Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HEIDEN – Andzjel

NIGHTWISH – Oceanborn CD 1998, Spinefarm Records

Hluboká, temná moře, miliony, miliardy litrů slané vody - vychovala naše prapředky, dlící na dně téměř nekonečné propasti přediv času; nesla objevuchtivé Italy, Francouze, Angličany a spousty dalších národností k exotickým krajinám, o pár desítek let později se stala dopravní tepnou pro lodě převážející otroky do zámořských kolonií; oceánům, mořím, řekám, potůčkům, rybníkům, jezerům, slaniskům, bažinám byly skládány pocty, voda jako téměř nezkrotitelný živel byla v myslích lidí starého věku podepřena mýty a bájemi o rozličných božstvech a nadpřirozených bytostech; mohutné vlny, příboj tříštící se o skály a slanomilná stvoření se staly nekonečnou studnicí inspirace, ze které těžily umělci všech dob. Jedním z nich byl (a stále je) jistý Fin, který dokonce rok studoval mořskou biologii, ale pak si jednoho letního večera sednul k ohni a... no, však víte...

Druhá deska Nightwish následovala po debutu přesně po jedenácti měsících (dovedete si něco takového představit dnes?), ale po kompoziční stránce prodělala hudba Nightwish obrovský posun. "Oceanborn" je barvitější, má lepší zvuk a co si budeme povídat - i tvrdší, než jeho předchůdce. Ke kapele se přidal Tuomasův bývalý spoluhráč ze skupiny "Nattvindens Gråt", Sami Vänskä a kapela se tak mohla pustit do nahrávání. Materiál si od zúčastněných žádal poměrně náročné výkony, mnoho pasáží je totiž po technické stránce hry docela obtížných - v tomto směru bych vypíchnul zejména klavírní preludování na začátku "The Pharaoh Sails to Orion", o které se ještě zmíním. "Oceanborn" je mj. kompoziční vyspělosti i základním kamenem charakteristického zvuku Nightwish, i když zde se nachází jen v lehkých črtách, které byly doplněny albem "Century Child" a především geniální deskou "Once", která dotvořila současný zvuk této finské megahvězdy. Najdeme tu power metalově zabarvené skladby, obě úvodní (přičemž zejména "Gethsemane" na nás vystrkuje Tuomasovu touhu po orchestrálních aranžích) a hitovku "Sacrament of Wilderness", vydanou jako singl, povinnou baladu, "Swanheart", která se ovšem tentokrát vůbec nepovedla nebo kousky zabarvené lehkou avantgardou - v obou hostuje se svým chraplákem Tapio Wilska; "Devil and the Deep Dark Ocean" je krásně hororová, podbarvená syntezátorovými smyčci a zvonivou basou, pod kterou se téměř ztrácí kytarové party, "The Pharaoh Sails to Orion" na nás dýchne orientální smyslností, se kterou se podobně laděný kousek z debutu pojmenovaný po Tutanchamónovi vůbec nemůže poměřovat. Kromě toho je tato skladba celistvější než její ďábelský souputník z temných oceánů, který se chvílemi zdá být sešitý z více kousků, zkomponovaných nezávisle na sobě. Pestrost desky dále doplňuje geniální instrumentálka "Moondance" a éterické balady "Walking In the Air" a u některých vydání také "Sleeping Sun". První jmenovaná je přepracovanou skladbou od Howarda Blakea, který ji šložil pro film "The Snowman", který byl natočen podle stejnomenné knihy od Raymonda Briggse (to se nám to krásně zamotává, viďte?) a nebýt písně "Sleeping Sun", šlo by o nejlepší baladu Nightwish vůbec (ač převzatou). To by ale nesmělo na evropském nebi dojít k zatmění Slunce - magické podívané, která se stala mohutným proudem inspirace pro mnoho umělců...

"Oceanborn" je mnohými fanoušky i kritiky považováno za nejlepší album Nightwish, ale dle mě jde jen o základní kámen toho, z čeho byl později vybudován pomník symfonického metalu. Klidně bych byl i pro vydání celé desky v reedici - s přispěním orchestru; potom by tahle deska přízvisko "nejlepší" mohla nést s hrdostí. Na závěr pár videí:

"Passion and the Opera" přecházející ve "Stargazers" na bootleg záznamu z turné pro desku "Oceanborn".

"Passion and the Opera" ještě jednou, tentokrát v lehce přepracované verzi (a podle mě i vydařenější), jak jí Tarja zpívala během svého turné.

"The Pharaoh Sails to Orion" s hostujícím Tapiem Wilskou; všimněte si, jak si Tuomas zjednodušil klavírní part na začátku skladby a citace hlavního tématu "Moondance" během krátkého klávesového sóla.

"Sacrament of Wilderness", tentokrát v podání Anette Olzon. Během mezihry Tuomas cituje refrén hitu "Moskau" od skupiny Dschinghis Khan.

Sestava:

  • Klávesy, klavír - Tuomas Holopainen
  • Zpěv - Tarja Turunen
  • Kytara - Emppu Vuorinen
  • Baskytara - Sami Vänskä
  • Bicí, perkuse - Jukka Nevalainen

Seznam skladeb:

  1. Stargazers
  2. Gethsemane
  3. Devil and the Deep Dark Ocean
  4. Sacrament of Wilderness
  5. Passion and the Opera
  6. Swanheart
  7. Moondance
  8. The Riddler
  9. The Pharaoh Sails to Orion
  10. Walking in the Air (Theme from "The Snowman")
  11. Sleeping Sun*
  12. Nightquest*

*skladby vydané v různých bonusových edicích, popř. dema.

Čas: 49:06

www.nightwish.com - oficiální stránky
http://www.spinefarm.fi/ - původní vydavatel
www.nuclearblast.de - nynější vydavatel

Zveřejněno: 03. 10. 2011
Přečteno:
4315 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Tomáš | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

31. 05. 2012 10:50 napsal/a Contraria
Nejlepší album
Oceanborn dokáže oslovit i dnešní lidi. Písně Gethsemane, Stargazers a The Riddler jsou jako \"tři bratři\" a patří dle mě k nejlepšímu, co kdy Tuomas \"vykoumal\". Celé album má krásné texty a úžasnou atmosféru, co chytne a nepustí. Oceanborn = ta pravá Nightwish!!!!!!
31. 05. 2012 10:47 napsal/a Contraria
Nejlepší album
Oceanborn dokáže oslovit i dnešní lidi. Písně Gethsemane, Stargazers a The Riddler jsou jako \"tři bratři\" a patří dle mě k nejlepšímu, co kdy Tuomas \"vykoumal\". Celé album má krásné texty a úžasnou atmosféru, co chytne a nepustí. Oceanborn = ta pravá Nightwish!!!!!!
04. 10. 2011 07:14 napsal/a ov42
Oceanborn
Ano, naprosto dokonalé, bezchybné, nesmrtelné album. Ale s jednou věcí v článku nemohu souhlasit. Jde o nápad, nahrát ho znovu s orchestrálními aranžemi apod. Tady musím nesouhlasit. Tohle album naprosto žádné vylepšení nepotřebuje. Každé album je tak trochu i odrazem doby, v níž vzniklo. Proto bych ho nechal tak, jak bylo tenkrát natočeno. A uvítal bych, aby i na novém albu víc hrály klávesy, kytara, baskytara a bicí a ostatní věci bych drasticky omezil. Prostě aby album více vystihovalo koncertní tvář kapely a koncerty se mohly obejít bez většího množství předtočených zvuků z pásků.
03. 10. 2011 21:37 napsal/a Johan
Nostalgie...
Asi jo, ale mně se to tehdy hodně líbilo a vlastně se mi to líbí pořád. Pak až Once...
03. 10. 2011 20:22 napsal/a DW
Cover
ten Spinefarm cover je hezčí:). K hudbě nic, mrtvá záležitost, těžká nostalgie:)