Nejbližší koncerty
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Rozhovor o tributním albu skupině TÖRR, které vyšlo v srpnovém Pařátu

Tributy obecně jsou povětšinou u posluchačů přijímány velmi rozporuplně, zvláště pak nabízí-li ve většině totálně překopané verze písní jejich oblíbenců, na jejichž tvorbu léta přísahají. A to je pochopitelně i případ tohoto CD, jehož vznikem si vydavatel pařátu Herdron splnil svůj dávný sen (jak sám uvádí). Tohle napsal v recenzi kolega Mikael. A protože téma tributů je vděčné a kolem tributního alba TÖRRu se hojně diskutuje, oslovil jsem Herdrona, aby se s námi podělil o zajímavosti kolem tohoto projektu.

V posledním čísle Pařátu vyšel jako příloha Tribute Törr. Jak jsi spokojený s výsledkem? Je něco, co tě teď mrzí a udělal by jsi to jinak, nebo je vše tak jak sis představoval?

Časem si asi každý řekne (a v lecjakém odvětví), že to a to mohl udělat lépe, ale vrátit už to nejde. Proto se ani zpátky nedívám. Takhle to je a navěky zůstane, už to nelze předělat. Já osobně spokojený jsem, protože jsme s kolegy v danou chvíli udělali maximum, také jsem na těch deskách vyrůstal a splnil si tak další sen.
Na tomto místě bych veřejně rád poděkoval Frodysovi (kytarista DISSOLVING OF PRODIGY) a Pepovi Maxovi (bývalý zpěvák EXHALE) za pomoc s grafikou, protože nebýt jejich ochoty, vše by bylo ještě složitější. To album (potažmo nové číslo Pařátu) mělo dlouhodobě pevné datum vydání, žádný týden sem nebo týden tam (dokonce ani den), jak to je v tuzemsku obvyklé (a pochopitelné, protože není kam spěchat), jenže ve finále se vše zkomplikovalo a místo sezení u PC jsem ležel ve špitále a čekal na operaci, takže komplikace a hledání nejrůznějších cest, jak to celé v termínu dovést do zdárného konce dle původních představ, abychom nic neošidili.
Tímto také ještě velké díky mojí manželce za maximální pomoc, ochotu a toleranci, práškům Tramal za potírání bolesti a všem dalším lékům, které mi umožnily bezbolestně pracovat. Jejich jména už si ale nepamatuju (smích).          

Jaká je prodejnost posledního čísla oproti běžnému vydání, kdy je přílohou klasické CD? A do jaké míry prodej ovlivnila možnost prodávat poslední číslo na festivalu Brutal Assault, kde přece jen kupní síla byla?

Prodej čísel s tributními alby je o něco větší než obvykle, což je dané hlavně zájmem letitých fanoušků TÖRRu, případně DEBUSTROLu, které současná tvrděmetalová scéna už ani nezajímá a nebýt tohoto disku, Pařát by si neobstarali. A takových je pořád hodně. Ovšem jít do takového projektu znamená oproti běžným číslům zvýšené náklady, na festival typu Brutal Assault tě s prodejním místem taky nepustí zadarmo, takže ve výsledku je to plus/minus to samý. Ale co si budeme povídat: Brutal Assault je samozřejmě obrovskou možností k propagaci, neboť spousta metalových fanoušků Pařát zná jen podle jména, ale nikdy jej fyzicky neviděla. Neustále opakuji takové zavedené věty: Pro Pařát není důležité, kolik lidí ho zná podle jména nebo kolik lidí klikne na jeho webové stránky, ale nejdůležitější je jeho prodej. Teprve zájem fanoušků a jejich kupní síla umožňuje existenci tohoto časopisu. A za to všem velké díky!            

Když srovnáš dva doposud tebou vydané tributy, z kterého máš lepší pocit? A jak si na tom stojí co se týká prodejnosti oba dva vůči sobě?

Tím, že v Pařátu vychází hudební nosiče, je ten časopis snáz prodejný i třeba několik let po vydání. Jelikož tributní album Törru vyšlo před měsícem, je velmi brzy dělat závěry o prodejnosti. Nicméně aktuální vydání je na tom v mezičase lépe. Hlavně je ale nutné si uvědomit, že ty hudební nosiče se neprodávají samostatně, jsou pevnou součástí Pařátu a těžko odhadnout, jak by si vedly v situaci, kdy by „bojovaly“ sami za sebe. Je také mnoho těch, které ten tribut vůbec nezajímá, a Pařát si obstarali kvůli obsahu časopisu. Navíc cena toho všeho snad nikomu nepřipadne moc vysoká…    

Určitě sleduješ názory, recenze a komentáře k CD. Přijde mi, že Tribute Törr je celkem oproti Debustrolu pranýřován, čím si to vysvětluješ? A mrzí tě to?

Jelikož jsem zatím viděl recenze dvě, nic mě nemrzí, protože si vůbec nemyslím, že by byl tribut na základě toho obšírně pranýřován.  U tributů a kompilací víc než kdy jindy platí, že co člověk, to názor. Jednomu se líbí tahle kapela, druhému zase tahle a opačně. To je zcela v pořádku. Každý má právo na svůj názor, ať je jaký je. Jediné, co mě mrzí, je lidská neznalost. Komu stačí si to stáhnout někde z internetu, případně dojít k negativnímu názoru na základě pár vteřinových ukázek, pak prosím, ale ten člověk potom vůbec nemá tucha o koncepci, že součástí alba je také booklet, v němž se mj. píše o významu TÖRRu nebo o chronologickém řazení skladeb, že se v Pařátu kapely vyjadřují ke svému vztahu k TÖRRu v letech 87-92 a proč si od nich vybraly song, jaký si vybraly, své k tomu do Pařátu řekl i Ota Hereš atd.  
Jinak internetových diskuzí na webzinech se neúčastním.  Není v tom nic osobního, jen mě nebaví vyměňovat si veřejně názory také s anonymy, jimž za monitorem rostou ramena. Dávám přednost jiným internetovým druhům komunikace.

Zaznamenal jsi i kladné reakce? Když někdo chválí, tak co nejvíce, můžeš být konkrétní?

No ale dle položené otázky to vypadá fakt jako největší sračka a pojďme hledat aspoň nějakou polehčující okolnost (smích). Jak už jsem řekl, co člověk, to jiná chuť. Někdo napíše, že nejlepší song podle něj natočili DISSOLVING OF PRODIGY a nejhorší INTERITUS, za hodinu napíše někdo jiný a vše je úplně opačně. INTERITUS nejlepší a DISSOLVING OF PRODIGY nejhorší.  
Pokud vydáš tribut s kapelami tak rozličného metalového zaměření, musíš být připravený na kritiku víc než kdy jindy. Je tu 16 kapel, to znamená 16 úhlů pohledu na ně, žádný song nezapadne. Ale to je taky zcela v pořádku. Ještě jsem neslyšel kompilaci, na které by se mi líbily všechny songy od začátku až do konce. Hlavně ať si každý najde to své. Řekl bych, že u DEBUSTROLu to bylo to samé. Opět se někomu líbilo to, jinému zase ono…    


Když jsi rozjížděl projekt tributu, měl si představu jaké kapely bys chtěl na kompilaci mít. Na kolik kapel jsi musel zapomenout? Počítám, že se našlo pár spolků, které účast odmítly, kolik jich bylo a můžeš i jmenovat? Pravděpodobně když někdo odmítl, tak argumentoval časovým vytížením, byl i někdo takový kdo na rovinu přiznal, že se mu Törr nikdy nelíbili a nechce mít s tím to tributem nic společného?

Tento tribut jsme průběžně začali dávat dohromady někdy na začátku letošního roku. Časovým vytížením kupodivu neargumentoval vůbec nikdo, pokud nějaká kapela odmítla, bylo to na základě toho, že TÖRR pro ni neznamenal tak moc, aby mu prostřednictvím tributu vystřihla poctu. Z tohoto důvodu odmítli ISACAARUM, Lord Morbivod a pár dalších. Z dřívějška už jsme věděli, že MARTYRIUM CHRISTI nebo INSANII ani nemá smysl oslovovat: nechtějí už dělat žádné coververze. Dále jsme museli brát v potaz i loňský tribut DEBUSTROLu a nedopustit, aby na letošním tributu TÖRRu byly z větší poloviny jedny a ty samé kapely. Takhle se znovu objevují pouze  V.A.R. a RADIOLOKÁTOR, o nichž jsme byli přesvědčeni, že tam vzhledem ke svému významu jednoduše být musí.  Pokud se někdo podívá na výčet kapel a zároveň sleduje, jaká alba pod Pařátem vychází, určitě mu neujde, že se tributu zúčastnily také mnohá jména, jimž v minulosti u nás vyšly (nebo vyjdou) alba. Vydáváme pouze z našeho pohledu, opakuji z našeho pohledu, kvalitní kapely, které česká scéna nabízí. Jinak od začátku jsme na tributu plánovali 16 kapel (i loni na tributu DEBUSTROLu jich mělo být 16, ale jedna nakonec vypadla a v pokročilou dobu už jsme za ní nesehnali náhradu) a cílem bylo „naverbovat“ stylově značně rozličné kapely, od doom metalu až po grindcore. Rozhodně ne jeden styl, např. black metal. Za určitých okolností mohla být na tributu jiná jména, ale nechtěl bych, aby to vyznělo negativně, že do toho nakonec šli béčkoví náhradníci. To v žádném případě. Výběr kapel je takový, jaký je, vycházel z možností té doby, a jiný už nebude.     

Podle jakého klíče jsi rozděloval songy. Počítám, že každý chtěl Kladivo na čarodějnice? (úsměv)

Rozdělení songů bylo naprosto jednoduché, a sice kdo si co dřív vybral, ten to měl. Problém nastal pouze v případě FLESHLESS, kteří trvali na „Kultu ohně“, neboť natáčeli s velkým předstihem. Skladbu už měli zamluvenou INSANE, kteří nakonec gentlemansky ustoupili a vybrali si jinou.
O „Kladivo na čarodějnice“ žádný boj nebyl. Na oslavách 11. let Pařátu letos v lednu v Ostravě tento cover KARDACHERON zahráli na konci svého setu jako přídavek a na základě toho jsme se ihned domluvili na další spolupráci. 

Kdybys měl jmenovat tři nejlepší songy na albu, které by to byly a proč?

Abecedně bez pořadí: DISSOLVING OF PRODIGY, ET MORIEMUR, PANYCHIDA. Ale pokud by ses mě na to samé zeptal před měsícem, možná bych to napsal jinak. A za měsíc to může být zase jinak (smích). Proč? Protože se mi předělávky těch songů líbí a shledávám je velmi zajímavými, nic víc. Podle mě jsou tributy tak specifickou záležitostí, že se nedají bodově hodnotit.  Kapelám vždy pouze říkám: Hlavně ten song nepřehrajte od začátku do konce jako originál, o to přece vůbec nejde, musí tam být hlavně vidět váš ksicht. A to znamená jediné: ta skladba potom z valné části dostane jinou podobu. A teď jsou dvě možnosti: Kdo si tu a tu skladbu brouká třeba 20 let a najednou tu má novou verzi kupř. s ženským zpěvem a houslemi (EVERLASTING DARK), flétnou (DISSOLVING OF PRODIGY) nebo brutal deathovou vypalovačku (IMPERIAL FOETICIDE), může být z toho otrávenej, myslet si, že se ti lidi snad zbláznili, takhle prznit legendu. Nebo stylové kotrmelce. Třeba kdo nemusí takový ten moderní metal a najednou uslyší verzi starého fláku TÖRRu od INSANE, možná ho trefí šlak (smích). Deathmetalista asi zase těžko ocení doomárny. A druhá polovina je nadšená a říká si „super coververze, tohle tomu dává pořádnou šťávu.“ Do třetice se nad tím zamyslí nějaký hudebník a řekne si: „Ty vole, vždyť já bych to udělal úplně jinak než oni.“ Prostě pokud se mi nějaká verze nelíbí, chce to nadhled a toleranci.       

A teď bych rád slyšel aspoň jeden nejméně povedený? (úsměv)

Abecedně bez pořadí: DEMIURG, INTERITUS, PANDEMIA. Ovšem platí to samé co nahoře: Za měsíc, až tomu dám dalších 20 poslechů, může být vše jinak (smích). 

Byla nějaká kapela, u které si uvažoval, potom co jsi slyšel co zplodila, že bys jí na tribut nezařadil nebo jsi měl chuť jí říct, ať svou skladbu předělá?

Naštěstí se to nestalo a nevím, jak bych to řešil, kdyby k tomu muselo dojít. Ale to nejspíš jen v případě špatné kvality zvuku, jinak to nehrozí. Každopádně všechny kapely měly zcela volnou ruku a já jejich verze maximálně a bez výhrad akceptoval. Kapely ten tribut nenahrály jen pro mě, nýbrž nahrály ho pro širokou veřejnost a já jsem pouze jeden z mnoha, takže pokud se mi něco nelíbí, neznamená to cenzorský zásah (smích). Jak už jsem řekl, tributy (kompilace) jsou naprosto specifickým hudebním nosičem a pro vydavatele tím tuplem, protože měsíc před vydáním jsem ani nevěděl, co všechno budu vydávat (smích). Termín odevzdání songu byl právě měsíc před vydáním, pak se ještě dělal finální master.

Závěrem děkuji všem kapelám, které se tributu zúčastnily, za spolupráci.   

RECENZE

www.paratmagazine.com



Zveřejněno: 11. 09. 2011
Přečteno:
3737 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

16. 09. 2011 10:15 napsal/a Morbivod
Precedens
To me uz parkrat napadlo, ale nemyslim, ze by z toho vylezlo neco dobryho v porovnani s originalem. Baru Basikovou nikdo nenahradi, prestoze by to nase zpevacka zvladla. A delat z toho metal, na to naladu nemam. Ale treba nekdy. Spis me Precedens velice inspuruje k vlastni tvorbe. Na novem albu Umbrtky to bude u jedne skladby mozna znat, v budoucnu jeste vic.
16. 09. 2011 08:27 napsal/a DW
Češký tribut
pro mě zůstane navždy legendou tahle kompilace:D http://www.youtube.com/watch?v=anS1Qwn0A74&feature=related
16. 09. 2011 06:38 napsal/a Johan
Tributy
A mě tributy docela baví, je to jiný pohled na něčí tvorbu, samozřejmě platí, že polovina věcí člověka štve, že je \"zprasená\", ale proč ne. Z českých tributů je každopádně nejlepší ten první Master´s Hammer. A předělávat popinu? Mně je to fuk, stejně bych originály většinou neznal, takže by to šlo mimo můj záběr. Leda by se někdo pustil do Precedens... co Morbivode? :-)
16. 09. 2011 00:13 napsal/a Mafek
Moc
to prožíváte. Tribut alba jsou už dávno \"out\" a moc to nikoho nebaví. Proč předělávat popovou tvorbu do metalových sfér?! Raději by se měli současní muzikanti více snažit o originální produkci (fakticky nemožné..) Začarovaný kruh, že přátelé.
16. 09. 2011 00:01 napsal/a DW
Houby
Šedesátiny dost dobrý :))