Nejbližší koncerty
TELEPATIE VI

MACHETA – Half Awake EP, 2011

„Si děláte srandu, co ty break beaty??“ Asi tak nějak jsem reagoval během intra vodňanských modern hardcoristů Macheta, u nichž se vždy na prvním místě (bohužel/dík?) zmiňuje to, že baskytaru u nich obsluhuje sympaticky vyhlížející slečna/paní (nepídím se po rodinných statusech hudebníků, opravdu ne) Sharka.

To ovšem neznamená, že by Macheta byli nějakými zženštilými pseudo coreisty, naopak. Občas je to docela solidní výplach, jako třebas při vynikajících výjezdech ve „Future Self“. Baví mne také nenápadná rytmická kytara mezitím odešlého Machyho, Sadovy spíše progresivněji pojaté bicí a dokonce i klasické hc řevy Matyho, na něž sem tam naroubuje low-growl, jenž jsme si před nějakým časem představovali v jeho druhé hudební formaci Gutalax, ačkoliv zde se samozřejmě nejedná o až takový úchylácký extrém.

Dá se říci, že Macheta se na letošním EP "Half Awake" pohybují někde na pomezí melodického metal/hardcoreu, do kterého se jim sem tam vloudí deathcoreové pasáže a všemožné trendy úchylky. U nich mi však přijde, že jsou tam skoro až jen tak na oko, jen aby se kapela mohla přiřadit k některým z, v Čechách v současné době na tenhle vláček trochu liknavě naskakujícím kapelám.

Zbytek je totiž tak trochu říznější chaotický metalcore/hc, jenž rozhodně neurazí. Co mě trochu štve, je podivně plochý sound, – jak bicí, tak kytary jsou jakoby rozplizlé a ona hlukohradba pak zcela postrádá potřebné koule. Škoda. Co mne naopak baví hodně, jsou ony přemýšlivé pasáže, ve kterých to rajce2 s machym rozjedou ve velkém. Ano, většinou po nich následuje pulse breakdown, všechno to po vzoru zahraničních deathcore partiček zastavující a účelově narušivší budovaný flow skladby. Pro stálého posluchače žánru nic nového – koneckonců, asi to tak má rád.

Poněkud prásknout do koní slibuje „Game In Vein“ s typickými hc skákavými riffy, zajímavým psychedelicky- experimentálním závěrem, přičemž právě ony dozvuky psychedelie jsou tím, co mne na albu fascinuje asi nejvíce.

Škoda, že postupem času formaci trochu dojde dech a začne se točit v kruhu. Zastavovaných riffů brzo začne být přeci jen nadbytek a ony drobné melodické kudrlinky nejsou dostatečným důvodem k dalším protočením. Vše je až příliš těsně semknuté a vlivem než až tak povedeného zvuku (nezabíjí) se jeden brzy začne nudit. Odpověď na tento nepěkný jev nacházejí vodňanští v groovech „Be Aware“, připomínajících některé thrashcoreové mašinérie. Opět chaoticky uspořádané technické riffy a super skladba je na světě. Mírně disharmonické sólo a nemám co dodat. Až na ty break beaty zatraceně..

Stejně tak na posledním útvaru kolekce, totiž „Break Of Composure“ něco je. Nemohu to zcela identifikovat, ono spojení, jež jsem vykreslil u předešlého tracku mi z nějakého důvodu sedí a jediné, co mi tak brání v tom se do nahrávky nějak více dostat, je dle mého názoru hodně divný zvuk. Cover je ovšem super, front, back, vsádka, CD – vše na patřičné  úrovni. I ta muzika je docela dobrá. Jsem zvědav na dlouhohrající album.

P.S.: Doufám, že rajčeho zánět šlach byl řádně doléčen. Je to prevít.

Čas: 17:46

Seznam skladeb:
  1. The End
  2. Troublemaker
  3. Future Self
  4. Game In Vein
  5. Ways to Nowhere
  6. Half Awake
  7. Be Aware
  8. Break of Composure
http://bandzone.cz/macheta


Zveřejněno: 10. 09. 2011
Přečteno:
3459 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 09. 2011 16:54 napsal/a DW
něco
break down je ona pasáž, break beat je ten zlom z pohledu tempa.. Proto to používám odděleně (což vlastně není třeba a kaju se za to).. Jinak samozřejmě existuje stejnojmennej žánr v elektronický hudbě. Můžeš se na to mrknout mj. na našem oblíbeném odborném zdroji, jenž se zove wiki:D
18. 09. 2011 16:21 napsal/a Ťuťu
break beat
není to spíš break down ?
17. 09. 2011 16:24 napsal/a DW
Hoj
zastavovačka rytmu, kterou většinou předchází nějakej ten moderní pulse sample:)).. Docela mě sere, že to má skoro každá dc kapela :D
17. 09. 2011 15:00 napsal/a Lulu
Co je to break beat ???
Co je to ten break beat,...??? Nemyslel tím autor sub-bassy ? :D Slovo break beat je tak trochu něco jinýho :D