Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

Ne, nejedná se o recenzi stejnojmenného filmu, ale o začátek otázky ?Proč se kapely vracejí po letech nečinnosti na scénu?".

Napadlo mě to po letošním Open Hellu, kde jsme již poněkolikáté byli svědky návratu kapel, které si vydobyly svým způsobem kultovní pozici ještě v dobách, kdy vládl rudoch.

Již v roce 1999 se po jistém divném období vracel ROOT, ale to byl návrat jako hrom. Tehdy čerstvé album The Book bylo po všech směrech dotažené a pro mě je to dodnes nejlepší dílo Big Bosse, Blackoshe a spol. I koncert byl tehdy výborný, takže proti tomuto ?návratu" těžko mohl někdo něco namítat. Navíc Rooti  postupem času dokázali kvalitu udržet, čehož důkazem jsou další dvě špičkové desky.

Horší už to bylo v roce 2001, a to se vracely kapely hned dvě - FATA MORGANA a V.A.R. Obě kapely začínaly v 80tých letech a ve své době patřily k úzké domácí špičce. Jenže po návratu? Parodie sama sebe. Fata Morgana sází hlavně na pódiovou šou, která je ale spíše k smíchu, než aby někoho děsila, o hudbě snad ani raději nemluvě. V.A.R. si mydlej svůj alko-metal, ale to už dneska málokoho zaujme.

Letos dopadl snad nejhůř MORIORR. Kapela, která byla v roce 1990 na úrovni Root, Krabator, Debustrol, či Master´s Hammer, letos natočila nové demo a vyrazila po deseti letech po koncertních štacích. Kolega  Corbow už to napsal do reportu z OHF - Moriorr měl raději zůstat tam, kde byl. Z dema jsem slyšel jen jednu skladbu, to není až taková mizérie, ale na pódiu to byl průser. Zato návrat TÖRR podle mě proběhl se ctí. Ať si říká kdo chce co chce (takový ty kecy, že to dělají pro prachy...), mě to je ukradený. Pro mě za mě, ať to třeba kvůli prachům je, ale musí to mít úroveň. A tu podle mě Törr má. Na nic si nehraje, ?pekelnou" image bere hodně s rezervou, ale svou hudbou baví. A jestli se někdo diví, že uvádím u Törr návrat, tak podle mě pravej Törr od alba Chcípni o kus dál několik let neexistoval.

Nakonec je jenom dobře, že o návratu nepřemýšlejí MASTER'S HAMMER. Možná by dopadli tak mizerně jako Moriorr a zbytečně by si zničili kultovní postavení. A jejich songy sem tam stejně někdo zahraje stejně dobře jako originál (napadaj mě třeba Sajlenti s podařenou předělávkou Zapálili jsme Onen svět nebo Avenger s Pádem Modly).


Zveřejněno: 05. 08. 2004
Přečteno:
3629 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář