a já zjišťuji, že mě to baví poslouchat i po několikáté, a ani k tomu nepotřebuju vidět muzikanty, jak dělají virvál na pódiu, což už je dost velká pochvala.

Co konkrétně mě na nich baví? Určitě je to fakt, že i když tady celou dobu mudruju o grindu, jenom o něm to není. Muzikantům koluje v krvi HC a ve výsledném koláči je to znát, na druhou stranu se nebrání tomu zařadit do svého výrazu i trochu vážného death metalového bručení. V téměř každé skladbě lze vystopovat nějaký záchytný moment, který dokáže upoutat pozornost.

Ač deska svou stopáží nepřekročí ani půl hodiny, osobně bych ještě o pár minut její délku s klidným srdcem zkrátil. Poslední čtvrtina, ač na nápady stejně silná jako zbytek, už nedokáže plnohodnotně udržet mou pozornost, a poněkud se mi slévá. Jako vyložené zklamání působí booklet, který obsahuje pouze jednu na informace skoupou stránku. Toť jediná menší výtka k debutu, který se jinak povedl.

Čas: 28:00

Seznam skladeb:

  1. Málo brutality
  2. Krásní a úspěšní
  3. Tanečník
  4. Ztraceni a proto
  5. Všední den
  6. Lampa
  7. Důležitý telefónní horor
  8. A můj plán
  9. Známá věc
  10. Obludná zrůda
  11. High purity
  12. Bludná ledvina
  13. Hash párty
  14. Dobrá zpráva
  15. Lidský nebezpečí
  16. Chuť šílenství
  17. Prachy dělaj člověka
  18. Grind šou?
  19. Kolaps

http://bandzone.cz/highpurity


Zveřejněno: 24. 03. 2012
Přečteno:
3656 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář