Nejbližší koncerty
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

TEARS OF STYRBJÖRN – Tears Of Styrbjörn CD-R 2011, vlastní náklad

Jméno Styrbjörn jsem poprvé zaregistroval při poslechu Pačessova alba „Monte Liliorum“, na kterém byl jako hostující vokalista uveden právě hudebník tohoto jména. To jsem ale ještě netušil, že vyjma zpěvu hraje i na kytaru a to v metalové formaci s názvem Tears Of Styrbjörn, která právě vydala své debutové bezejmenné EP, jenž zaslala na recenzi i do naší redakce a na mě teď bude, abych k tomuto počinu napsal pár vět.

CD obsahiuje celkem čtyři vály v délce necelé půlhodinky, jako první je zde majestátní instrumentální intro, které mi výslednou atmosférou a náladou malinko připomíná materiál z desky „Scenes“, bývalého kytaristy amerických Megadeth Martyho Friedmana (možná si řeknete, že je to blbost, ale já to tak fakt cítím). Zhruba po třech minutách introdukce vygraduje a plynule přechází v úvodní věc „The Rise Of The Norseman“, ve které kapela opěvuje boha Odina, střídají se zde rozmanité vokální polohy, ve sborech se pak přidávají takřka všichni členové TOS, hudební stránka se nese v duchu viking a řekněme, že i pagan metalu, kde vedle kytar hrají výraznou roli i klávesy. Nalezneme zde i změny tempa, typické pro takto rozmáchlé kompozice (obě vlastní písně mají takřka 10 minut), kdy po rychlejších pasážích přichází na řadu zklidnění a zpomalení, na čež se skladba po několikaminutovém příjemném zvolnění opět rozjíždí a její poslední část se znovu nese ve výrazně rychlejším rytmu. Druhá autorská věc „Labyrinth Of The Warrior’s Frozen Heart“ je ještě o něco více rozmáchlejší a epičtější a nabízí tím pádem více pomalejších pasáží, okořeněných i akustickou kytarou, ale i zde najdeme příjemnou šlapající kytarovou pasáž, která přináší zajímavé oživení. Konec obstarává výtečně zmáknutý cover od švédských Vintersorg, který je jistě pěknou tečkou za tímto EP.

Zvuk, který vznikal ve dvou menších studiích je na velmi dobré úrovni o mastering se pak postaral Petr „Blackie“ Hošek ve svém studiu Descent.

Když vezmu v potaz, že se jedná o mé první setkání s kapelou a že jsem před vložením CD do přehrávače prakticky moc netušil, co od ní můžu čekat, tak musím (velmi rád) konstatovat, že jsem velmi mile překvapen a spokojen s tím, co tohle těleso na své prvotině předvedlo. Jediné, co mi trošku kalí dojem z tohoto počinu, je obal, který sice obsahuje veškeré podrobné informace včetně textů, ale jeho grafické zpracování, respektive provedení kresby, která ho zdobí, je takové, řekl bych hodně dětské. Námět určitě dobrý (zobrazuje vikinské válečníky v bitevní vřavě, včetně jejich proslulých lodí), ale s tím zpracováním bych si příště dal opravdu větší práci. Ale nejdůležitější na všem je pochopitelně muzika a ta je u mě za 7 a půl.

Seznam skladeb:
  1. Prologue
  2. The Rise Of The Norseman
  3. Labyrinth Of The Warrior’s Frozen Heart
  4. Till Fjälls (Vintersorg cover)

Čas: 29:00

ROZHOVOR

www.bandzone.cz/tearsofstyrbjorn


Zveřejněno: 06. 08. 2011
Přečteno:
3486 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář