Nejbližší koncerty
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

NEUROMA – Extremophile CD 2011, Grind Scene Records/CODE

Přiznám se, že nejspíše nejen mně až dosud neznámí liverpoolští technical death metalisté, srocení pod jménem Neuroma, mne celkem příjemně překvapili.

Ačkoliv jsem při vkládání kotouče do přehrávače vůbec netušil, co od nahrávky čekat, nakonec se z placky, nazvané poněkud nešťastně „Extremophile“, vyklubal docela příjemný poslech plný technických parádiček, moderních postupů a háčků, silných low growlů Gregga Cowella (super forma!), valivých kytar v tradici starých Deicide někdy z období „Once Upon the Cross“,  jež se nebojí ani disharmonických sól, a hlavně božsky nazvučených basových partů Joe Mortimera, který, když už si vyjede z podkladu, předvádí vskutku smrtící práci.

Neuroma se přímo vyžívají v pošukaných disharmonických tempech, častých zlomech a veskrze technicky-progresivních kytarových vyhrávkách, to vše kombinujíce s bestiální brutalitou, rtuťovitou neposedností a občas zatraceně old school nátlakem.  Pořádný výplach.

Kapela je v promo dopisu představována coby jedna z těch nejextrémnějších part, pocházejících z Velké Británie. Sice celkově trochu přehnané tvrzení, ale místy celkem i souhlasím, mít ještě o něco ostřejší produkci, byl by to špičkový masakr. Navíc disharmonické vyhrávky (Cyclopath), často lomená tempa, výborné breaky a staromilské slamy - toť ingredience pospolu vytvářející nádherně krvavý šlachovitý dortík.

Místy  formace svou nasraností a technickou vytříbeností připomene vrcholky technického deathového progu, Neuroma se však přeci jen drží na dohled smeček typu Deeds of Flesh a zároveň  Malevolent Creation (někdy v období „The Will To Kill“), trochu mi pak přijde, jako by se kluci nemohli rozhodnout, zda-li útočit drtivým výplachem, old school retrem, nebo technickým death metalem, jelikož některé pasáže jsou poměrně dost nepřirozeně naroubované na jinak výtečně šlapavou kostru, a kompozice tak trochu nechtěně rozmělňují a zpomalují. Jistě, Neuroma se hrdě hlásí k odkazu starého US slam metalu, ale zároveň by asi nebylo od věci pokusit se breaky nějak více zahladit a včlenit do struktur skladeb. Pasáže samotné jsou jinak libové a nemám na ně naprosto nic.

Co mi pak hodně chybí, je větší přítomnost pinch harmonics. Písklata by materiálu poměrně dost pomohla (viz. závěrečná „Columbine Harvester“) a jen zdůraznila technickou nabouchanost sestavy, jež se na „Extremophile“ soustředí hlavně na tempa, neočekávané groovy pasáže („Killed To Bits“) i bezuzdnou jízdu krajinami smrti a naprostého zmaru.

Mírně bych si snad i pohrál se stopáží skladeb, šest minut (vtipně nazvaná „Semi Skinned Milf“) je přeci jen trochu dlouhá doba, a ačkoliv pánové vždy dokáží najít recept na zabavení posluchače, ten má sklony tak trochu šilhat po tlačítku k posunu na další skladbu.

Přesto nelze, než ocenit snahu ozvláštnit ten brutální mix o technické parádičky a jiné prvky, jež podobně znějící kapely většinou postrádají. I tak je ovšem výsledek příjemný starou školou nasáklý tech death metal, ačkoliv místy je to tak trochu nuda.

Nicméně mi ovšem za některé pasáže nezbývá, než ohodnotit nahrávku poměrně vysoko, sem tam se totiž pánové dotahují na velká jména žánru a rozhodně nedělají žádnou ostudu.

Pokud tedy jste extrémofil, zkuste si bandu poslechnout sami a udělat si vlastní názor. Nebudete litovat!

Seznam skladeb:
  1. Gash in the Attic
  2. Cyclopath
  3. (O)Beast
  4.  Chicken Poodle Soup
  5. Semi-Skinned Milf
  6. Killed to Bits
  7. Quadraspaz
  8. Centipaedophile
  9. Columbine Harvester
Čas: 42:24

http://www.myspace.com/neuromametal

http://www.reverbnation.com/neuromaofficial


Zveřejněno: 02. 02. 2012
Přečteno:
3273 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář