Nejbližší koncerty
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

ARAKAIN – Homo Sapiens..? CD 2011, 2P Production

Domácí metalová stálice a taktéž samozřejmě i legenda tohoto žánru, pražský ARAKAIN, přichází po dvou letech od předešlé desky „Restart“ ke svým fandům s novým CD, nazvaným „Homo Sapiens..?“, jehož veškerý obsah (až na dvě textové výjimky), jak už je ostatně v novodobé éře skupiny takřka tradicí, vytvořili kytarista Jirka Urban a basák Zdeněk Kub.

Začínáme hodně z ostra a to na výrazném thrashovém riffu vystavěnou písní „Marat“ (zároveň byla vybrána i jako první singl a rovněž klipovka) a hned po ní přichází asi nejtvrdší a dle mého zřejmě i nejlepší věc z celé kolekce „Forsage“, která vyjma rychlých riffů nabízí i velmi zpěvný refrén a taktéž krátkou odpočinkovou pasáž, kde Honza recituje pouze za doprovodu na pozadí umístěné kytary, aby se vzápětí skladba rozjela opět do plného tempa. Fanoušky kytarových sól jistě zaujme třetí v pořadí „Zádrhell“, což je velmi dobře odsýpající rocková vypalovačka. Trošku zklidnění po velmi rychlém úvodu přináší pomaleji započatá píseň „Lysohlávky“, která ve své druhé polovině ale rovněž nabere na rychlosti a až do jejího konce se tempo ještě několikrát zajímavě promění. Další na řadě je titulní song „Homo Sapiens“, jenž začíná v příjemném rockovém rytmu, následují klasické arakainovské riffy, opětovně kvalitní sólo a též nechybí ani snadno zapamatovatelný refrén. S „Nikdy se nevzdávej“ Arakain malinko ubírá na rychlosti, nejedná se však o žádný ploužák, ale o hodně hutnou, ve středním tempu zahranou skladbu. Totéž by se v podstatě asi dalo říci i o následující věci „Archa“, kterou zdobí hodně působivý riff. „Strážnej anděl“ – tady bych řekl, že jde o jednu z potencionálních hitovek, příjemná melodie, přinášející místy měkčí, místy tvrdší pasáže, v celkovém kontextu opravdu velmi dobré, navíc zde pozorný posluchač může najít i krátkou citaci starší skladby „Půl století“ (CD „Apage Satanas“). A teď už je tu první opravdu pomalá věc nazvaná „Pokání“ se zajímavým textem Zdeňka Kuba, která splňuje všechna nezbytná měřítka pro rockovou baladu a je určitě zajímavým zpestřením celé desky. Po ní se však už na scénu zpátky vrací drsnější tvář Arakainu a to prostřednictvím částečně experimentální „Valčík In The Sky“ a další velmi výrazné a rychlé „Babylon“ (zde mě opět zaujal Zdeňkův text). Úplný závěr pak patří druhé baladě „Čas“, která je, alespoň pro mě, příjemným ukončením celého CD.

Kladem jsou určitě perfektní instrumentální výkony všech členů (to ostatně ani není žádná novinka), skvělé kytary, výborný je zpěvák Honza Toužimský, možná trošku bohatší by mohly být party bicích, které mi občas přijdou až moc jednoduché a mám za to, že někdy by to Doxa opravdu mohl rozjet o poznání více. Výsledný zvuk se dá rozhodně označit jako velice kvalitní, co se týče textů, které byly po odchodu Aleše Brichty velmi hojně kritizované, tak zde si myslím, že kapela určitě udělala pokrok a nabízí zajímavá témata ve velmi slušném zpracování.

Jak i sama skupina annoncuje, tak poprvé v historii vychází její nahrávka ve formě graficky výstižně zpracovaného digipacku  (alespoň tedy část nákladu, jestli to dobře chápu), jehož hlavní obrazový námět naprosto koresponduje s názvem alba.

Co ještě dodat? Arakain si po dlouhá léta drží hodně vysoký standard a i ve své „nové“ éře dokazuje svou kvalitu a fanouškům má určitě stále co nabídnout. Sice se nejedná vysloveně o nějaké převratné věci, ale za pozornost tato tvorba rozhodně stojí.

Seznam skladeb:

  1. Marat
  2. Forsage
  3. Zádrhell
  4. Lysohlávky
  5. Homo Sapiens
  6. Nikdy se nevzdávej
  7. Archa
  8. Strážnej anděl
  9. Pokání
  10. Valčík In The Sky
  11. Babylon
  12. Čas

Čas: 51:54

www.arakain.eu

Zveřejněno: 18. 07. 2011
Přečteno:
4207 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

25. 06. 2023 17:14 napsal/a Michal Andrlik
palackého třída 1958
Chci tohle cd Arakain homo Sapiens tohle cd nemám díky z pozdravem Andrlík